اگزینوس و اسنپدراگون و اگزینوس سه پردازنده مطرح بازار هستند که در تلفنهای هوشمند مورد استفاده قرار میگیرند. در ادامه این مطلب به مقایسه اسنپدراگون، مدیاتک و اگزینوس همراه ما در دانوتک باشید.
پردازندهها نقش بزرگی در تلفنهای هوشمند دارند و سازندگان تلاش میکنند تا بیشترین قدرت پردازشی را در اختیار کاربران قرار دهند. طی هفت سال گذشته شاهد پیشرفت فراوان پردازندهها بودهایم؛ به طوری که پردازندههای تک هستهای که با حداکثر فرکانس پردازشی 412 مگاهرتز فعالیت میکردند، جای خودشان را به نمونههای 8 هستهای با قدرت پردازشی 2 گیگاهرتز دادهاند. کمپانیهای مختلفی مانند سامسونگ در این روند صعودی بسیار تاثیرگذار بودهاند و هرکدام به نحوی در این مسیر حضور مفید داشتهاند
پردازنده کوالکام اسنپدراگون
تولیدکنندهی آمریکایی الاصل پردازندههای محبوب موبایل اسنپدراگون است که گران ترین قیمت را نسبت به سایر رقبا دارد. عموما پردازنده های این شرکت به سه سری عمده تقسیم میشوند. سری 400 با قابلیت های محدود که روی گوشی های پایین رده مشاهده میشود، سری 600 که روی گوشی های میان رده به کار میرود و سری 800 که مخصوص پرچمداران است و از بالاترین قدرت پردازشی بهره میبرد.
پردازندههای اسنپدراگون به دلیل مصرف پایین و بهینه و تولید گرمای کم و نمرهی عملکرد یا بنچمارک بالا از محبوبیت بالایی نزد کاربران برخوردار است. اغلب پردازندههای این شرکت از سیستم پردازش مجزا برخوردارند. به این معنی که ثبت تصاویر توسط دوربین را تراشهی دیگری با عنوان پردازندهی تصویر بر عهده دارد و از لحاظ پردازشی فشاری بر روی CPU و GPU نیست. موردی که نبودش در پردازنده های Mediatek باعث داغ شدن دستگاه هنگام استفاده از دوربین میگردد.
شارژ سریع یا Quick Charge تکنولوژی دیگری است که پردازنده های اسنپدراگون به آن معروف هستند. این شرکت از نسخهی اول این تکنولوژی که در پردازنده هایی نظیر مدل S4 pro وجود داشت تا به امروز که از نسخهی چهارم آن در مدل 835 پرده برداری کرده است همواره سعی در پایین آوردن مدت زمان شارژ باتری دستگاه داشته است تا حدی که امروز شاهد آن هستیم که شرکت مدعی است که نسخهی 4 Quick charge قادر است در 15 دقیقه شارژ باتری را از صفر درصد به 50 درصد برساند و با 5 دقیقه شارژ 5 ساعت کار با گوشی را برای شما به ارمغان بیاورد.
پردازنده مدیاتک
پردازندهی تایوانی مدیاتک نزد کاربران حرفهای موبایل چندان خوشنام نیست. این خوش نام نبودن علی رغم قیمت پایین پردازنده که باعث پایین آمدن قیمت تمام شدهی دستگاه میشود به چند دلیل است.
نخست اینکه پردازنده های مدیاتک هرگز در نمرهی پردازشی یا بنچمارک خوب عمل نمیکنند و این فقط در اعداد و ارقام نبوده و به واقع علی رغم اینکه روی کاغذ همه چی ایده آل به نظر میرسد در عمل سرعت پردازش چنگی به دل نمیزند و از رقبا عقب میماند.
دلیل دوم مصرف باتری است. مدیاتک در بالاترین مدل خود نیز موفق به بهینه سازی مصرف باتری نمیشود و محصولات این شرکت عموما پرمصرف و گرمازا هستند. گرمای تولید شده توسط پردازنده خود باعث تسریع در خالی شدن شارژ باتری است.
دلیل سوم که بیشتر توسعه گران یا developer های اندروید به آن اهمیت میدهند، عدم انتشار کدهای منبع یا source code است. مدیاتک نه تنها در به روزرسانی ها ضعیف عمل میکند و معمولا خرید گوشی مدیاتکی یعنی صرف نظر کردن از به روزرسانی های گوگل، بلکه کدها و درایورهای مربوط به پردازنده هایش را نیز انتشار نمیدهد و از این رو باعث می شود که گوشی های مدیاتکی از بازار رام های سفارشی شده یا Custom ROM ها نیز جا بمانند.
در حوزهی شارژ سریع اما مدیاتک عقب نمانده و با رونمایی از نسخه سوم شارژ سریع خود با عنوان Pump Express 3 نوید هفتاد درصد شارژ در 20 دقیقه را داده است. همچنین مدیاتک تنها تولید کننده ایست که دست به تولید پردازنده های 10 هسته ای و 3 خوشهای زد. Helio X25 از پردازنده های پرچمدار این کمپانی است که دارای یک خوشه ی 4 هسته ای ARM A53 با سرعت 1.55 گیگاهرتز، یک خوشهی مشابه دیگر با کلاک 2.0 گیگاهرتز و یک خوشهی دو هسته ای ARM A72 با سرعت پردازش 2.5 گیگاهرتز میباشد. در قسمت گرافیک مدیاتک معمولا از پردازنده های گرافیکی Mali یا PowerVR استفاده میکند.
