در دنیای امروز کسی نمیتواند کاربرد شبکه و اینترنت را نادیده بگیرد. شما چه صاحب یک کسب و کار اینترنتی باشید و یا یک کاربر معمولی، حتما تا به حال کلمه سرور به گوشتان خورده است. سرور یک اصطلاح پرکاربرد در دنیای وب است و به همین دلیل ممکن است برای خیلی از افراد این سوال مطرح شود که سرور چیست و چه کاربردی دارد و یا در دنیای امروز چند نوع سرور وجود دارد؟ ما در این مقاله قصد داریم به پاسخ تمامی این سوالها بپردازیم. پس با ما تا انتهای مطلب همراه باشید.
سرور چیست؟
از نظر لغوی server، به معنای سرویس دهنده است.
در واقع سرور سیستمهایی هستند که وظیفه خدماترسانی و ارائه سرویس به سایر سیستمهای دیگر را بر عهده دارند.
به سیستمهایی که این خدمات را دریافت میکنند، کلاینت و یا کاربر میگویند. هربار که شما در بستر اینترنت ایمیلی را به فردی ارسال میکنید، در واقع یک درخواست کردهاید که این درخواست باید پردازش شود تا ایمیل شما به مقصد برسد. در اینجا سرور تمامی این کارها را انجام میدهد و وظیفه پردازش درخواستها را برعهده دارد.
پس سرور دستگاهی است که در بستر اینترنت یا شبکه درخواستها را پذیرفته و پاسخی مناسب را به سیستم ارسال میکند. سرورها انواع مختلفی دارند که در ادامه به آن میپردازیم.
انواع سرور
1. سرور مجازی vps
یکی از پرکاربردترین انواع سرورها، سرور مجازی (vps) است که در آن از تکنولوژی مجازی سازی استفاده شده است. به این معنا که در این تکنولوژی از هر واقعیت فیزیکی، یک نسخه مجازی ساخته میشود.
در سرورهای مجازی به کمک نرم افزارهای مجازی ساز، یک سرور برای مقاصد مختلف به قسمتهای کوچکتری تقسیم میشوند.
برای درک بهتر، سرور مجازی را مانند یک آپارتمان فرض کنید که تمامی واحدها یک vps هستند که مستقل از یکدیگر بوده و با هم هیچ ارتباطی ندارند.
به این ترتیب شما تنها روی یک سخت افزار و یا حتی یک سرور فیزیکی اختصاصی، میتوانید چندین سرور جداگانه با سیستم عاملهای متفاوت و منابع اختصاصی خودتان مانند ترافیک، پهنای باند و RAM و CPU مورد نظر در اختیار داشته باشید. این امکان، واقعا فوقالعاده است! در واقع همین امکانات بی نظیر است که باعث شده بسیاری از صاحبان کسب و کار به خرید سرور مجازی (vps) ترغیب شوند.
مهمترین مزایای سرور مجازی
- مهمترین مزیت سرور مجازی این است که به طور کامل در اختیار شماست.
- در هر زمانی که بخواهید، میتوانید منابع را افزایش دهید.
- در سرور مجازی از آی پی مخصوص به خود استفاده میکنید.
- سرعت بارگذاری بیشتری خواهید داشت.
- خطرات امنیتی کمتر است.
- سرور در اختیار شماست و شما میتوانید تمامی تنظیمات و نرم افزارهای لازم را نصب کرده و به صورت سفارشی پیکربندی کنید.
2. سرور اختصاصی
سرور اختصاصی همانطور که از نامش پیداست، سروری است که از راه دور به طور کامل به یک فرد، سازمان و یا برنامه اختصاص داده میشود.
سرور اختصاصی با هیچ برنامه و یا مشتری دیگری تقسیم نمیشود و کاملا انحصاری است و به همین دلیل نسبت به سایر سرورها، هزینه بیشتری دارد. فرض کنید وب سایتی مانند یک فروشگاه آنلاین پربازدید و یا سایت دانلود نرم افزارهای کامپیوتری را راه اندازی میکنید، در نتیجه شما به منابعی بیش از یک ماشین نیاز دارید و به همین خاطر باید به سراغ سرورهای اختصاصی بروید تا منابعی مانند فضای ذخیره سازی، RAM و..، به طور کامل به شما اختصاص داده شود.
3. سرور اشتراکی
سرورهای اشتراکی با محدودیتهای سخت افزاری مواجه هستند و منابع اختصاصی ندارند. به این معنا که ممکن است بر روی یک سرور چندین هاست و سایت وجود داشته باشد که اگر برای هر سایتی مشکلی پیش بیاید، میتواند بر سایتهای دیگر نیز تاثیر بگذارد.
