تسمه های نوار نقاله Conveyor که به تسمه کانوایر نیز شناخته میشوند در واقع نمونه هایی از تسمه صنعتی میباشند که برای انتقال مواد به شکل ساده تخت، عاجدار، پلاستیکی و فرودگاهی تولید میشوند و بر روی نقالههای صنعتی مورد استفاده قرار میگیرند. تسمههای نوار نقاله اغلب در عرض های حداقلی 40 سانتی متر و حداکثری 110 سانتی متر مورد استفاده قرار گرفته و در ابعاد مختلفی برش خورده و بصورت حرارتی بصورت حلقه بسته جوش میخورند.
در تولید تسمه های نوار نقاله اغلب از ترکیبات لاستیکی طبیعی همراه با پلی اورتان و گاهی پلی آمید بصورت افزودنی در ترکیبات شیمیایی استفاده میشود. بسته به اینکه تسمه نقاله در چه شرایطی و در چه صنعتی مورد استفاده قرار گیرد از ترکیبات مختلفی نیز در آن استفاده میشود. بعنوان مثال کاربری تسمه نوار نقاله در معادن سنگ که با سنگ هایی با سایش بالا بر روی نقاله استفاده میشود دارای ترکیباتی متفاوت با تسمه های نوار نقاله ای است که برای انتقال مواد غذایی مورد استفاده قرار میگیرند.
شرایط محیطی، میزان خورندگی و دما نیز از دیگر فاکتور های تاثیر گذار بر ترکیبات شیمیایی تسمه نوار نقاله محسوب میشوند. برخی از تسمه های نوار نقاله تحت نام نسوز برای کاربری در دماهای بسیار بالایی مورد استفاده قرار میگیرند که تسمه کانوایر های عادی دچار خزش و افزایش طول میشوند و عملا کاربری خود را از دست میدهند.
انواع تسمه نقاله
دسته بندی های مختلفی از تسمه نوار نقاله یا کانوایر ها بر حسب فاکتور های مختلفی صورت میپذیرد. یکی از معمول ترین این دسته بندی ها بر حسب ترکیبات شیمیایی تسمه نقاله، بر حسب صنعت مصرف کننده و در مهندسی ترین حالت بر حسب ترکیبی از صنایع مصرفی و ترکیبات و یا پوشش های شیمیایی دسته بندی میشوند. در زیر به دسته بندی تسمه کانوایر نقاله میپردازیم.

- تسمه نوار نقاله لاستیکی – پلی اورتان PU : در اغلب کاربری ها از تسمه های نوار نقاله تولید شده از ترکیبات لاستیک طبیعی و پلی اورتان PU استفاده میشود که حد متوسطی از مقاومت حرارتی، شیمیایی و مقاومت در برابر خزش تحت اعمال تنش های کششی را دارد. تسمه نوار نقاله لاستیکی و پلی اورتان بصورت توپی تا عرض 110 سانتی متر نیز تولید میشود اما بر حسب نیاز کاربران در عرض های مختلفی برش میخورد.
- تسمه نوار نقاله مواد غذایی : تماس مواد غذایی بالاخص مواد غذایی دارای چربی مانند گوشت، گیاهان و دانه های خوراکی با سطح تسمه نوار نقاله نه تنها میتواند سبب واکنش های شیمیایی و از بین رفتن تسمه کانوایر گردد بلکه میتواند سبب مسمومیت غذایی نیز شود. از این رو تسمه های نقاله مواد غذایی با پوشش های ویژه که در تماس با مواد غذایی مشکلاتی را به همراه ندارند پوشانیده میشوند. البته در انتقال مواد غذایی در سایز های بزرگتر از تسمه های پلاستیکی نیز استفاده میشود.
- تسمه نقاله پلاستیکی : این نوع تسمه های کانوایر بصورت یکپارچه تولید نمیشوند بلکه بصورت تکه تکه و بخش بخش از جنس پلاستیک خشک با انعطاف پایین تولید شده و بصورت کیلیکی در هم اتصال پیدا کرده و یک تسمه نوار نقاله یکپارچه را میسازند. خاصیت چسبندگی کم پلاستیک و عدم واکنش پذیری با بسیاری از ترکیبات شیمیایی سبب بکارگیری تسمه نقاله پلاستیکی در بسیاری از صنایع میشود. براا نتقال موادی که بصورت پودری و یا دانه های ریز خورداکی میباشند قابلیت استفاده از تسمه کانوایر پلاستیکی وجود ندارد.
- تسمه نقاله فرودگاهی: این نوع تسمه نقاله که بصورت بخش بخش تولید میشود برای تحویل بار و بسته ها بر روی ریل های فرودگاهی مورد استفاده قرار گرفته و علاوه بر قابلیت حرکت نسبی قابلیت چرخش بر روی ریل ها را نیز دارد. از ترکیبات لاستیکی، پلی اورتان و پلی آمید در تولید این سری از تسمه های صنعتی استفاده میشود.
- تسمه تردمیل باشگاهی: تسمه های تردمیل اغلب تسمه های لاستیکی عاج دار هستند که بر روی تردمیل ها در سایز های 50 الی 80 سانتی متر بر حسب نوع تردمیل استفاده میشوند.