شبکهی تلفن همراه 5G در حال حاضر در بسیاری از مناطق جهان از جمله ایالات متحده، اروپا، چین، ژاپن، کره جنوبی و … فعال شده است. ما انتظار داریم که تا اواخر سال 2021 5G به صورت کامل در کشور هایی از جمله ایران نیز راه اندازی شود، اگرچه دسترسی گسترده به آن ممکن است چندین سال طول بکشد. در این مقاله در دانوتک قصد داریم تاثیرات 5G روی بدن و دلایل آن را مورد بررسی قرار دهیم. با ما همراه باشید.
فناوری 5G با سرعت بالا و تأخیر کم انقلابی در داده های اینترنتی ایجاد خواهد کرد. با این حال، بسیاری از مضرات شبکه 5G، تاثیر 5G روی کرونا و یا اینکه چگونه ممکن است بر سلامتی آنها تأثیر منفی بگذارد، نگران هستند. و ما امروز در مورد آن بحث خواهیم کرد. آیا 5G برای سلامتی شما مضر است؟ آیا 5G باعث افزایش موارد COVID-19 میشود؟ ما به همه این سوالات پاسخ خواهیم داد.
تأثیر 5G بر روی انسان و حیوانات
در این مقاله، ما در مورد خطرات تشعشع ناشی از شبکه های 5G و اینکه آیا برای افراد، حیوانات و به طور کلی محیط زیست مضر است صحبت خواهیم کرد. ما معتقدیم که چنین توضیحی به دلیل شایعات مداوم، کمپین های اطلاعات غلط و نظریه های مختلف توطئه علیه شبکه های 5G ضروری است.
به دنبال شایعات مبنی بر اینکه تابش 5G باعث گسترش ویروس جدید کرونا (SARS-CoV-2) است، مردم سال گذشته در تلاش برای جلوگیری از گسترش ویروس، برج های 5G را در انگلیس به آتش کشیدند. و اکنون، پیام های گمراه کننده آنلاین ادعا میکنند که آزمایش برج های موبایل 5G دلیل موج دوم وحشتناک موارد COVID-19 در هند است. خوب، بیایید بفهمیم که این درست است یا نه.
فناوری 5G چیست؟
5G به نسل 5 فناوری شبکه تلفن همراه بیسیم اشاره دارد که جهش بزرگی نسبت به 4G LTE را نشان میدهد. در حالی که عرضه شبکه های 5G از سال 2019 آغاز شده است، اما هنوز هم تعداد محدودی از کشورهای جهان به این فناوری دسترسی دارند.

5G با ظرفیت بالا و تأخیر بسیار کم، هوش مصنوعی (AI) و برنامه های اینترنت اشیا را در بسیاری از صنایع مختلف افزایش میدهد و این امر منجر به تولد برنامه های جدید اینترنت اشیا، از جمله جراحی از راه دور، نظارت از راه دور، فروشگاه های بدون صندوقدار، ردیابی موجودی، مدیریت دام، اتومبیل های بدون راننده و موارد دیگر میشود.
طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی (WHO)، قرار گرفتن در معرض زیرساخت های شبکه 5G در حدود 3.5 گیگاهرتز مشابه با ایستگاه های پایه 4G است. با این حال، استفاده از آنتن های 5G میتواند بر اساس مکان کاربران و میزان استفاده از تلفن همراه آنها افزایش یابد.
دلیل دیگر نگرانی این است که 5G برخلاف دکل هایی که تاکنون استفاده شده است، برای اولین بار از امواج میلی متری استفاده خواهد کرد. با این حال، با توجه به اینکه فناوری 5G در حال حاضر در مرحله اولیه استقرار است، میزان هرگونه تاثیر روی سلامتی تحت بررسی است.