سرورهای اشتراکی منابع محدود و امنیت پایینتری نسبت به سایر سرورهای دیگر دارند.
همچنین از آنجاییکه در نسخه و نرم افزارهای ارائه شده سرورهای اشتراکی، محدودیت وجود دارد برای شرکت و کسب و کارهای بزرگ اصلا توصیه نمیشود. به طور مقابل اگر شما وب سایتی را تازه راه اندازی کردهاید که بازدید بالایی ندارد و به دنبال صرفه جویی در هزینه ها هستید، بهتر است از سرورهای اشتراکی استفاده کنید.
انواع سرور از نظر نحوه کارکرد و کاربرد آنها
1. سرور بازی
اکثر بازیهایی که در بستر اینترنت انجام میشوند، روی سرورهای اختصاصی اجرا شده که به طور معمول این سرورها توسط شرکت نرم افزاری بازی نگهداری میشود. سرورهای بازی به دو صورت ارائه میشوند. در اولی، مستقل از مشتری عمل کرده و قدرت پردازش و پهنای باند بیشتری را اختصاص میدهد. اما در دومی بازی توسط کاربر اجرا میشود و این امکان را به بازیکن میدهد تا هم میزبان باشد و هم بازی کند.
2. میل سرور
هدف استفاده از mail server، ایجاد ایمیلهای شرکتی است. در واقع وقتی شرکتی را راه اندازی میکنید، برای مدیریت و کنترل بهتر، نامههای الکترونیکی خود را از طریق سرور ایمیل شرکت ارسال میکنید. در چنین حالتی شما در واقع یک میل سرور را راه اندازی کرده و یک ایمیل شرکتی که هم نام با نام دامنه وب سایت شما است، ایجاد کردهاید.
3. Web server
وب سرور، سروری است که برای میزبانی وب سایتها مورد استفاده قرار میگیرد. در واقع وب سرور اطلاعات مربوط به وب سایتها را نگهداری کرده و از طریق مرورگرها در اختیار کاربران در سراسر جهان قرار میدهد.
4. سرورهای چند رسانه ای
سرورهای چندرسانهای وظیفه دارند محتواهای چند رسانه مانند فیلم و صوت را برای وب سایتها فراهم کنند. در واقع این سرورها، اجازه دریافت و یا پخش محتواهای چندرسانهای را به کاربران میدهند.
5. Database سرورها
دیتابیس سرورها وظیفه دارند پایگاه دادهای را که کلاینت ها و سایر سرورهای داخل شبکه نیاز دارند، در اختیار آنها قرار دهد. در سرور دیتابیس اطلاعات مهم شبکه، ذخیره سازی و پردازش میشود.
6. File server
سرور ذخیره اطلاعات را از طریق شبکه در اختیار کلاینتها قرار میدهد و به همین دلیل سرورهای ذخیره سازی، اولین و پایهای ترین سروری هستند که میتوانید در یک شبکه پیدا کنید.
7. Proxy Server
پروکسی سرور یک رابط میان سرور اصلی و کلاینت محسوب میشود. این سرورها درست مانند vpn های شخصی کار میکنند. به این صورت که ابتدا این سرور اطلاعات را بررسی و سپس به سرور اصلی منتقل میکند. به طور مثال در حال حاضر برای اتصال به برخی از سایتها و دور زدن تحریم ها باید آی پی خود را تغییر دهیم. در این حالت با روشن کردن یکی از نرم افزارهای پروکسی، به سیستم سرور متصل شده و این سرور آی پی ما را تغییر میدهد.
8. DNS سرورها
سروری است که به کمک آن میتوان تنظیمات DNS های وب سایت خود را انجام داد. سرور دی ان اس، آی پی آدرسها را همراه با نام هاست ذخیره کرده و برای رفع نیاز کاربرانی که مایل به دسترسی به وب سایت هستند، استفاده میکند.
نتیجه گیری
ما در این مقاله سعی کردیم به سوال سرور چیست و انواع سرور و کاربردهای آن پاسخی کامل بدهیم. به این موضوع توجه داشته باشید که در هنگام انتخاب سرور، باید به مواردی مانند بازیابی داده ها، قابلیتهای امنیتی و حفاظت اطلاعات اهمیت ویژهای بدهید و در نهایت از یک سرور متناسب با نیازی که دارید، استفاده کنید. فراموش نکنید که انتخاب سرور مناسب به طور مستقیم به بهره وری و بهبود کسب و کار شما تاثیر میگذارد.