ارتباطات شبکهای نقش مهمی از زندگی ما را چه در خانه و چه در محیط کار، تشکیل میدهند. امروزه دسترسی به اینترنت با کیفیت و پایدار اهمیت بسیار زیادی دارد. برای اینکه بتوانیم کیفیت اینترنت و وضعیت شبکه را ارزیابی کنیم، میتوانیم از پینگ استفاده کنیم. با پینگ گرفتن از سرورهای مختلف میتوانید کیفیت اتصال خود را بررسی و مشکلات احتمالی را شناسایی کنید. در این مقاله به آموزش پینگ گرفتن با گوشی های هوشمند با سیستم عامل های اندروید و آیفون میپردازیم. پینگ گرفتن با گوشی زمانی اهمیت دارد که شما یک سرور مجازی ایران یا سرور مجازی خارج تهیه کرده باشید و بخواهید کیفیت اتصال به سرور خود را ارزیابی کنید، اما به هیچ سیستمی به جز گوشی خود دسترسی نداشته باشید؛ در این موقعیت میتوانید به راحتی با استفاده از موبایل به سرور متصل شوید و پینگ بگیرید.
تعریف پینگ و نحوه عملکرد آن
پینگ (Ping) یک ابزار شبکه است که با استفاده از آن میتوان میزان دسترسی پذیری به سرور و تاخیر (Latency) در ارتباطات شبکه را اندازه گیری و ارزیابی کرد. این ابزار با ارسال بسته های کوچک داده به دستگاه مقصد مانند سرور و دریافت پاسخ از آن، اطلاعاتی در مورد کیفیت و وضعیت اتصال شبکه به ما میدهد. در واقع به مدت زمانی که یک بسته کوچک داده از یک دستگاه به دستگاهی دیگر در شبکه منتقل میشود و دوباره به دستگاه مبدا برمیگردد، پینگ گفته میشود. این زمان به صورت میلی ثانیه نمایش داده میشود و هر چه مقدار آن کمتر باشد به این معناست که سرعت ارتباط سریعتر است. اگر مقدار پینگ زیاد باشد به معنای تاخیر در شبکه است.
نحوه عملکرد پینگ به این صورت است که هنگامی که شما یک دستور پینگ را اجرا میکنید، از دستگاه شما یک بسته کوچک داده که معمولا ICMP Echo Request نام دارد به دستگاه مقصد ارسال میشود. اگر دستگاه مقصد در دسترس باشد، این بسته را دریافت کرده و یک بسته پاسخ به نام ICMP Echo Reply به دستگاه مبدا ارسال میکند. زمان رفت و برگشت یا RTT (Round Trip Time) بین ارسال بسته و دریافت پاسخ محاسبه شده و به عنوان زمان تاخیر نشان داده میشود.
کاربردهای پینگ
پینگ یکی از ابزارهای اساسی و اولیه در عیب یابی و مدیریت شبکه است که دارای کاربردهای متنوعی میباشد:
پینگ گرفتن از یک سرور به ما کمک میکند که بررسی کنیم آیا دستگاه ما به اینترنت متصل است یا خیر.
با استفاده از پینگ میتوانید مشکلات ارتباطی موجود در شبکه را شناسایی کنید. مثلا در صورت عدم دسترسی به یک وبسایت، با پینگ گرفتن از سرور آن سایت میتوان متوجه شد که مشکل از سمت وبسایت است یا از سمت شبکه ما.
اندازه گیری تاخیر (Latency)
برای برنامه هایی که به تاخیر پایین نیاز دارند؛ مانند بازی های آنلاین یا تماس های ویدیویی، پینگ بسیار مهم است. زیرا با استفاده از آن میتوان زمان تاخیر در شبکه را اندازه گیری کرد.
با پینگ گرفتن مداوم از یک سرور، میتوانیم پایداری شبکه و وجود نوسانات زیاد در زمان تاخیر را بررسی کنیم.
با استفاده از پینگ میتوانین عملکرد شبکه های وای فای مختلف را بررسی و بهترین شبکه را برای استفاده انتخاب کنیم.
تشخیص مشکلات بسته های گم شده
پینگ میتواند مشکل بسته های گم شده در شبکه را شناسایی و در پیگیری مشکل به ما کمک کند.
تست دسترسی به دستگاه های محلی
اگر از سرورهای محلی یا روترها یا دستگاه هایی مانند پرینترهای شبکه ای استفاده میکنید؛ میتوانید با پینگ گرفتن از این دستگاه ها میتوانید بررسی کنید که آیا دستگاه ها در دسترس هستند یا خیر.