خطرات تابش 5G برای سلامتی
طبق WHO، گرمایش بافت مکانیسم اصلی تعامل زمینه های فرکانس رادیویی با بدن انسان است. در حال حاضر، این سازمان در حال ارزیابی ریسک سلامتی از قرار گرفتن در معرض فرکانس های رادیویی است و کل دامنه فرکانس رادیویی، از جمله 5G را پوشش میدهد. WHO مستندات خود را تا سال 2022 منتشر خواهد کرد، و احتمالاً شامل شواهد علمی مربوط به خطرات احتمالی سلامتی از قرار گرفتن در معرض 5G است، زیرا تلفن های مخابراتی در سراسر جهان از فن آوری شبکه استفاده میکنند.
در این بین، منتقدان به بیش از 500 مقاله استناد میکنند که گفته میشود اثرات مضر سلامتی ناشی از قرار گرفتن در معرض فرکانس های رادیویی در شدت کم است. با استناد به این تحقیق، بیش از 240 دانشمند، که تحقیقات بررسی شدهای در مورد اثرات بیولوژیکی میدان های الکترومغناطیسی غیر یونیزه (EMF) را منتشر کردهاند، درخواست دانشمند EMF را امضا کردند که خواستار محدودیت و توجه بیشتر نسبت به تابش های 5G شدهاند.
به گفته محققان، “بسیاری از نشریات علمی اخیر نشان دادهاند که EMF بر ارگانیسم های زنده تأثیر میگذارد. این اثرات شامل افزایش خطر سرطان، استرس سلولی، افزایش رادیکال های آزاد مضر، آسیب های ژنتیکی، تغییرات ساختاری و عملکردی در سیستم تولید مثل، نقص یادگیری و حافظه، اختلالات عصبی و تأثیرات منفی بر سلامت عمومی در انسان است. خسارات فراتر از نژاد بشر است، زیرا شواهد فزایندهای از اثرات مضر برای زندگی گیاهان و حیوانات وجود دارد.”
نگرانی در مورد معماری شبکه 5G

بیشتر نگرانی ها در مورد خطرات احتمالی 5G برای سلامتی از زیرساخت شبکه آن ناشی میشود که متفاوت از 3G/4G است. دکل های 5G معماری متفاوتی نسبت به دکل های 3G و 4G دارند. برخلاف دکل های 3G/4G که ساختارهای عظیم دارند و از مناطق پرجمعیت دور هستند، دکل های 5G میتوانند کوچکتر از کوله پشتی باشند. از این رو میتوان آنها را تقریباً در هر مکان نصب کرد، از جمله درختان یا پشت بام در محله های مسکونی، در نزدیکی خانه ها، ساختمان های آپارتمانی، مدارس، فروشگاه ها، پارک ها و ایستگاه های اتوبوس و….
همچنین به دلیل محدودیت دسترسی سابق، دکل های 5G بیشتری در مقایسه با تعداد دکل های 3G یا 4G وجود دارد. 5G به یک شبکه 5 میلی متری به آنتن های سلولی نیاز دارد که هر 100 تا 200 متر قرار داشته باشند، این بدان معنی است که هزاران مورد از آنها ممکن است در مناطق پرجمعیت نصب شوند و این امر نگرانی هایی در رابطه با سلامتی ایجاد میکند.
با این وجود داشتن چندین دکل پایه 5G کوچک به جای چند برج بزرگ سلول 4G در سطح شهر، از مزایایی نیز برخوردار است. یکی از مزایای دکل های کوچک این است که آنها مجبور نیستند به اندازه دکل های فعلی نیرو منتقل کنند زیرا مناطق تحت پوشش کوچکتر خواهند بود. رادیوی 5G جایگزین رادیو 4G در 750 مگاهرتز خواهد شد که پوشش یکسانی دارد اما سرعت داده سریعتر و زمان پاسخ سریعتر شبکه را ارائه میدهد.
5G ویروس کرونا را گسترش نمیدهد
در حالی که سال گذشته نظریه های توطئه در مورد شبکه های 5G که عامل ویروس کرونا هستند، افزایش پیدا کرده بود. به یک باره خنثی شد. اما اخیراً چندین پیام و شایعه گمراه کننده در هند به وجود آمده است که بسیاری ادعا کردند آزمایش شبکه 5G دلیل گسترش موج دوم ویروس کرونا در کشور است. که البته این ادعاها صحیح نیستند.

