فیبوناچی یکی از موفقترین و در عین حال پرکاربردترین ابزار در بازارهای مالی مانند بازار فارکس و CFD و بازار سهام است. با آموزش اصولی فارکس درمییابیم که برای استفاده صحیح از این ابزار در معاملات لازم است با مفاهیم و اساس این ابزار و تاریخچه این اعداد معروف آشنا شویم. در این مقاله به آموزش فیبوناچی در فارکس و روش استفاده آن در تحلیلها میپردازیم.
فیبوناچی در فارکس چیست؟
در سال ۱۲۰۲ میلادی لئونارد فیبوناچی ریاضی دان ایتالیایی به یک سری اعداد دست پیدا کرد که بعدها از آن اعداد به عنوان پایه ای برای رابطههای ریاضی و فیزیک استفاده شد. در این رابطه از یک عدد شروع کرده و عدد بعدی را از حاصل جمع دو عدد قبل پیدا میکنید. این اعداد شامل 1,1,2,3,5,8,13,21,34,55,89,144 میباشد.
استراتژی فیبوناچی
از ابزار فیبوناچی در الگوهای animal patern و الگوهای هارمونیک به میزان زیادی استفاده میگردد. انواع الگوها بر پایه نسبتهای فیبوناچی عبارتند از:
- الگوی خفاش
- الگوی خرچنگ
- الگوی پروانه
- الگوی کوسه
- الگوی گارتلی
- الگوی AB=CD
با وجود این الگوها در آموزش اصولی فارکس، استراتژی فیبوناچی برای معامله گرانی در سبک پرایس اکشن بسیار مفید و سودمند میباشد. ولی استفاده از این ابزار در افراد گوناگون، به شکل متفاوتی است.
انواع فیبوناچی در استراتژی معاملاتی
سادهترین و مرسومترین استراتژی فیبوناچی برآورد مقدار اصلاح صورت گرفته با کمک فیبوناچی اصلاحی و همچنین تعیین اهداف تازه به وسیله فیبوناچی گسترش یافته میباشد. باید بدانید ورود به بازار معامله و سیگنال یابی به وسیله فیبوناچی به تنهایی کافی نیست، زیرا معامله گران باید برای استفاده درست از ابزار فیبوناچی، توانایی تشخیص صحیح نقاط کلیدی، روندها و همچنین استفاده صحیح از اندیکاتورها را داشته باشند. در آموزش اصولی فارکس در بحث استراتژی معاملاتی از دو نوع فیبوناچی اصلاحی و فیبوناچی گسترش یافته نام برده میشود.
- فیبوناچی اصلاحی یا فیبوناچی retracement
ابزار فیبوناچی اصلاحی در پیدا کردن نقاط اصلاحی یک روند کاربرد دارد. در این بین ترازهای 23.6% ، 38.2% ، 50% ، 61.8% ، 78.6% و 100% به عنوان ترازهای اصلاحی معرفی میگردند. از تمام ترازهای بالا در معاملات مانند درصدی از اصلاح قیمت در بازار کالاها، بازار سهام و بازار فارکس استفاده میشود. به شکلی که اگر قیمت از مقدار a به مقدار b حرکت کند، فاصله میان دو نرخ در یک بازهی 100 درصدی میباشد که در آموزش اصولی فارکس، قیمت و نرخ a به عنوان 100% و نرخ b به عنوان 0% معرفی میگردد.
- فیبوناچی گسترش یافته یا فیبوناچی expansion
بعد از روند اصلاح قیمت و در ادامه آن، نمودار قیمتی کف جدیدی با عنوان کف c را میسازد. برای رسم نمودار فیبوناچی گسترش یافته میتوانیم از فیبوناچی اصلاحی بهره بگیریم. باید فیبوناچی اصلاحی را از نقطه b به نقطه c متصل کنیم. با این اتصال ترازهایی در سطوح بالا تشکیل میشوند که در ادامه روند به عنوان هدف یا مقاومت در نظر میگیریم.
در حقیقت کاربرد فیبوناچی گسترش یافته برای رسیدن به اهداف بعد از اصلاح میباشد. این ترازها و اهداف در واقع همان ترازهای فیبوناچی اصلاحی ولی با یک واحد بالاتر یا در حقیقت بین ۱۰۰٪ و ۲۰۰٪ میباشند. در روند نزولی برعکس میشود. یعنی پس از اصلاح قیمتی نمودار، سقف قیمتی جدیدی به عنوان c ایجاد شده و برای رسم نمودار فیبوناچی گسترش یافته نقطه b را به نقطه c متصل میکنیم. تفاوت این نمودار با قبلی این است که ترازها این بار زیر نقطه b نمایان میشوند.
