به احتمال زیاد، شما هم به دنبال معنی و مفهوم ارز دیجیتال میگردید. اصطلاحات مختلفی را در این زمینه شنیده اید و در پی مفهوم آنها هستید. همان طور که میدانید، ارزهای دیجیتال در یک دهه اخیر دارای ارزش و جایگاه ویژه ای شده اند. به طوری که آموختن بیشتر در مورد آن ها، امری ضروری و مهم میباشد. بنابراین، اگر مشتاق هستید که اطلاعات بیشتری در این زمینه به دست آورید، مطالعه این متن را از دست ندهید. در ادامه، سعی کرده ایم که با ذکر مثال های ساده، بیان بهتر و دید روشن تری از موضوع را منتقل کنیم. پس با ما همراه باشید.
معادل انگلیسی رمز ارز Cryptocurrency میباشد و در بیانی ساده اینگونه تعریف میشود: شکل خاصی از پول است که بر اساس علم رمزنگاری و به وسیله یک سری الگوریتم های کامپیوتری به وجود میآیند. به رمز ارزها، ارز دیجیتال نیز گفته میشود. برخی از ویژگی های Cryptocurrency که آنها را از پول های فیزیکی (مانند یورو، دلار و…) متمایز کرده است، عبارتند از:
_ غیر متمرکز بودن: این ویژگی رمز ارز بدان معنا است که هیچ نهاد، گروه و یا سازمانی آن را کنترل نمیکند. مثلاً، بانکی وجود ندارد که به عنوان واسطه مدیریت پول شما را در دست داشته باشد تا مجبور به اجرای تصمیمات آن باشید. و یا اینکه دولت نمیتواند کسری بودجه خودش را با چاپ پول جبران کند. چون که چنین امکانی در دنیای ارز دیجیتال وجود ندارد.
_ شفافیت: زمانی که پای واسطه هایی مانند بانک ها از بین برود، شما نقل و انتقال ها را بدون وابستگی به واسطه ها انجام میدهید. بنابراین، تمامی عملیات ها به طور مستقیم بین دو طرف ارسال کننده و دریافت کننده انجام میشود.
_ ارز دیجیتال هم مثل سایر پول های رایج (مانند یورو دلار و…) بر اساس دستورالعمل های مختلفی ایجاد و توزیع میشوند. به طور کلی، دو روش برای تولید و پخش ارزهای دیجیتال وجود دارد. برخی از رمز ارزها مانند بیت کوین، از طریق استخراج کردن حاصل میشوند که به آن ها ماینینگ میگویند. در این حالت، ارزش قیمتی ارز دیجیتال، با توجه به میزان سختی استخراج آن، مشخص میشود. گروه دیگری از رمز ارزها نیز، به این صورت حاصل میشوند که تمامی آن رمز ارز به صورت استخراج شده و آماده در شبکه قرار میگیرد. در این حالت، به مرور زمان و با توجه به معاملاتی که در بازار انجام میشود، ارزش آن تغییر میکند.
بلاکچین چیست؟
فناوری بلاکچین، بستری است که تمامی فعالیتهای انجام شده در ارز دیجیتال را درون خودش نگهداری میکند. این فناوری، بر پایه دفتر کل توزیع شده است. به این معنی که تمامی تراکنشها و عملیات ها مانند استخراج کردن و انتقال رمز ارزها برای افراد قابل مشاهده میباشد.
انواع ارز دیجیتال
به جز بیت کوین، میتوانیم سایر رمز ارزها را به دو گروه کلی آلت کوین و توکن دستهبندی کنیم:
_ آلت کوین: این دسته از ارز دیجیتال، دارای بلاکچین و الگوریتم خاص خودش میباشد. مثل اتریوم، مونرو، زی کش و…. معمولاً، هدف از ایجاد این بلاکچین ها بیش از کاربرد در پول دیجیتال میباشد و به منظور انجام کارهای خاصی طراحی و تولید شدهاند.
_ توکن: اینگونه رمز ارزها، برخلاف آلت کوین ها از بلاکچین ارز دیگر برای ارائه خدمات خودشان استفاده میکنند. به عنوان مثال، ترون نوعی توکن است که از پلتفرم اتریوم استفاده میکند. در واقع، اینگونه ارز ها که در دسته توکن قرار میگیرند، فرزند و زیر مجموعه از همان بلاکچین اصلی به حساب میآیند. پس، هرچه پلتفرم اصلی اعتبار بیشتری داشته باشد، به اعتبار توکن نیز افزوده خواهد شد. توکن ها به دو نوع مختلف تقسیم میشوند که هر کدام ویژگیهای خاص خودشان را دارند. به عنوان مثال، نئو در دسته توکن های اوراق بهادار قرار دارد و محصولی از چین میباشد. همینطور، ترون که در دسته توکن های کاربردی قرار دارد و برای معاملات ریز شبکه های اجتماعی طراحی شده است.
