در بسیاری از شبکهها لازم است که کابلکشی روکار انجام شود. برای این کار از محفظههایی با جنس PVC استفاده میشود که علاوه بر محافظت از کابلها سبب زیبایی محیط نیز میشوند. این محفظهها که داکت و ترانکینگ نام دارند مانند شاهراههایی برای عبور کابلها عمل میکنند. در ادامه با تفاوت داکت و ترانک و همچنین انواع مختلف این دو محصول بیشتر آشنا میشویم. با ما همراه باشید.
کاربرد داکت
داکت از یک بدنه و درب تشکیل شده است که در شاخههای 2 متری تولید و عرضه میشوند. سایز داکت از 10×10 تا 60×100 میلیمتر متفاوت است. به همین دلیل کاربرد داکت مختص محیطهایی است که تعداد سیم و کابلها برای کابلکشی محدود و کم باشد.
داکتها در انواع مختلف ساده، کمانی، شیاردار، کف خواب و قرنیزی تولید میشوند که هرکدام از این نمونهها در شبکههای خاصی مورد استفاده قرار میگیرند. رنگ و سایز این محصولات به برند تولیدکنندهی آنها بستگی دارد. همچنین، برخی برندها داکت پشت چسبدار نیز تولید میکنند که نصب آسانی دارند. در زیر انواع داکت برای شما معرفی شده است.
- داکت ساده: این نوع داکت ظاهری ساده دارد و از یک بدنه، درب و پارتشین جداکننده تشکیل شده است. این محصول در سایزها و رنگهای مختلف تولید میشود.
- داکت شیاردار: مشابه داکت ساده است، اما روی بدنهی آن شیارهایی برای خروج کابلها و همچنین تهویهی بهتر هوا وجود دارد. از این نمونه برای کابلکشی کابلهای برق استفاده میشود.
- داکت کفخواب: از این نوع داکت که با نام داکت زمینی نیز شناخته میشود و پارتیشن هم دارد، برای عبور کابلها از کف زمین استفاده میشود.
- داکت قرنیزی: از این نمونه برای کابلکشیهای گوشهی دیوار استفاده میشود. این نمونه دارای متعلقاتی مانند زاویه داخلی، خارجی و مسدودکننده است.
- داکت کمانی: این داکت دارای درب هلالی شکل است و فاقد پارتیشن است.
کاربرد ترانکینگ
از ترانکینگ زمانی استفاده میشود که تعداد سیم و کابل برای کابلکشی روکار زیاد باشد. این محصولات به دو دستهی ترانکینگ دفنی و دیواری یا ستونی تقسیم میشوند. کاربرد ترانکینگ دفنی در کفپوشها و سقفهای کاذب است و کاربرد ترانک دیواری یا ستونی برای کابل کشیهای سطحی روی دیوار است.
ترانکینگها بر اساس سایز تقسیمبندی میشوند. از سایزهای پرکاربرد ترانک میتوانیم به 80*50، 101*50، 105*50، 150*50 و 195*50 میلیمتر اشاره کنیم. باید توجه داشته باشید که هر ترانکینگ یکسری متعلقات دارد که با استفاده از آنها کاملتر میشود و بهتر از کابلها محافظت میکند.
تفاوت داکت و ترانکینگ در چیست ؟
این حقیقت که داکت و ترانکینگ هر دو محفظههای نگهدارندهی کابلها هستند بر کسی پوشیده نیست، اما مهمترین فاکتور، تفاوت داکت و ترانکینگ است که سبب انتخاب هرکدام از آنها میشود. با هم به بررسی تفاوت این دو محصول میپردازیم تا هنگام خرید تجهیزات پسیو شبکه بهترین محصول را برای سیستم خود انتخاب کنیم.
محدوده سایز و تنوع رنگ
همانطور که گفته شد سایز داکتها بین 10*10 تا 60*100 میلیمتر است، در صورتی که ترانکینگها دارای سایزهای 50*80 تا 195*50 میلیمتر هستند. به همین دلیل، برای شبکههایی که تعداد سیم و کابل آنها زیاد باشد از ترانکینگها استفاده میشود.
