همانطور که هر کسی انتظار داشت و منتظر رویدادِ کمپانی اپل بود، کمپانی اپل امشب در مراسم «One More Thing» از اولین پردازندهی اختصاصی اپل سیلیکون برای دنیای مک با نام «M1» رونمایی کرد و آن را به همگان معرفی کرد.
کمپانی اپل برای اولین بار در کنفرانس WWDC 2020 از مهاجرت از پردازندههای اینتل و تغییر پردازندههای مک بوکهایش به سمت پردازندههای اپل سیلیکون مبتنی بر ARM خبر داد و حالا پس از گذشت چندین ماه شاهدِ اولین پردازنده انحصاری این اپل برای کامپیوترهای مک بوک هستیم.
مهاجرتِ اپل از اینتل به سمت سیلیکون!
پردازندهی اپل که با نام M1 وارد بازار شده است، با لیتوگرافی ۵ نانومتری تولید گشته است و از ۱۶ میلیارد ترانزیستور بهره میبرد. چیپست اختصاصی اپل از ۸ هسته پردازشی بهره میبرد و GPU آن حداکثر دارای ۸ هسته است. اولین پردازندهی اپل سیلیکون از ۴ هسته با مصرف انرژی بهینه بهره خواهد برد که دارای ۶۴ کیلوبایت کش دیتا و همچنین ۴ مگابایت حافظه کش L2 است.
طبق گفتههای منتشر شدهی کمپانی اپل، این چهار هسته عملکردی مشابه با نسل کنونی مک بوک ایر در اختیار کاربرانِ خود قرار میدهد، با این حال مصرفِ انرژی بسیاری کمتری نسبت به قبل دارند.
گفتهی جدید کمپانی اپل، ادعا یا واقعیت!
این چیپست ۴ هسته قدرتمند با ۱۲۸ کیلوبایت کش دیتا و ۱۲ مگابایت کش L2 اشتراکی دارد و اپل مدعی شده است، آنها سریعترین هستههای CPU جهان هستند. اکنون باید دید این گفتهی کمپانی اپل چقدر به واقعیت نزدیک است!
طبقِ گزارش منتشر شده از سوی اپل، چیپست M1 بهترین عملکرد به ازای وات را نسبت به هر پردازنده دیگری از خود نشان میدهد و حداکثر عملکرد مشابه با پردازندههای لپتاپهای معمولی با یک چهارم مصرف انرژی دارد. کمپانی اپل برای این پردازنده خود GPU با حداکثر ۸ هسته درنظر گرفته که دارای ۱۲۸ واحد اجرایی است. قدرتِ واحد گرافیکی چیپست M1 به ۲.۶ ترافلاپس میرسد.
کمپانی اپل واحد گرافیکی چیپست M1 را سریعترین GPU مجتمع جهان اعلام کرده است. این GPU قادر به انجام کارهای سنگین مانند استریم چندین ویدیوی 4K و همچنین رندر صحنههای سه بعدی پیچیده و پیشرفته است.
چیپست سیلیکون M1 و توانایی اختصاصی آن!
کمپانی اپل برای اولین بار برای چیپست اپل سیلیکون خود شبکه پردازش عصبی مجهز به ۱۶ هسته درنظر گرفته که قادر به انجام ۱۱ تریلیون عملیات در هر ثانیه است. این پردازنده ۵ نانومتری امنیت بالایی دارد و از شتابدهندههای یادگیری ماشینی بهره میبرد. مکهای مجهز به این چیپست از تاندربولت، USB 4 و حافظه NVMe پشتیبانی میکنند.
پردازنده کمپانی اپل در مکبوکهای جدید اپل مورد استفاده قرار میگیرد. مکبوک ایر جدید اپل مجهز به چیپست M1 میباشد و میتواند تا ۱۸ ساعت ویدیو پخش کند که در مقایسه با شارژدهی ۱۲ ساعته مکبوک ایر مجهز به پردازنده اینتل عملکرد بسیار بهتری دارد. مک بوک ایر جدید اپل همچنین در زمینه وبگردی با وایفای نیز تا ۱۵ ساعت کاربر را همراهی میکند.
چیپست جدیدِ M1 اپل از جدیدترین پردازنده سیگنال تصویر (ISP) برای کیفیت ویدیوی بالاتر با کاهش نویز، داینامیک رنج بالاتر و همچنین بهبود بالانس سفیدی خودکار بهره میبرد. کنترلر حافظه پرقدرت چیپست M1 به وسیلهی رمزگذاری سخت افزاری باعث افزایش سرعت و امنیت حافظه SSD میشود.
چیپست جدید اپل امکان فعالسازی مک از حالت اسلیپ را به صورت فوری فراهم میکند و در هنگام اجرای برنامههای سه بعدی یا ویرایش تصاویر RAW نیز عملکرد خوبی از خود نشان داده است. اپل تمام نرم افزارهای خود را برای پردازندههای جدیدش بهینهسازی کرده و برنامه «Final Cut Pro» تا ۶ برابر سرعت بالاتری نسبت به گذشته دارد.
رونمایی اپل از نرم افزار Resetta2
به علاوه اپل در مراسمِ خود از نرم افزار «Resetta2» برای برنامههایی رونمایی کرد که برای پردازندههای جدید اپل بهینه نشدند و خبر داد که برنامههای iOS و iPadOS نیز روی محصولات مجهز به این پردازندهها اجرا میشوند. طبق گفتهی کمپانی اپل توسعهدهندگانی همچون Adobe برنامههای خود را برای استفاده از قدرت اپل سیلیکون تا پایان سال جاری میلادی بروزرسانی خواهند کرد.
نظر شما دربارهی چیپست جدید اپل یعنی M1 چیست؟