اگر به تازگی قصد یادگیری طراحی وب سایت داشته باشید؛ احتمالاً برخی از اصطلاحات برایتان گیج کننده باشد. خیلی از افراد هنوز فرق UI و UX هم نمیدانند. تنها میدانند که این دو اصطلاح بخشی از طراحی وب سایت است.
اگر دوست دارید با بخشی از دنیای طراحی سایت آشنا شوید و اطلاعات خوبی در مورد اصطلاحات آن یاد بگیرید، در ادامه مقاله همراه ما باشید. 6 اصطلاح مهم که باید به عنوان صاحب سایت یا طراح وب سایت و اپلیکیشن بدانید را به شما معرفی میکنیم.
مفاهیم اولیه طراحی وب سایت که باید بدانید
در شروع مسیر حرفهای خودتان به عنوان طراح وب سایت باید با یک سری از مفاهیم اولیه آشنا شوید. باید بدانید که زمانی که تیم مارکتینگ در مورد سئو وب سایت صحبت میکنند، منظورشان چیست. یک توسعه دهنده وب سایت چه کاری انجام میدهد و وظیفه طراح رابط کاربری چه تفاوتی با برنامه نویس سایت دارد؟
پاسخ تمام این سؤالات در این 6 اصطلاح وجود دارد:
1- طراحی رابط کاربری (UI Design)
طراحی رابط کاربری یا UI در اصل وظیفه طراحی وب سایت، طرحبندی صفحه، دیزاین صفحه و نحوه نمایش المانهای وب سایت یا اپلیکیشن را بر عهده دارد. هدف از طراحی رابط کاربری ایجاد یک ظاهر جذاب و زیبا برای وب سایت است.
یک طراح رابط کاربری بیشتر در مورد نحوه نمایش دکمهها، منوها و نمادهای روی صفحه ایده میدهد. با استفاده از فونت، رنگ و تصاویر تلاش میکند تا همه چیز از نظر بصری در بهترین حالت خودش قرار گرفته باشد.
2- تجربه کاربری (UX Design)
طراح تجربه کاربری یا UX بیشتر با تعاملات کاربر با وب سایت سروکار دارد. طراح UX به طراح UI میگوید که برای رفع نیاز کاربر و تجربه کاربری بهتر باید چه تغییراتی در محل قرارگیری المانهای صفحه ایجاد کند.
این طراح بر اساس تجربه و تحقیقات میتواند ساختار اصلی یا همان مسیر راهنمای وب سایت و اپلیکیشن را برای کاربر رسم کند. طراح UX مشکلات محصول را به خوبی میداند و به دنبال هماهنگی ظاهر و ساختار اصولی وب سایت است.
چیزی که کاربر در نهایت با آن روبرو میشود یک سایت زیبا و کاربردی است که حس خوبی القا میکند. تمام چیزی که کاربر از محصول انتظار داشته را به دست میآورد.
3- برنامه نویسی و توسعه وب سایت
برنامه نویس و توسعه دهنده دو مهارت شغلی مشترک اما متفاوت هستند. هر دو این افراد با کمک کدنویسی به دنبال ایجاد یک وب سایت، اپلیکیشن یا هر محصول دیگری هستند. با این تفاوت که برنامه نویس به صورت حرفهای کدنویسی میکند و تخصص آن در نوشتن صفر تا صد یک محصول است.
اما تکلیف مشکلاتی که در محصول نهایی وجود دارد چه میشود؟ در انتها یک توسعه دهنده وب سایت علاوه بر برنامه نویسی، محصول را مدیریت و عیب یابی میکند. توسعه دهنده تجربه بیشتری در زمینه برنامه نویسی دارد و میتواند مشکلات موجود در محصول را شناسایی کند.
البته یک برنامه نویس میتواند به زبانهای مختلفی مسلط باشد. برخی از برنامه نویسان فقط کار Front end وب سایت را انجام میدهند. برخی دیگر هم Back end وب سایت را مینویسند. خیلی از قالبها و سایتهای آماده وردپرس یا سایتساز مثل سایت پرتال توسط برنامه نویسان نوشته میشود و در اختیار عموم مردم قرار میگیرد.
4- راهاندازی وب سایت
زمانی که کار طراح UI و UX به اتمام رسید و برنامه نویس سایت را کدنویسی کرد، نوبت به راه اندازی وب سایت میرسد. در این مرحله باید فایل وب سایت را روی سرور پیاده سازی کنید و به اصطلاح قدم اول در راه اندازی وب سایت را بردارید.
البته مراحل طراحی سایت و راه اندازی آن کمی طولانیتر است. مثلاً بعد از پیاده سازی وب سایت نوبت به اضافه کردن اطلاعات روی آن میرسد.
5- بهینهسازی وب سایت (SEO)
بهینه سازی وب سایت به فرایندی گفته میشود که سئوکار با توجه به تکنیکهای اصولی به دنبال بهبود جایگاه کلمات کلیدی وب سایت در موتورهای جستجو است. بهینه سازی یا SEO باعث میشود که سایت شما در نتایج جستجو نمایش داده شود.
بعد از راه اندازی سایت با اصطلاحی به نام SEO زیاد سروکار خواهید داشت. البته بخشی از برنامه نویسی و طراحی وب سایت شما به الگوریتمهای سئو بستگی دارد. نحوه نمایش سایت در دستگاههای مختلف، اندازه فونت استاندارد و… را باید بر اساس اطلاعات گوگل (موتور جستجوگر) پیاده سازی کنید.
در نتیجه چه سئو کاران و چه طراحان و برنامه نویسان وب سایت باید با این اصطلاح و الگوریتمهای آن آشنا باشند.
6- بررسی عملکرد و بهبود روزانه وب سایت
کار توسعه دهنده بعد از راه اندازی وب سایت و پیاده سازی اطلاعات ادامه دارد. یک توسعه دهنده وب باید مدام به فکر بهبود تجربه کاربر و مشکلات سایت باشد. بر اساس ترافیک ورودی وب سایت، نحوه عملکرد سایت، میزان بازدید صفحه، رفتار کاربر در صفحه، مدت زمان بازدید کاربر و نحوه فروش یک وب سایت میتوانید عملکرد وب سایت را بهبود ببخشید.
آخرین نکته در مورد طراحی وب سایت
مفاهیمی که در مورد طراحی وب سایت با شما در میان گذاشتیم به یکدیگر ارتباط نزدیکی دارند. هر یک از این افراد در یک تیم باید کار خودشان را به درستی انجام دهند. اگر طراح UI اشتباهی داشته باشد، این اشتباه توسط برنامه نویس کدنویسی میشود.
توسعه دهنده با دیدن مشکلات وب سایت درخواست تغییر در المانهای طراحی سایت را صادر میکند. طراح UI مجبور به تغییر طراحی میشود و برنامه نویس باید دوباره بر اساس طرح جدید کدنویسی انجام دهد. در این مقاله سعی کردیم مفاهیم اولیه کاربردی و مهم طراحی وب را با شما در میان بگذاریم.