در اکثر برندهای تولیدکننده امکان رنگآمیزی داکتها وجود دارد و بهطور کلی تنوع رنگی این دسته از تجهیزات نسبت به ترانکینگها بیشتر است. بهعنوان مثال، داکتهای شرکت البرز در رنگهای استخوانی، آبی، طوسی و سفید تولید میشوند و امکان سفارش در رنگهای دیگر نیز وجود دارد. در صورتی که ترانک این شرکت تنها در رنگ سفید تولید میشود.
نحوه نصب
نصب داکتها به سایز آنها بستگی دارد. بهعنوان مثال، برای نصب داکت ساده 12*12 میلیمتری پشت چسبدار به تجهیزاتی مثل پیچ و مهره و رول پلاک نیاز نیست. اما برای نصب داکتهای سایز بزرگتر که چسب ندارد باید از پیچ و رول پلاک استفاده شود. اما در مورد ترانک باید گفت که تمامی سایزهای این محصول را باید با استفاده از پیچ و رول پلاک به دیوار یا محل مورد نظر نصب کنید. دلیل این موضوع نیز بزرگی و سنگینی ترانک نسبت به داکت، حجم بالای سیم و کابل موجود در آن و در آخر متعلقات متفاوتی است که روی آن قرار میگیرند.
توانایی نصب انواع پریز در ترانک
یکی دیگر از عواملی که باعث تفاوت داکت و ترانکینگ میشود این است که میتوان روی ترانکینک قطعات و لوازمی را نصب کرد. به این ویژگی ترانکینگ، ماژولار گفته میشود. این ویژگی سبب میشود که امکان نصب کادر ماژول روی بدنه ترانک وجود داشته باشد. با استفاده از این کادر ماژول میتوان روی بدنه کلید و پریز یا حتی کیستون نصب کرد.
این در حالی است که داکت قابلیت ماژولار بودن را ندارد.
استحکام و قدرت فیزیکی
در مقایسه داکت و ترانکینگ از لحاظ مقاومت و قدرت فیزیکی باید گفت که هر دو محصول از جنس PVC مرغوب هستند. اما همانطور که گفته شد داکت از یک بدنه و درب تشکیل شده است؛ در صورتی که ترانکینگ علاوه بر درب و بدنه یکسری متعلقات هم دارد. متعلقات ترانک علاوه بر زیبایی بیشتر آن، سبب بالا بردن مقاومت آن میشود. همچنین از تجهیزات داخل ترانک در برابر گرد و غبار، ورود حیوانات جونده و محافظت میکند. با این اوصاف باید عنوان کرد که مقاومت ترانک نسبت به داکت بیشتر است.
بازهی قیمت
با توجه به اینکه ترانکینگ علاوه بر بدنه و درب یکسری متعلقات دارد و همچنین سایز بزرگتر و مقاومت بالاتری هم دارد، پس قیمت آن نسبت به داکت بالاتر است. همچنین باید اضافه کنیم که هزینهی نصب ترانک نیز نسبت به داکت بالاتر است.
متعلقات ترانکینگ ، یکی دیگر از تفاوت های ترانک و داکت
از متعلقات ترانکینگ میتوانیم به زاویه داخلی، خارجی، تخت، مسدودکننده، فیس پلیت، کادر ماژول، کلید و پریز، قطعه اتصال بدنه و درب، پارتیشن، درب نرم و سخت اشاره کنیم. هرکدام از این قطعات وظیفهی خاصی را بر عهده دارند و باعث بهبود عملکرد ترانک میشوند. در مقابل تنها داکت قرنیزی متعلقاتی مانند زاویه داخلی، زاویه خارجی و مسدود کننده دارد و مابقی داکتها هیچ متعلقاتی ندارد.
انتخاب داکت یا ترانک
استفاده و انتخاب داکت یا ترانک به عوامل مختلفی بستگی دارد که در ادامه هرکدام از آنها را کوتاه بررسی میکنیم.
- تعداد سیم و کابلها: اگر تعداد سیم و کابلهای محیط زیاد باشد، بهتر است که از ترانکینگ استفاده شود. در غیر این صورت میتوان از داکت استفاده کرد.
- محیط و فضا: اگر امکان نصب ترانکینگ روی دیوار وجود نداشته باشد یا نتوان در محیط ترانکینگ نصب کرد باید از داکت استفاده شود.
- بودجه و هزینهها: همانطور که گفته شد هزینهی خرید و نصب ترانک بیشتر از داکت است.