پلی آلومینیوم کلراید که به اختصار PAC (پک) نامیده میشود، یک ترکیب پلیمری و غیر آلی است که به عنوان منعقد کننده در فرآیندهای تصفیه آب و فاضلاب استفاده میشود و ذرات کلوئیدی، مواد جامد معلق، مواد آلی محلول، کدورتها، ناخالصیها و سایر آلایندهها را از بین میبرد و باعث بهبود کیفیت و شفافیت آب میگردد. پلی آلومینیوم کلراید از نظر ظاهری در 2 فرم جامد و مایع تولید میشود که فرم جامد آن به شکل کریستال پودری است و رنگ آن از سفید تا زرد پر رنگ براساس نوع گرید آن متغیر میباشد. فرم مایع آن نیز به رنگ زرد روشن تا زرد مایل به قرمز میباشد.
پلی آلومینیوم کلراید از دو منعقد کننده قدیمی سولفات آلومینیوم و کلروفریک بیشتر و گسترده تر استفاده میشود زیرا نسبت به آنها و دیگر منعقد کنندهها خالص تر است، محدودیت دمایی ندارد، خاصیت منعقد کنندگی بهتری دارد، دارای خاصیت ضد باکتریایی بالایی است و از وزن مولکولی بالاتری برخوردار میباشد. پک در کشورهایی مانند آمریکا، کانادا، ایتالیا، انگلیس، فرانسه، چین و ایران استفاده میشود و از رایج ترین و معروف ترین منعقد کنندههای مورد استفاده در تصفیه آب و فاضلاب میباشد.
انواع پلی آلومینیوم کلراید
پلی آلومینیوم کلراید از نظر گرید و درصد خلوص دستهبندی میشود. این محصول از نظر درصد خلوص دارای 3 نوع 9%، 18% و 30% میباشد و به بازار عرضه میشود. پک دارای 2 گرید میباشد که عبارتند از:
پلی آلومینیوم کلراید صنعتی
پلی آلومینیوم کلراید صنعتی یا فاضلابی از قدرت کمتری برخوردار است و توانایی شفاف کردن آب را ندارد. از این نوع پک در صنعت کشاورزی و تصفیه آب و فاضلاب استفاده میشود.
پلی آلومینیوم کلراید خوراکی یا آشامیدنی
پلی آلومینیوم کلراید خوراکی یا آشامیدنی یا بهداشتی نقش مهمی در شفاف سازی آب دارد، به همین دلیل در فرآیند تصفیه آب آشامیدنی استفاده میشود.
فرآیند تولید پلی آلومینیوم کلراید
پلی آلومینیوم کلراید به روشهای مختلفی تولید میشود که میتوان به روش آلومینیوم فلزی، روش تیتانیوم آلومینیوم، روش کلرید آلومینیوم، روش آلومینیوم هیدروکسید، روش محلول قلیایی و غیره میباشد که رایج ترین و پراستفاده ترین روش، روش آلومینیوم فلزی است. در این روش از آلومینیوم، خاکستر آلومینیوم و سرباره آلومینیوم استفاده میشود و تولید به 2 طریق اسیدی و قلیایی انجام میگردد.

– روش اسیدی: در این روش ابتدا اسید هیدروکلریک به خاکستر آلومینیوم اضافه میشود و طی فرآیند هم زدن، پلی آلومینیوم کلراید مایع تولید میگردد.
– روش قلیایی: در این روش که به آن خنثی سازی نیز گفته میشود، طی فرآیند پلیمریزاسیون، رسوب گذاری و فیلتراسیون و در نهایت خشک شدن، پلی آلومینیوم کلراید تولید میگردد.
نحوه عملکرد پلی آلومینیوم کلراید
همانطور که گفته شد، پلی آلومینیوم کلراید یک منعقد کننده است که لخته سازی میکند و کدورت و ناخالصی را از بین میبرد. این محصول TDS آب یا فاضلاب را کم میکند و این کار را از طریق جذب روی سطح ذرات کلوئیدی و ایجاد پل اتصالی بین ذره پلیمر ذره، انجام میدهد. پک، یونهای هیدروکسیل و پلیمرهای آنیونی چند ظرفیتی تولید میکند و از این طریق فلاکها و ماکرومولکولهای غیرآلی الکتریکی بزرگ که همان لختهها هستند را در آب تشکیل می دهد. این فرآیند سرعت ته نشینی کلوئیدها را افزایش میدهد و باعث جداسازی و ته نشینی بهتر و سریع تر ذرات معلق و مواد محلول میشود. پلی آلومینیوم کلراید در محدوده PH 5 الی 9 کار می کند.