_ فورک: بخشی از کوین ها هستند که پایه و اساس آنها کد های اولیه بیت کوین میباشد. به این صورت که در کدهای اولیه بیت کوین، یکسری تغییرات انجام میشود، در واقع، با این تغییرات، آن پلتفرم را با توجه به نیاز کاری خودشان شخصی سازی میکنند. مثل بیت کوین کش و….
معروفترین ارزهای دیجیتال
همانطور که گفته شد، ارزش یک ارز دیجیتال با توجه به معاملات و شرایط مختلف متغیر میباشد. با این حال، برخی از رمز ارزها هستند که از شهرت و جایگاه خوبی برخوردار شدهاند. در این جا، سه مورد از معروفترین آنها را فهرست میکنیم:
_ بیت کوین: اولین ارز دیجیتال در دنیای رمز ارزها، بیت کوین می باشد. شهرت آن به گونه ای است که بسیاری از افراد، دنیای ارز دیجیتال را با بیت کوین میشناسند. ساخت این رمز ارز حدود یک دهه قبل و توسط فردی به نام ساتوشی ناکاماتو صورت گرفته است. بیت کوین، از زمان پیدایش خود تا کنون در رتبه نخست ارزهای دیجیتال قرار داشته و با قدرت این جایگاه را حفظ کرده است. سیاست گذاری این ارز دیجیتال به این صورت بوده که هر سال نصف سال گذشته و در مجموع ۲۱ میلیون بیت کوین را تولید نماید. به این ترتیب، سختی استخراج آن به مرور بیشتر شده و انتظار میرود که بر ارزش آن نیز افزوده شود.
_ اتریوم: این ارز دیجیتال، حدود ۷ سال قبل و توسط ویتالیک بوترین طراحی و به بازار عرضه شد. یکی از عوامل موفقیت و محبوبیت آن، نوآوری هایی بوده که از همان ابتدای فعالیت خودش، ارائه داده است. یکی از ویژگیهای مهم اتریوم، برطرف کردن نقصی بود که در بیت کوین مشاهده میشد. به این مثال توجه کنید: فرض کنید که شما مقداری بیت کوین را در مقابل دریافت کالایی، به حساب شخص دیگری ارسال میکنید. حال اگر آن شخص، کالا را برای شما ارسال نکند. چه اتفاقی میافتد؟! هیچ راهی برای پس گرفتن بیت کوین نخواهید داشت. ولی اتریوم با ارائه اسمارت کانترکت، این مشکل را حل نمود. شما میتوانید یک اسمارت کانترکت بسازید که مطابق آن، در صورتی ارز دیجیتال اتریوم به حساب شخص دیگر منتقل میشود که آن کالا را تحویل بگیرید. به عبارت دیگر: انتقال اتریوم و تراکنش موفق زمانی اتفاق میافتد که طرفین معامله آن تراکنش را در اسمارت کانترکت تایید کنند.
_ ریپل: پلتفرم این ارز دیجیتال، متن باز بوده و از انعطاف پذیری خوبی برای شخصی سازی برخوردار می باشد. کوین آن یا علامت XRP نمایش داده میشود. ریپل برای تراکنشهای ارزان قیمت و سریع طراحی شده و برای دونیت کردن استریم گیمر ها مناسب است. یکی از اهداف ریپل این بوده که استفاده از آن در مکان های مختلفی، مانند کافه، لباس فروشی و… فراگیر بشود. بنابراین، برای رسیدن به این هدف، با موسسات مالی وارد همکاری شده است. از این رو، احتمال میرود که در آینده نزدیک، خرج کردن این ارز نسبت به بیت کوین، اتریوم و… که گرانتر هستند، فراگیر بشود.
در پایان، امیدواریم که مطالب گفته شده برای شما مفید بوده باشد. همچنین، میتوانید بر روی آدرس اینترنتی www.arencrypto.com کلیک نمایید و از مطالب به روز سایت آرن کریپتو بهرهمند شوید.