اتریوم (ETH)، ارز دیجیتالی اصلی شبکهٔ Ethereum، پس از بیت کوین (BTC) دومین توکن دیجیتالی پرطرفدار است. با توجه به اینکه اتر و بیت کوین بهعنوان دو ارز با بیشترین سرمایهگذاری در بازار مالی شناخته میشوند، مقایسههای بین دو ارز متداول است؛ اما درعینحال، تفاوتهای قابلتوجهی بین آنها وجود دارد از استخراج هر یک از این رمزارزها گرفته تا قیمت اتریوم و بیت کوین، آینده هر یک از آنها و دیگر جنبههای ارزیابی. درحالیکه بیت کوین بهعنوان یک ارز و یک ذخیره ارزش طراحی شده است، شبکه اتریوم برای قراردادهای هوشمند پیچیده و برنامههای غیرمتمرکز طراحی شده است.
هر دو ارز بهصورت ارز دیجیتال از طریق صرافیهای آنلاین معامله میشوند و در انواع مختلفی از کیفپولهای رمزارز ذخیره میشوند. بیت کوین به ظهور یک شکل جدید و رادیکال از پول دیجیتالی اشاره کرد که خارج از کنترل هر دولت یا شرکتی عمل میکند و با گذر زمان، مردم فهمیدند که یکی از نوآوریهای اصلی بیت کوین، بلاکچین است که برای اهداف دیگری نیز میتوان از آن استفاده کرد. همچنین Ethereum پیشنهاد داد که فناوری بلاکچین را نه تنها برای حفظ یک شبکهٔ پرداخت غیرمتمرکز، بلکه برای ذخیرهٔ کد کامپیوتری که میتواند برای قدرت قراردادها و برنامههای مالی غیرقابلتغییر و متمرکز استفاده شود نیز بهکار برده شود. در ادامه به مقایسهٔ اتریوم و بیت کوین و تفاوتهای بین آنها میپردازیم.
رمزارز؛ فراتر از ارزهای معمولی
رمزارزها ارزشهای دیجیتالی هستند که براساس تکنولوژی بلاکچین (Blockchain) ساخته شدهاند و از ارزهای قانونی متمایز میشوند. در این ارزها، امنیت و اعتبار تراکنشها توسط بلاکچین که مجموعهای از رکوردهایی است که در یک بلاک قرار میگیرند، تضمین میشود. این رمزارزها نامتمرکز هستند؛ به این معنا که هیچ مرجع مرکزی مانند بانک یا دولتی آنها را کنترل نمیکند. این موضوع به کاربران اجازه میدهد که بهصورت مستقل و بدون واسطه، با یکدیگر تراکنش داشته باشند. علاوهبر این، رمزارزها به دلیل بیواسطه بودن و عدم وابستگی به بانکها، از کارمزدهای پایینتری برای انجام تراکنشها بهره میبرند. ازجمله معروفترین رمزارزها میتوان به بیت کوین، اتریوم، لایت کوین و ریپل اشاره کرد. هرکدام از این رمزارزها خصوصیات و قابلیتهای خود را دارند و برای مقاصد مختلفی مورد استفاده قرار میگیرند.
ارزش دیجیتالی برای دنیای دیجیتال
بیت کوین یک رمزارز است که در سال ۲۰۰۹ توسط فرد یا گروهی به نام ساتوشی ناکاموتو منتشر شد و به افراد اجازه میدهد تا پول را بهصورت جهانی ارسال و دریافت کنند. امنیت تراکنشهای بیت کوین توسط رمزنگاری تأمین میشود و مهمترین نکتهٔ آن این است که هویت افرادی که پول را ارسال و دریافت میکنند، بهصورت ناشناس باقی میماند.
نسل جدیدی از قراردادهای هوشمند در بلاکچین
اتریوم در سال ۲۰۱۵ توسط ویتالیک بوترین ایجاد شد و یک رمزارز است که توکنهای اتر را فراهم میکند که معادل بیت کوین در شبکهٔ بیت کوین است. اتر برای ساخت و اجرای برنامههای بدون مرکز استفاده میشود و کد بکاند آن در شبکهٔ توزیعشده پیربهپیر قرار میگیرد. اتر همچنین برای پرداخت خدماتی مانند قدرت محاسباتی که برای افزودن بلوک به بلاکچین نیاز است و پرداخت کارمزد تراکنشها نیز استفاده میشود. همچنین اتر بهمنظور ساخت قراردادهای هوشمند نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
اتریوم و بیت کوین؛ مقایسه و ارزیابی دو رمزارز برتر
یکی از موضوعات ترند این روزهای دنیای دیجیتال، مقایسهٔ بیت کوین و اتریوم است. بیت کوین بهعنوان یک رمزارز معروف و پرطرفدار در سراسر جهان شناخته شدهاست و در حال حاضر، بالاترین سرمایهگذاری بین تمام رمزارزهای موجود را داراست. درواقع در حال حاضر بیت کوین بهعنوان قهرمان جهانی در حوزهٔ رمزارزها شناخته میشود. از سوی دیگر، Ethereum نیز بهعنوان دومین رمزارز گرانبهای بازار شناخته شدهاست. اتریوم تأثیر انقلابی مانند بیت کوین نداشت؛ اما خالق آن از بیت کوین الگو گرفته و براساس مفاهیم آن، قابلیتهای بیشتری را ارائه دادهاست.