مراحل پینگ گرفتن با گوشی
برای پینگ گرفتن با گوشی باید یکی از برنامه های پینگ را بسته به سیستم عامل موبایل خود دانلود و نصب کنید.
اگر موبایل اندرویدی دارید میتوانید برنامه PingTools را که یکی از بهترین برنامه ها برای پینگ گرفتن با گوشی است، از فروشگاه Google Play Store دانلود و نصب کنید.
پس از اجرای برنامه روی منوی سمت چپ بزنید و گزینه ping را انتخاب کنید. در صفحه جدید آدرس IP یا نام دامنه سرور مورد نظر را بدون www در کادر وارد کنید و روی PING سبز رنگ در سمت راست بزنید. منتظر بمانید تا پینگ با گوشی در اپلیکیشن نمایش داده شود.
نتایجی که از طریق پینگ گرفتن به شما نمایش داده میشود عبارتند از:
- Sequence : شماره بسته ارسالی را نمایش میدهد.
- Size : حجم بسته ارسالی را نمایش میدهد.
- TTL : تعداد روترها و دستگاه های میان مبدا و مقصد را نمایش میدهد.
- Time : مدت زمان ارسال بسته از مبدا به مقصد را بر حسب میلی ثانیه نمایش میدهد.
- Transmitted : نشان دهنده تعداد بسته های ارسال شده میباشد.
- Received : تعداد بسته های دریافت شده را نمایش میدهد.
- Packet Loss : درصد تعداد بسته هایی که به سرور ارسال شده اما پاسخی دریافت نکردهاند.
- Time statistics : گزینه min حداقل زمان رفت و برگشت بسته ها، avg میانگین زمان رفت و برگشت بسته ها، max حداکثر زمان رفت و برگشت بسته ها است که همگی بر حسب میلی ثانیه هستند. گزینه Mdev نشان دهنده میزان نوسانات در زمان های تاخیر در رفت و برگشت بسته ها میباشد.
برای پینگ گرفتن با گوشی های دارای سیستم عامل iOS میتوانید اپلیکیشن Pingify را از App Store دانلود و نصب کنید.
برنامه را اجرا کنید و به قسمت Ping بروید. آدرس IP یا نام دامنه سرور یا سایتی که میخواهید پینگ بگیرید را در قسمت مربوطه وارد کنید. برخی تنظیمات اختیاری وجود دارد که میتوانید با توجه به نیازهای خود آن ها را تغییر دهید. این تنظیمات شامل تعداد بسته های ارسالی، اندازه هر بسته، فاصله زمانی بین ارسال هر بسته و زمان انتظار برای دریافت پاسخ از سمت سرور میباشد. برای شروع پینگ گرفتن با گوشی start test را بزنید
پس از اتمام پینگ نتایج زیر به شما نشان داده میشود:
- Sent : تعداد بسته های ارسال شده
- Received : تعداد بسته هایی که سرور به آن ها پاسخ داده
- Lost : تعداد بسته هایی که پاسخی از سرور برای آن ها دریافت نشده
- Paket Loss : درصد بسته هایی که پاسخی از سرور برای آن ها دریافت نشده
- RTT : در این قسمت min حداقل زمان رفت و برگشت بسته ها، avg میانگین زمان و max حداکثر زمان رفت و برگشت بسته ها را نشان میدهند. Mdev نشان دهنده میزان نوسانات در زمان تاخیر در رفت و برگشت بسته ها است.
- TTL : تعداد روترهایی که هر بسته از آن ها عبور کرده است.
جمع بندی
در این مطلب نحوه پینگ گرفتن با گوشی را به شما آموزش دادیم. نکاتی که باید در نظر بگیرید این است که قبل از پینگ گرفتن با گوشی، برنامه هایی که در پس زمینه فعال هستند را ببندید. زیرا ممکن است پهنای باند شما را مصرف کنند و بر نتایج پینگ تاثیر بگذارند. مطمئن شوید که اتصال اینترنت شما پایدار است تا نتایج پینگ دقیق تری بدست آورید. برنامه هایی که برای پینگ گرفتن با گوشی استفاده میکنید را به روزرسانی کنید تا عملکرد و دقت بهتری داشته باشند. با رعایت نکاتی که گفته شد میتوانید نتایج دقیقی از پینگ گرفتن با گوشی به دست آورید