امروزه، آزمایش های مختلفی برای تشخیص قطعی ابتلا به ویروس hiv وجود دارند. انجام این آزمایش ها در مراکز مشاوره بیماری های رفتاری و آزمایشگاه ها به صورت حضوری و آنلاین انجام می شوند. آزمایشگاه آنلاین آنی آزما با برخورداری از کادری مجرب و متخصص، بهترین گزینه برای انجام آزمایش hiv به شمار می رود. تمامی خدمات این آزمایشگاه به صورت غیرحضوری ارائه می شوند. در نتیجه، متقاضی بدون پرداخت هزینه اضافی می تواند در خانه خود آزمایش دهد.
ویروس hiv؛ بیماری ایدز و علائم آن
ویروس نقص ایمنی انسان یا hiv در واقع ویروسی است که سلول های ایمنی CD4 را از بین می برد. با از بین رفتن سلول های ایمنی CD4، بدن ضعیف می شود و در معرض انواع بیماری های عفونی و ویروسی قرار می گیرد. در صورتی که ویروس hiv در بدن پیشروی نکند، فرد می تواند به زندگی خود ادامه دهد. برخلاف تصور عموم، ویروس hiv یا بیماری ایدز تفاوت دارد. در واقع، بیماری ایدز به مراحل نهایی پیشروی ویروس hiv اشاره دارد.
از مهم ترین روش های انتقال ویروس hiv می توان به استفاده از سرنگ مشترک و تماس جنسی مراقبت نشده اشاره کرد. به این نکته توجه داشته باشید که فرد ممکن است مبتلا به ویروس hiv باشد، اما ایدز نداشته باشد. در حال حاضر، هیچ روش درمانی برای ویروس hiv و بیماری ایدز کشف نشده است. با این وجود، بیمار با روش های مراقبتی مختلف می تواند بیماری را تحت کنترل خود درآورد.
مهم ترین علائم بیماری ایدز شامل:
- تب و سرفه
- تعریق شبانه
- سردرد
- اسهال
- گلودرد (زخم در دهان)
- درد عضلانی یا مفصلی
- تورم غدد لنفاوی در بخش گردن
- کاهش قابل توجه وزن
اکثر این علائم شبیه به علائم آنفولانزا هستند. این علائم معمولاً بین دو تا چهار هفته بعد از ورود ویروس به بدن ظاهر می شوند.
مهمترین علائم بیماری ایدز
آشنایی با انواع آزمایش hiv
آزمایش hiv دارای انواع مختلفی است. که از مهم ترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- آزمایش آنتی بادی
- آنتی بادی/آنتی ژن
- آزمایش اسید نوکلئیک یا NAT
در آزمایش آنتی بادی، میزان آنتی بادی تولید شده در بدن علیه hiv بررسی می شود. به عبارت دیگر، اگر در بدن فرد آنتی بادی علیه hiv وجود داشته باشد، بیمار به ویروس hiv مبتلا شده است. اکثر کیت های خودارزیابی مورد استفاده در مراکز مشاوره بیماری های رفتاری از این روش برای تشخیص بیماری استفاده می کنند. نمونه گیری برای انجام آزمایش آنتی بادی hiv ازطریق خون نوک انگشت یا بزاق انجام می شود.
برای انجام آزمایش آنتی hiv باید حداقل 23 تا 90 روز از زمان احتمالی ابتلا گذشته باشد. آزمایش آنتی بادی/آنتی ژن نه تنها آنتی بادی علیه hiv بلکه آنتی ژن P24 را بررسی می کند. دقت این آزمایش نسبت به روش قبلی بیشتر است. این آزمایش که با نام الایزا نیز شهرت دارد، حداقل 18 تا 45 روز بعد از زمان احتمالی ابتلا انجام می شود. نمونه خون نیز از سر انگشت یا به صورت وریدی گرفته می شود.
اسید نوکلئیک همان ژنوم یا DNA موجود در ویروس hiv است. در این روش، خون فرد برای بررسی ژن های ویروس hiv آزمایش می شود. آزمایش اسید نوکلئیک با نام PCR HIV نیز شهرت دارد. این آزمایش می تواند ابتلا فرد به ویروس hiv بعد از 10 تا 33 روز را تشخیص دهد. از مهم ترین ویژگی های روش اسید نوکلئیک می توان به هزینه بالا، دقت بیشتر و زمان پاسخ دهی سریعتر اشاره کرد.
