این روزها دهها شرکت تولیدکننده لپتاپ داریم که محصولات و مدلهای گوناگون را روانه بازار میکنند، از لپتاپهای قدرتمند و جایگزین دسکتاپ گرفته تا لپتاپهای گیمینگ، اولترابوکهای سبکوزن، مکبوکهای گرانقیمت و کرومبوکهای اقتصادی. درحالی که خیلی از این لپتاپها روی مشتریان سازمانی، گرافیستها، دانشجویان و گیمرها تمرکز میکنند، به ندرت شاهد محصولی هستیم که به عنوان بهترین لپ تاپ برای برنامه نویسی معرفی شود.
تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید تا به شما در انتخاب بهترین لپ تاپ ممکن برای برنامه نویسی کمک کنیم. جالب است بدانید خیلیها پیش از شرکت در دورههای آموزش برنامه نویسی یا بوت کمپ برنامه نویسی تصمیم به خرید لپتاپ میگیرند، زیرا فرایند آموزش شکلی منعطفتر و دسترسپذیرتر پیدا میکند. گاهی حتی در آگهیهای استخدام برنامه نویس هم داشتن لپتاپ شخصی، جزو پیشنیازهای ضروری است.
نمایشگر
نمایشگر از مهمترین فاکتورها برای برنامهنویسان است، زیرا ۹۹ درصد از وقت کاری خود را صرف خیره شدن به آن میکنند. به هر نمایشگری راضی نشوید و به موارد زیر توجه نشان دهید.
نمایشگر داخلی
اگر لپتاپ را عمدتا به خاطر حملپذیری میخرید و میخواهید در هرجایی از آن استفاده کنید، دستگاهی مجهز به بزرگترین نمایشگر را بخرید. نمایشگرهای کوچکتر فضای کار کمتری در اختیارتان میگذارند. متون، آیکنها و دیگر عناصر رابط کاربری بسیار کوچک خواهند بود و فشار زیادی به چشمانتان میآورند.
برای برنامهنویسی نیاز به انبوهی فضای عمودی دارید. به همین خاطر، احتمالا نمایشگرهایی که نسبت ابعاد 16:10 دارند را به نمایشگرهای 16:9 ترجیح دهید. اگرچه اکثر مدلهای فعلی نمایشگر 16:9 دارند، با اندکی جستجو میتوانید گزینههایی متفاوت نیز در بازار بیابید.
فراموش نکنید که نمایشگرهای لمسی و لپتاپهای تبدیلشونده معمولا کاربرد چندانی برای برنامهنویسان ندارند. بنابراین اگر نیازی جز کدنویسی ندارید، هزینهای بالاتر بابت این ویژگیها نپردازید.
پشتیبانی از نمایشگر خارجی
خیلی از لپتاپها اجازه میدهند از طریق HDMI و تبدیلهای مخصوص، حداقل یک مانیتور خارجی به آنها متصل کنید. این قابلیتی بینظیر برای افرادی است که نیازهایی خاصتر (مانند باز کردن چندین پنجره به صورت همزمان) دارند. البته تفاوت ابعاد نمایشگر داخلی و خارجی میتواند کار کردن را اندکی دشوار کند.
اگر میخواهید ۲ یا چند مانیتور خارجی متصل به کامپیوتر داشته باشید، باید مطمئن شوید لپتاپ مورد نظرتان از این قابلیت برخوردار است. لپتاپهای اقتصادی و میانرده صرفا امکان اتصال تنها یک نمایشگر را از طریق پورت HDMI مهیا میکنند.
اگر مایل به اتصال نمایشگرهای هرچه بیشتر هستید، نیاز به اتصال Thunderbolt 4 با پشتیبانی از DisplayPort و همینطور پورت HDMI خواهید داشت. با این اتصالات میتوان دو مانیتور به لپتاپ متصل و به صورت همزمان از آنها استفاده کرد.
پردازنده
فارغ از اینکه نیاز به برنامهنویسی دارید یا گیمینگ یا هر چیز دیگری، دسترسی به پردازنده بهتر همیشه خوب است. با این حال این را درک میکنیم که اکثر خریداران با محدودیت بودجه روبهرو هستند و نمیتوانند بهترین بهترینها را بخرند. بنابراین هنگام انتخاب پردازنده باید به بررسی چند فاکتور مختلف بپردازید.
آیا معمولا چند اپلیکیشن را به صورت همزمان باز میکنید و یا نیاز به چند پنجره مختلف از برنامهای یکسان دارید؟ آیا با انبوهی از داده سر و کار دارید و ساعتها برای کامپایل آنها وقت میگذارید؟ اگر جوابتان مثبت است، باید به جای قدرت خالص، تمرکز را روی تعداد هستههای پردازنده (CPU Cores) بگذارید. اما اگر معمولا با تنها یک نرمافزار کار میکنید، سرعت کلاک (Clock Speed) پردازنده باید در اولویت باشد.
اگر میخواهید لپتاپی مناسب برای برنامه نویسی بخرید، در حداقلیترین حالت نیاز به پردازندهای میانرده دارید. گزینههای اقتصادیتر – مانند Intel Core i3 و AMD Ryzen 3 – تحت فشار بیشتری قرار خواهند گرفت و در رسیدگی به وظایف به مشکل میخورند. اگر لپتاپی مجهز به پردازنده ارزان بخرید، در گذر زمان باید منتظر سردرد فراوان باشید.
