در موارد بسیاری برای ساخت یک شبکه لازم است تا کابل کشی را اصطلاحا به صورت روکار انجام دهند. برای این کار باید از تجهیزاتی استفاده شود که مانند یک محفظه عمل کرده و روی کابل را میپوشانند. این محصولات که از جنس PVC هستند، از کابلها در برابر عوامل مختلف محافظت کرده و همچنین محیط را نیز با پوشاندن کابلها زیباتر میکنند. این دو محصول که داکت و ترانک نام دارند، در عین این که کاربرد یکسانی دارند، اما خصوصیات و ویژگیهای متفاوتی دارند. در این مقاله قصد داریم تفاوت داکت و ترانک را با هم بررسی کنیم. تا آخر این مقاله همراه ما باشید.
کاربرد داکت
داکت از یک بدنه و درب تشکیل شده است. این محصول در شاخههای 2 متری تولید و عرضه میشوند، بنابراین میتوان حدس زد که این محصول تنها برای محیطهایی با حجم کابل کم کاربرد دارد. سایز داکت بر حسب نیاز کاربر از 10×10 تا 60×100 میلیمتر متغیر است. داکتها بر اساس نوع محیط و کاربرد به انواع مختلفی تقسیم شده که شامل داکت ساده، شیاردار، کمانی، کف خواب و قرنیزی میشوند. خصوصیات هر محصول بسته به شرکت سازندهی آن تفاوت دارد. بررسی انواع داکت:
داکت ساده: همانطور که از اسم این محصول پیداست، داکتی با ظاهر ساده بوده که دارای درب و پارتیشن است. این محصول در سایزها و رنگهای متفاوتی به بازار عرضه میشود.
- داکت شیاردار: این داکت که همانند داکت ساده عمل میکند، تفاوتی جزئی با این محصول دارد. روی بدنهی این نوع داکت، شیارهایی وجود دارد که برای خروج کابل و تهویهی بهتر هوا استفاده میشود. از این داکت عموما برای کابل کشی انواع کابل برق استفاده میشود.
- داکت کفخواب: این داکت که با نام داکت زمینی هم شناخته میشود، برای عبور کابلهای مختلف از کف زمین کاربرد دارد. این نوع داکت هم مانند دیگر داکتهای نام برده شده دارای پارتیشن برای جداسازی کابلهای مختلف از هم است.
- داکت قرنیزی: این داکت در مواقعی کاربرد دارد که نیاز دارید مسیر کابل کشی را از روی دیوار رد کنید. این داکت به همراه متعلقاتی عرضه میشود تا استفاده و عملکرد آن را بهبود ببخشد. از متعلقات این محصول میتوان به زاویه داخلی، خارجی و مسدودکننده اشاره کرد.
- داکت کمانی: داکت کمانی شباهت کوچکی به داکت کف خواب دارد. این داکت دارای دربهای هلالی شکل است که شکل آن را نسبت به دیگر داکتها متفاوت کرده است. تفاوت این داکت با دیگر داکتها نداشتن پارتیشن برای جدا کردن کابلهای مختلف است.
کاربرد ترانکینگ
کاربرد ترانکینگ زمانی است که میزان و حجم کابلهای عبوری بسیار زیاد بوده و داکتها پاسخگوی این نیاز نخواهند بود. ترانکینگها به دو دستهی دفنی و دیواری (ستونی) تقسیم میشوند.
- ترانکینگ دفنی: ترانکینگ دفنی به صورت توکار و یا زیر کفی کاذب قرار میگیرد، به صورتی که هیچگونه دیدی نسبت به سیمها و کابلها وجود ندارد. از این نوع ترانک میتوان برای نصب کلیه سیستمهای برق فشار قوی و فشارضعیف، شبکه و تلفن استفاده کرد. از ویژگیهای منحصر به فرد این نوع ترانکینگ میتوان به امنیت بالای کابلها، مقاومت بسیار زیاد نسبت به انواع دیگر ترانکینگ، توانایی اضافه کردن تعداد پریزها و کابلها و همچنین تغییر سریع در زیرساخت اشاره کرد. از ترانک دفنی در اکثر مواقع در زیرساختهای برق فشار قوی با حجم کابل بالا استفاده میشود
- ترانکینگ ستونی: این نوع ترانکینگ در انواع مختلف دیواری و ایستاده، در طرحهای مکعب مستطیل و دایرهای تولید میشود. ترانکینگ ستونی در فضاهایی نظیر سالنهای همایش، محیطهای آموزشی و فضاهای اداری مورد استفاده قرار میگیرد. محافظت از کابلها در برابر ضربه، پارگی و پوسیدگی و در دسترس بودن کابلها، از ویژگیهای بارز این ترانکینگ محسوب میشوند.