انواع آزمایش hiv
نحوه انجام آزمایش hiv و شرایط آن
خوشبختانه، آزمایش hiv در اکثر آزمایشگاه ها به صورت حضوری و آنلاین انجام می شود. انجام این آزمایش نیازی به نسخه پزشک ندارد و متقاضی با ارائه کارت شناسایی (کارت ملی یا شناسنامه) می تواند آزمایش دهد. آزمایش نوع hiv که با نام hiv ab شناخته می شود، ازطریق گرفتن نمونه خون انجام می شود. از سوی دیگر، ناشتا بودن برای انجام این آزمایش ضروری نیست.
کیت خودارزیابی ایدز نیز در اکثر مراکز مشاوره بیماری های رفتاری بدون پرداخت هزینه توزیع می شود. متقاضی بدون نیاز به ثبت مشخصات خود می تواند از خدمات این مراکز استفاده کند. هنگام انجام آزمایش ویروس hiv باید به چند نکته توجه کرد. اول از همه، آزمایش hiv هیچ تداخلی با داروهایی که مصرف می کنید، ندارد. در نتیجه، داروهای خود را پیش از آزمایش به طور دقیق مصرف کنید.
بیماری ایدز در اکثر موارد بدون علائم است. بنابراین، اگر فکر می کنید به ویروس hiv مبتلا شده اید، حتماً باید آزمایش دهید. البته، آزمایش ویروس hiv نیز نمی تواند بیماری ایدز بلافاصله بعد از ابتلا را تشخیص دهد. بسیاری از بیماران از آزمایش خون CBC برای تشخیص ابتلا به ویروس hiv استفاده می کنند. نرمال بودن یا نبودن گلبول های سفید خون نمی تواند روش درستی برای تشخیص بیماری ایدز باشد.
نحوه انجام آزمایش hiv
آزمایش hiv چه زمانی باید انجام شود؟
زمان انجام آزمایش hiv بستگی به نوع آزمایش دارد. به طور کلی، برای انجام آزمایش ویروس hiv در مراکز مشاوره بیماری های رفتاری یا استفاده از کیت خودارزیابی باید حداقل 45 روز از زمان احتمالی ابتلا گذشته باشد. همانطور که گفته شد، بیماری ایدز یا ویروس hiv در روزهای اول هیچ علائمی ندارد و در آزمایش نیز تشخیص داده نمی شود. با این وجود، مادران باردار باید در کوتاه ترین زمان ممکن آزمایش ویروس hiv دهند.
به طور کلی، آزمایش الایزا یا ECl باید حداقل یک ماه بعد از زمان احتمالی ابتلا انجام شود. این در حالی است که آزمایش PCR HIV را می تواند دو هفته بعد از ابتلا انجام داد. با مراجعه به آزمایشگاه ها یا مراکز مشاوره بیماری های رفتاری، زمان دقیق انجام آزمایش hiv مشخص می شود.
چگونه می توان آزمایش hiv را تفسیر کرد؟
اکنون که با انواع آزمایش hiv آشنا شدید، نوبت به تفسیر آن می رسد. فراموش نکنید که تفسیر آزمایش ویروس hiv کاملاً تخصصی است. در مجموع، اگر جواب آزمایش مثبت بود، ویروس hiv در بدن بیمار وجود دارد. البته، مثبت بودن آزمایش ویروس hiv به معنی ابتلا قطعی نیست. برای تشخیص نتیجه نهایی باید تست های دقیق تری انجام شود که از مهم ترین آن ها می توان به تست وسترن بلات و تمایز آنتی بادی اشاره کرد. منفی بودن آزمایش به این معنی است که ردی از hiv در بدن فرد وجود ندارد.
آزمایش hiv خود را به آنی آزما بسپارید
در سال های اخیر، نمونه گیری و انجام آزمایش در منزل بسیار رواج پیدا کرده است. به این ترتیب، دیگری نیاز نیست برای انجام آزمایش به آزمایشگاه مراجعه کنید. با چند کلیک ساده می توانید از خدمات استثنایی آزمایشگاه آنلاین آنی آزما بهره مند شوید. پرسنل این آزمایشگاه با مراجعه حضوری درب منزل و بررسی سوابق بیمار، نمونه گیری می کنند. به این نکته توجه داشته باشید که خدمات نمونه گیری در منزل شامل هزینه های اضافی نمی شود.
نتایج آزمایش hiv نیز در کوتاه ترین زمان ممکن برای بیمار پیامک می شود. در مجموع، آزمایشگاه آنلاین آنی آزما به شما کمک می کند تا بدون صرف هزینه اضافی و تلف کردن وقت آزمایش دهید و مراقب سلامتی خود باشید. برای ثبت سفارش می توانید به سایت یا اپلیکیشن آنی آزما مراجعه کنید. علاوه بر این، امکان برقراری تماس تلفنی با متخصصان این مجموعه نیز وجود دارد.