مزایای استفاده از پلی آلومینیوم کلراید در صنایع مختلف
از پلی آلومینیوم کلراید در صنایع زیادی استفاده میشود و کاربردهای گوناگونی دارد که صنایع غذایی و کاغذسازی از مهم ترین این صنعتها هستند. مزایای استفاده از این محصول در این 2 صنعت مهم عبارتند از:
– آلودگی کمتری تولید میکند.
– نیاز به الیاف طبیعی تر کاهش پیدا میکند.
– سطح کاغذ نرم تر میشود و پلاستیسیته بیشتری پیدا میکند.
– سرعت خروج آب اضافی در کاغذ افزایش مییابد.
– کاغذ سریعتر خشک میشود.
– استحکام، مقاومت مکانیکی و چسبندگی لایههای داخلی کاغذ بالاتر میرود و بیشتر میشود.
– باعث خنثی سازی الیاف سلولزی میشود.
– در تولید نشاسته به منظور جداسازی آب از نشاسته استفاده میشود و تاثیر و کارایی فوق العاده ای دارد.
– از تشکیل میسل جلوگیری میکند.
کاربرد پلی آلومینیوم کلراید
پلی آلومینیوم کلراید کاربردهای زیادی دارد و در صنایع و زمینههای مختلفی استفاده میشود. در زیر به کاربردها و موارد مصرف این محصول موثر اشاره شده است.
– تصفیه فاضلاب شهری و صنعتی
– تصفیه آب آشامیدنی
– تصفیه آب استخرها
– تصفیه آب و فاضلاب برگشتی از کارخانهها
– تصفیه فاضلاب کشاورزی
– تصفیه سازی شکر و گلیسیرین
– صنایع نفت، گاز و پتروشیمی
– صنایع نساجی
– صنایع سلولزی
– صنایع چرم و پوست
– صنایع رنگرزی و تولید رنگ
– صنایع غذایی
– صنعت کاغذ سازی و چاپ و تولید خمیر کاغذ
– صنعت آرایشی و بهداشتی
– صنعت داروسازی
– صنعت ساخت و احیای زغال سنگ
– کارخانههای سنگ بری، کاشی و سرامیک
– فرآیند پالایش قند
– تهیه و ساخت سیمان
– حامل کاتالیزور در فرآیندهای شیمیایی
– ساخت مواد شیمیایی

نکات مهم هنگام استفاده از پلی آلومینیوم کلراید
هنگام استفاده از پلی آلومینیوم کلراید رعایت نکات ایمنی و استفاده از دستکش، عینک ایمنی و لباس کار الزامی است تا از خطرات و پیشامدهای احتمالی جلوگیری گردد. اگر میخواهید مقدار زیادی از این محصول را ذخیره و حمل کنید، باید آن را در مخازن پوشیده شده با فولاد یا مخازن پلاستیکی یا لاستیک با روکش پلاستیکی نگهداری نمایید. این موارد و نکات مهم عبارتند از:
– پک در صورت بلع، باعث آسیب میشود. در صورت بلعیده شدن این محصول، اگر بیمار هوشیار بود، دهان او را با آب بشویید و به او محلول بی کربنات 5% بدهید. بعد از آن به او مواد تسکین دهنده ای مانند شیر بدهید. به یاد داشته باشید که او را وادار به استفراغ نکنید و به مراکز درمانی انتقال دهید.
– پک در صورت برخورد با چشم، موجب التهاب و سوزش شدید آن میشود. در صورت تماس این محصول با چشم، حداقل به مدت ۱۵ دقیقه چشم ها را با آب بشویید و به مراکز درمانی مراجعه کنید.
– پک در صورت برخورد با پوست، موجب التهاب میشود. در صورت تماس این محلول شیمیایی با پوست، خیلی سریع لباسهای آلوده را تعویض کنید و محل تماس را با آب فراوان به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه بشویید.
– در صورت استنشاق پک، حساسیت در دستگاه تنفسی و مسمومیت به وجود میآید. در این صورت فرد را سریعا به فضای باز ببرید و سپس به مراکز درمانی منتقل کنید.
– استفاده از پلی آلومینیوم کلراید در ضد تعریقها بیخطر میباشد و استفاده از آن در غلظتهای حداکثر تا 25% مجاز اعلام شده است.
قیمت پلی آلومینیوم کلراید
قیمت پلی آلومینیوم کلراید صنعتی با پلی آلومینیوم کلرید خوراکی متفاوت است و هر گرید قیمت خاص خود را دارد اما به طور کلی این محصول از قیمت مناسبی برخوردار میباشد. برای استعلام قیمت و ثبت سفارش خود با کارشناسان هوبارت شیمی تماس بگیرید.