پردازنده اگزینوس
پردازنده ساخت شرکت سامسونگ است که غیر از خودش تنها یک شرکت دیگر با نام Meizu از آن استفاده میکند. از لحاظ عملکرد اما هیچ کمبودی ندارد و با پردازنده های اسنپدراگون رقابت جدی دارد. سامسونگ تمامی پرچمدارانش را یک نسخه با اگزینوس و یک نسخه با اسنپدراگون منتشر میکند و با این سیاست موفق شده است تا حدودی قدرت پردازنده هایش را به رخ بکشد. هسته های به کار رفته در آخرین نسخه از SOC های اگزینوس Mongoose یا اگزینوس M1 است که محصول خود شرکت سامسونگ است. هرچند معروف ترین هسته ها ساخت ARM هستند اما هسته های اختصاصی سامسونگ و هسته های اختصاصی اسنپدراگون با عنوان Kryo نیز از قدرت پردازشی منحصر به فرد و بهینهای برخوردارند.
سامسونگ نیز در کنار پردازنده اگزینوس از پردازنده ی گرافیکی Mali محصول شرکت ARM بهره میگیرد.
بیشتر مواقع این تفاوت برای کاربران بی اهمیت است زیرا هر دو پردازشگر تقریبا عملکرد کلی یکسانی دارند و این امر در بنچ مارک های مختلف نیز ثابت شده است اما آنچه که باید پرسیده شود این است که آیا راندمان دو پردازشگر نیز یکسان است یا خیر.
عده زیادی تا به حال اچ تی سی 10، ال جی جی 5 و دو مدل گلکسی S7 اسنپدراگون 820 را به میزان زیادی تست کردهاند. در این تست ها عمدتا برای پخش موسیقی از نرم افزارهای اسپاتیفای و تیدل و برای پخش کلیپ از نرم افزارهای یوتیوپ و نتفلیکس استفاده میشود.
گیم بنچ (GameBench) به طور مثال برای پخش کلیپ از روش زیر استفاده میکند :
- پخش کلیپ با LTE و خاموش کردن وای فای و بلوتوث
- نصب تنها 12 نرم افزار برای کاربر که بعضی از آن ها فعال و قابلیت ارسال پیغام را نیز دارند .
- پخش کلیپ های 30 دقیقه ای با کیفیت پیش فرض نرمال در نتفلیکس و یوتیوپ
- نصب bloatware وریزون بر روی گلکسی S7 اسنپدراگون که امکان تاثیر گذاشتن نرم افزار بر روی راندمان دستگاه نیز وجود داشته است .
گیم بنچ در تست های پخش آهنگ نیز تقریبا از روشی مشابه استفاده میکند ؛ این روش ها عبارتند از :
- پخش یک آهنگ به مدت 30 دقیقه
- خاموش کردن قابلیت On Display
- قرار دادن نرم افزار اسپاتیفای در حالت پخش موسیقی با حدکثر کیفیت
- قرار دادن نرم افزار تیدل در حالت Hi-Fi برای پخش موسیقی
با توجه به این شکل میتوان گفت که :
- راندمان باتری گلکسی S7 اگزینوس در مقایسه با برادر اسنپدراگون دو قلوی خود به طور میانگین 71 درصد بیشتر است .
- اگزینوس 8890 گلکسی S7 سامسونگ از اسنپدراگون 820 کوالکام اچ تی سی 10 و ال جی جی 5هم راندمان بالاتری دارد .
- در حالت پخش موسیقی راندمان پردازشگر اسنپدراگون 820 کوالکاکم تنها به میزان بسیار کمی از راندمان مدل اگزینوس کمتر است .
- گلکسی S7 مجهز به پردازشگر اسنپدراگون 820 پایین ترین راندمان تست را دارد .
نتیجه گیری
مهم ترین نکتهای که باید به آن اشاره کرد این است که اگرچه عملکرد پردازشگر کوالکام اسنپدراگون 820 به عملکرد مدل اگزینوس 8890 شبیه است، از نظر راندمان این تراشه در رتبه پایین تری قرار دارد؛ البته bloatware های اضافی وریزون نظیر My Verizon Mobile و VZ Protect نیز راندمان گوشی ها را تحت تاثیر قرار میدهند اما نمیتوان گفت که این دو نرم افزار علت اصلی کاهش راندمان پردازشگرهای اسنپدراگون هستند.
اطلاعات حاصل شده از تست همچنین نشان داد که پردازشگر اگزینوس در مقایسه با اسنپدراگون 820 اچ تی سی 10 و ال جی جی 5 نیز راندمان بالاتری داشته است . این امر در هنگام پخش کلیپ های تصویری نیز بیشتر مشاهده میشود و در حدود 62 درصد میباشد .