تفاوت داکت و ترانکینگ در چیست ؟
داکت و ترانکینگ کاربرد یکسانی دارند؛ از هر دو محصول برای کابل کشی و عبور کابلهای شبکه استفاده میشود. این در حالی است که ویژگیهای کاربردی آنها با هم تفاوت بسیاری دارد.
محدوده سایز و اندازه
از تفاوت داکت و ترانک میتوان به ابعاد آنها اشاره کرد. ترانکینگ در ابعاد بسیار متنوع ساخته میشود، در حالی که داکتها تنها در دو یا سه ابعاد مختلف عرضه میشوند. بازهی ابعاد داکت از 10×10 تا 60×100 میلیمتر است، اما ترانکینگ از سایزهای 50×80 تا 50×195 میلیمتر تولید میشود. دیگر تفاوت داکت و ترانکینگ، تنوع رنگی آنهاست. داکتها بسته به شرکت سازندهی آنها در رنگهای مختلفی عرضه میشوند در صورتی که ترانکینگها تنها در رنگ سفید ساخته میشوند.
نحوه نصب
برای مقایسه داکت و ترانکینگ، باید نحوهی نصب هر دو محصول را به صورت جداگانه بررسی کنیم. نصب داکت به سایز و نوع آن بستگی دارد. برای مثال داکتهای ساده با سایز 12×12 میلیمتری، اگر از نوع چسبدار باشند، برای نصب نیازی به پیچ و مهره و رول پلاک ندارند. اما برای نصب داکتهایی که در پشت خود چسب ندارند و همچنین سایز بزرگتری دارند، باید از پیچ و رول پلاک استفاده کنیم. این در صورتی است که برای نصب هر مدل ترانکینگ باید از پیچ و رول پلاک استفاده کنیم، چرا که این محصول ابعاد بزرگ و وزن زیادی دارند و نمیتوان از چسب برای نصب آنها استفاده کرد.
بازهی قیمت
قیمت داکت و ترانکینگ را باید بر اساس دو اصل مهم تعیین کرد. هر دو محصول به صورت مجزا، بر اساس ابعاد قیمت گذاری میشوند. هر چه ابعاد و سایز محصول بزرگتر شود، به نسبت هزینهی آن نیز بیشتر میشود. اما برای مقایسهی قیمت داکت و ترانکینگ، باید در نظر گرفت که ترانکینگها علاوهبر ویژگیهای گفته شده، متعلقاتی به همراه دارند که هزینهی بیشتری را برای کاربر دربر دارد. همچنین نصب ترانکینگ سختتر از داکت است پس در نتیجه قیمت تمام شدهی این محصول برای کاربر بیشتر از داکت خواهد بود.
توانایی نصب انواع پریز در ترانک
یکی دیگر از تفاوت های داکت با ترانک، توانایی نصب انواع تجهیزات مختلف مانند پریز بر روی ترانکینگ است. ترانکینگها به گونهای طراحی شدهاند که بتوان بر روی آنها انواع پریزهای مختلف را جاسازی کرد تا دیگر نیازی به سیم کشی در خود دیوار نباشد. با استفاده از این قابلیت میتوان بر روی ترانکینگها انواع پریز برق، کلید و کیستون نصب کرد. این در صورتی است که داکتها توانایی کابل کشی دارند و کاربرد دیگهای جز زیبایی محیط برای کاربر ندارند.
استحکام و قدرت فیزیکی
جنس هر دو محصول از PVC مرغوب است، اما ترانک به همراه متعلقاتی عرضه میشود که علاوهبر راحتی نصب و زیبایی بیشتر، به مقاومت بیشتر آن کمک میکند. این تجهیزات کمک میکنند تا عوامل محیطی مانند گرد و غبار به ترانکها و در نهایت کابلها آسیبی وارد نکنند. پس نتیجه میگیریم که ترانکینگها استحکام و قدرت فیزیکی بیشتری نسبت به داکتها دارند.
متعلقات ترانک، یکی دیگر از تفاوت های ترانک و داکت
متعلقات ترانک شامل زاویه داخلی، زاویه خارجی، زاویه تخت، مسدودکننده، فیس پلیت، کادر ماژول، قطعه اتصال درب و بدنه، پارتیشن، درب نرم، درب سخت، کلید و پریز میشوند. در حالی که در بین داکتها، تنها داکت قرنیزی دارای متعلقات است. همچنین این متعلقات تنها شامل زاویه خارجی، داخلی و مسدود کننده میشوند.
حرف آخر
داکت و ترانکینگ از تجهیزاتی هستند که فعالیتهای لازم برای ساخت یک شبکه را برای کاربران آسان میکنند. البته این محصولات تفاوتهای کلی و جزئی بسیاری دارند. در این مقاله قصد داشتیم با هم تفاوت داکت و ترانک رو بررسی کنیم تا بتوانیم بهترین تصمیم را برای شبکه بگیریم.