حافظه رم
حداقل حافظه رم (RAM) پیشنهادی در دنیای امروز، ۸ گیگابایت است. البته که رم ۸ گیگابایتی، اقتصادیترین گزینه است و کماکان به سختی از پس کارها برمیآید. بنابراین اگر بودجهتان اجازهاش را میدهد، همواره به سراغ رم ۱۶ گیگابایتی بروید.
اگر تصمیم به خرید لپتاپی مجهز به رم ۸ گیگابایتی گرفتید، مطمئن شوید قابلیت ارتقا به رم ۱۶ گیگابایتی داشته باشد. به این ترتیب میتوانید بهبود رم را به زمانی دیگر بسپارید. در برخی از لپتاپها، رم روی مادربرد لحیم شده است و امکان تعویض وجود ندارد. اگر این نوع از لپتاپ را بخرید، تنها روش ارتقا، خرید لپتاپی دیگر خواهد بود.
حافظه داخلی
اگر میخواهید کامپیوتری با عملکرد سریع داشته باشید، لپتاپی مجهز به حافظه SSD بخرید. حافظه SSD که سرعت به مراتب بالاتری نسبت به حافظههای مکانیکی HDD دارد، سیستم عامل و اپلیکیشنها را با سرعتی چندین برابر به اجرا درمیآورد و انتقال فایلها را آسانتر میکند.
این روزها هر لپتاپی باید دست کم به ۲۵۶ گیگابایت حافظه داخلی مجهز باشد. پیشنهاد میشود ترجیحا به سراغ لپتاپی مجهز به SSD-های ۵۱۲ گیگابایتی بروید. برخی لپتاپها برای پایین نگه داشتن قیمت، همزمان به SSD و HDD مجهز شدهاند. اگر تصمیم به خرید چنین لپتاپی گرفتید، مطمئن شوید SSD حداقل ۲۵۶ گیگابایت باشد تا سیستمعامل، اپلیکیشنهای ضروری و پروژههای کنونی در آن ذخیره شوند.
با SSD کدها سریعتر کامپایل میشوند و کامپیوتر پاسخی سریع به فرمانها میدهد. برای نگهداری فایلهای کماهمیتتر میتوانید از HDD-های کندتر و ارزانقیمت کمک بگیرید.
سیستمعامل
سیستمعامل لپتاپ به هدف برنامهنویسی شما بستگی دارد. قرار است عمدتا با سیستمهای مک (Mac) کار کنید؟ یا نیاز به برنامههای کامپایلر ویندوزی هم دارید؟ لینوکس را ترجیح میدهید یا باید با تمام سیستمعاملهای در دسترس کار کنید؟
اگر با macOS و پلتفرمهای اپل کار میکنید، بهتر است سراغ لپتاپهای اپل بروید. این شرکت محصولاتی متنوع روانه بازار کرده و لپتاپهایی مانند مکبوکهای ایر مجهز به چیپست M1 و M2، قیمتی رقابتی با لپتاپهای ویندوزی دارند.
اگر سیستمعامل ویندزو را ترجیح میدهید، بینهایت گزینه مختلف خواهید داشت. همین موضوع راجع به لینوکس هم صدق میکند، زیرا عملا روی هر دستگاهی اجرا میشود. برخی تولیدکنندگان لپتاپهایی میسازند که لینوکس از پیش روی آنها نصب شده است.
حتی اگر نیاز به دسترسی همزمان به ویندوز و لینوکس یا macOS و لینوکس داشته باشید هم لپتاپی سازگار با نیاز خود خواهید یافت. با استفاده از برنامهای به نام Wine میتوان ویندوز را روی مک نیز اجرا کرد.
کیبورد
کیبورد از مهمترین و در عین حال، نادیدهگرفتهشدترین جزییات هنگام خرید لپ تاپ برای برنامه نویسی است. اگرچه کیبوردها به اندازه پردازندهها و مانیتورها متنوع نیستند، قطعا باید به دنبال کیبوردهای راحتتر و باکیفیتتر باشید، زیرا ۹۰ درصدتان از وقتتان صرف تایپ میشود.
سلیقه از مهمترین فاکتورها در انتخاب کیبورد است. برخی کیبوردهایی با ابعاد کامل را ترجیح میدهند و برخی دیگر هم طراحیهای کوچکتر و بدون NumPad را دوست دارند. هنگام انتخاب میان چیدمان دکمهها و ساختارها، دستتان باز است و میتوانید به سراغ هر کیبوردی بروید.
باید حواستان به تجربه تایپ با کیبورد نیز باشد. با اینکه نمیشود کیبورد لپتاپ را تغییر داد و شخصیسازی کرد، همیشه امکان خرید کیبوردهای جداگانه وجود دارد. این کیبوردها سوییچها و کلیدهای متنوع دارند و بهتر است مدلهای گوناگون را تست کنید.
عمر باتری
اگر همواره در حرکت هستید و به برق دسترسی ندارید، ضروری است لپتاپی با عمر باتری طولانی بخرید. لپتاپهای مکبوک پرو اپل، Lenovo ThinkPad و HP Envy بادوامترین باتریهای کنونی را دارند. گذشته از عمر باتری، به سراغ لپتاپی بروید که از قابلیت Power Delivery پشتیبانی کند. این قابلیت اجازه میدهد لپتاپ را با پاوربانک نیز شارژ کنید.