کمان فیبوناچی Fibonacci Arc
کمانهای فیبوناچی نقاط مقاومت و حمایت بالقوه را نشان میدهند و تشکیل این کمانها به دو چیز بستگی دارد که یکی قیمت و دیگری زمان است. هر اندازه کمان نازک تر شود، خط پایه کوتاهتر میباشد و هر اندازه کمان عریض تر شود، خط پایه طولانیتر میگردد. کمانهای فیبوناچی معمولا برای متصل کردن دو نقطه قیمتی قابل توجه، مثل نوسان استفاده میشوند. اولین قدم برای ایجاد کمانهای فیبوناچی، یافتن کف و سقف نمودار میباشد. باید توسط یک حرکت پرگاری، ۳ خط منحنی به فاصله ۸/۶۱ درصد و ۳۸٫۲ درصد و ۵۰ درصد از مرکز نقطه مورد نظر ترسیم گردد. شکل کمانهای فیبوناچی نیم دایره است که میتوان آنها را نیز به صورت دایره کامل نشان داد.
بادبزن فیبوناچی Fibonacci Fan
بادبزن فیبوناچی به مجموعه ای از خطوط روندها میگویند که با کمک سطوح اصلاح فیبوناچی ترسم میگردند. در آموزش اصولی فارکس برای ترسم این خطوط، تحلیلگران یک روند صعودی ترسیم کرده که به طور معمول قیمتهای بالا و پایین سهم را در یک بازه زمانی معین پوشش میدهد. تحلیلگران اختلاف قیمت را در قیمت سقف و کف با نسبتهای مشخص و تعیین شده به وسیله سری فیبوناچی ( به طور معمول ۲۳٫۶ درصد و ۳۸٫۲ درصد و ۵۰ درصد و ۶۱٫۸ درصد) تقسیم میکنند تا به سطوح اصلاح دست یابند. در نتیجه خطوطی که با متصل کردن نقطه ابتدای خط روند پایه به هر یک سطح اصلاح شده ایجاد میگردد، باعث تشکیل بادبزن فیبوناچی میشود که تحلیلگران از این خطوط بادبزنی برای پیش بینی نقاط اصلی حمایتی و مقاومتی استفاده میکنند.
نواحی زمانی فیبوناچی
نواحی زمانی در فیبوناچی خطوطی عمودی میباشند که مناطق رشد یافته را نشان میدهند و در آنها نوسان به صورت کم، زیاد و یا معکوس رخ میدهند. نواحی زمانی فیبوناچی در واقع یک شاخص تکنیکال میباشند که بر زمان مبتنی است. شاخص معمولاً با نوسان زیاد یا پایین نوسان در نمودار شروع میشود و نواحی زمانی به نسبت زمان اولیه انتخاب میگردند.
برای نمونه فرض کنید اول اردیبهشت تاریخ شروع انتخاب شده باشد، ما این تاریخ را عدد ۰ قرار میدهیم. خط اول عمودی نواحی زمانی در روز معاملاتی بعدی عدد ۱ میشود و خط بعدی دو روز بعد آن ۲ و هشت روز بعد آن ۸ و به همین شکل پیش میرود. در آموزش اصولی فارکس میآموزیم که عامل مهم در استفاده بهینه از نواحی زمانی فیبوناچی، شناسایی نقطه شروع مناسب است. دوره و تاریخ انتخاب شده نیز مهم بوده و باید یک نقطه کف یا سقف را نشان دهد.
علت محبوبیت تحلیل فیبوناچی در انجام معاملات
- سطوح فیبوناچی به صورت اعداد هندسی هستند، بنابراین سطوح اصلاحی و گسترش بعد از رسم بسیار چشم نواز به نظر میرسند.
- سطوح فیبوناچی نقطههای مرجع ملموسی را آماده میکنند، بنابراین در صورت استفاده صحیح از آنها، از انتزاعی شدن عنوان جلوگیری میشود.
- سطوح اصلاحی و گسترش فیبوناچی، در حقیقتسطوح نامرئی مقاومت و حمایت محسوب میگردند.
توجه : دانوتک هیچ مسئولیتی در قبال صحت مطالب منتشر شده با تگ تبلیغات در سایت ندارد.