تاریخچه
بیت کوین بهعنوان اولین رمزارز، در سال ۲۰۰۹ توسط ساتوشی ناکاموتو ایجاد شد. از طرف دیگر، اتریوم در سال ۲۰۱۵ توسط ویتالیک بوترین ایجاد شد که براساس مفاهیم بلاکچین و بیت کوین، قابلیتهای بیشتری ارائه میدهد.
مفاهیم و کارمزد
بیت کوین تراکنشهای peer-to-peer بین کاربران را مجاز میکند و بهعنوان جایگزینی برای ارزهای متداول استفاده میشود. در بیت کوین هزینهٔ تراکنش اختیاری است؛ اما در Ethereum برای موفقیت تراکنش باید مقداری از اتر را بهعنوان کارمزد پرداخت کرد. همچنین اتریوم بهصورت مشابهی با بیت کوین، پرداختهای peer-to-peer را مجاز کردهاست؛ اما برای ساخت قراردادهای هوشمند و برنامههای بدون مرکز، قابلیتهای بیشتری فراهم میکند.
استخراج رمزارز
در بیت کوین و اتریوم، استخراج ارز از طریق الگوریتمهای پیچیدهٔ رمزنگاری مانند proof of work انجام میشود؛ اما در Ethereum، به دنبال انتقال به proof of stake هستند.
زمان معاملات
زمان افزودن بلوک به بلاکچین در بیت کوین 10 دقیقه و در اتریوم تنها ۱۲ تا ۱۵ ثانیه طول میکشد.
الگوریتمهای هشینگ
بیت کوین از یک الگوریتم هش به نام SHA-256 برای حفظ حریم خصوصی کاربران و تضمین امنیت استفاده میکند. اتریوم از یک الگوریتم رمزنگاری به نام Ethash استفاده میکند.
آیندهٔ مالی
اتریوم به دلیل محبوبیت dAppهای خود درزمینههایی مانند امور مالی، هنری، بازی و فناوری در حال رشد است درحالیکه بیت کوین نیز در حال معرفی و ارتقای قراردادهای هوشمند است. با وجود این نمیتوان با قطعیت از آیندهٔ هیچ یک صحبت کرد، درحالیکه این واضح است که هر دو در سیستم مالی جهان جایگاه ویژهای دارند و خرید اتریوم یا بیت کوین از فرصتهای سرمایهگذاری است.
قیمت اتریوم vs بیت کوین
در تاریخ 31 ژوئیه 2023، قیمت یک بیت کوین حدود ۳۰.۰۰۰ دلار و قیمت یک Ethereum حدود ۲.۵۰۰ دلار بود. با این حال باید توجه داشت که قیمت هر دو ارز دیجیتال ممکن است در آینده تغییر کند و این مقایسه فقط براساس قیمت در یک زمان خاص است. با وجود این در مقایسهٔ قیمت اتریوم و بیت کوین در طول زمان و روند تغییر قیمت، میتوان گفت بیت کوین با تاریخچهٔ طولانیتر، پذیرش بهتری برای سرمایهگذاری دارد.
مروری بر برتری بین بیت کوین و اتریوم
در این مقاله به مقایسه و ارزیابی بین دو رمزارز معروف دنیای ارزهای دیجیتال یعنی ارز دیجیتال بیت کوین و ارز دیجیتال اتریوم پرداختیم. مقایسهٔ این دو رمزارز برای برتریدادن به یکی از آنها در انتخاب رمزارز مناسب با بیان تفاوتهای میانشان انجام میشود. همانگونه که در مقاله ذکر شد، هر یک از این دو رمزارز مزایا و ویژگیهای خود را دارند و نمیتوان برای برتریدادن یکی بر دیگری تصمیمی کلی گرفت. با وجود این برای خرید اتریوم یا بیت کوین، میتوانید متناسب با شرایط سرمایهگذاری خودتان تصمیمگیری کنید.