وزارت ارتباطات هند (DoT) این توطئه را در برابر تابش 5G به صورت کامل رد کرده است. وی افزود: “هیچ ارتباطی بین فناوری 5G و شیوع COVID-19 وجود ندارد و از آنها خواسته میشود با اطلاعات غلط و شایعات منتشر شده در این مورد گمراه نشوند.”
دولت هند در ادامه توضیح داد که ویروس کرونا از طریق قطرات تنفسی و لمس سطوح آلوده منتشر میشود. و هیچ ربطی به فناوری 5G ندارد. این ویروس همچنین به کشورهایی که شبکه تلفن همراه 5G ندارند، گسترش یافته است. از این رو، آزمایش های شبکه 5G باعث ایجاد ویروس کرونا در هند نشده است. هرگونه ادعایی از این دست که در شبکه های اجتماعی خود خوانده اید بی اساس و دروغ است.
محدودیت های موجود در مورد تابش دکل های 5G
چندین سازمان بین المللی برای تابش از شبکه های 5G محدودیت هایی را تعیین کردهاند. یکی از آنها کمیسیون بین المللی حفاظت در برابر اشعه غیر یونیزه (ICNIRP) است که اخیراً دستورالعمل IEEE C95.1 خود را برای کاهش محدودیت های قرار گرفتن در معرض محلی برای فرکانسهای بالاتر از 6 گیگاهرتز به قرار داده است. کشورهای مختلفی از جمله هند، بلژیک، روسیه و کشورهای دیگر محدودیت های سختگیرانه تری را نیز اعلام کردهاند.
وزیر مخابرات در هند میگوید: “برج های متحرک دارای فرکانس های رادیویی غیر یونیزه هستند که قدرت بسیار کمی دارند و قادر به آسیب رساندن به سلول های زنده از جمله انسان نیستند. “هنجار هایی را برای محدودیت قرار گرفتن در معرض در زمینه فرکانس رادیویی (به عنوان مثال انتشارات ایستگاه پایه) تعیین کرده است. و آنها 10 برابر سختگیرانه تر از حد ایمن تجویز شده توسط ICNIRP و توصیه شده توسط WHO هستند.
آژانس دیگری که دستورالعمل های قرار گرفتن در معرض میدان های الکترومغناطیسی را منتشر میکند، موسسه مهندسان برق و الکترونیک (IEEE) است. تحقیقات آنها فرکانس های رادیویی تا 300 گیگاهرتز را شامل میشود، از جمله فرکانس های مورد استفاده برای شبکه های 5G.

WHO همچنین خواستار تحقیقات بیشتر در مورد تأثیرات احتمالی بلند مدت ارتباط از راه دور تلفن همراه بر سلامتی شده است. پروژه بین المللی الکترومغناطیسی (EMF) این کشور از سال 1996 در حال بررسی تأثیر سلامت در معرض قرار گرفتن در میدان های الکتریکی و مغناطیسی است. این آژانس در حال ارزیابی اثرات بهداشتی و زیست محیطی قرار گرفتن در معرض میدان های الکتریکی و مغناطیسی استاتیک و متغیر با زمان در 0- محدوده فرکانس 300 گیگاهرتز است.
مضرات 5G: دروغ یا واقعیت
هیچ تحقیق علمی بررسی شده به طور قطعی 5G را با افزایش خطرات سلامتی در انسان، حیوانات و گیاهان اثبات نکرده است. با این حال، عدم وضوح در این مورد نشان میدهد که ما قبل از بیان اینکه آیا فناوری 5G کاملاً ایمن است، نیاز به تحقیقات بیشتری داریم. هر چند داشتن مضرات برای سلامتی یک چیز قطعی است. اما در حال حاضر میزان آن مشخص نیست. همچنین تاثیر 5G روی کرونا در واقع صرفاً یک نظریه توطئه گرایانه علیه این فناوری است و به هیچ وجه صحت ندارد.