به گفته موسسه جهانی بهداشت، تنها 30 درصد از سالمندان بالای 60 سال که به سمعک نیاز دارند، از آن استفاده میکنند. مشکل شنوایی میتواند برقراری ارتباط را برای سالمندان سخت کند و احساس انزوا، تنهایی و تحریک پذیری را در آنها افزایش دهد.
خوشبختانه انواع مختلفی از سمعکها و دستگاهها برای سالمندانی که با کم شنوایی دست و پنجه نرم میکنند وجود دارد. برای آشنایی با دستگاههای مختلف و گزینههای درمانی انواع رایج کم شنوایی در افراد مسن، با ما همراه باشید.
انواع سمعک
فناوری سمعک در دهههای اخیر پیشرفت چشمگیری داشته است. فناوری دیجیتال امکان فیلترینگ پیچیده صدا و تقویت صدای انتخابی را فراهم کرده است. هرچند ایده اصلی سمعک تقریباً یکسان باقی مانده است. سمعک وسیلهای الکترونیکی است که با باتری کار میکند و صداهای خاصی را که شخص در تشخیص طبیعی آنها مشکل دارد، تقویت میکند. سمعکها نیاز به نسخه پزشک یا شنوایی سنج دارند و برای اطمینان از عملکرد مناسب باید به صورت حرفهای نصب شوند.
دستگاههای سمعک برای سالمندان دیجیتال یا آنالوگ هستند. هرچند تقریباً تمام سمعکهای جدید دیجیتال هستند. سمعکهای دیجیتال دارای یک تراشه کامپیوتری برای پردازش صداها و تنظیم خودکار تنظیمات داخلی برای تمایز بین گفتار و نویز هستند.
سمعکهای آنالوگ پاسخ فرکانسی خاصی دارند که با انجام تست ادیوگرام میتوانید آن را تعیین کنید. سازنده دستگاه تنظیمات این سمعکها را از قبل تعیین میکند، به این معنی که گزینههای سفارشی سازی محدود است.
سمعک برای کم شنوایی خفیف
سالمندانی که کمشنوایی خفیف دارند ممکن است سمعکی با قابلیت رویت کم را ترجیح دهند، یعنی سمعکی که در داخل گوش (سمعک نامرئی) قرار میگیرد و با چشم غیر مسلح به سختی دیده میشود. معاوضه این است که سمعکهای کوچکتر ممکن است قدرت بهبود چشمگیر شنوایی در سالمندان با کمشنوایی شدیدتر را نداشته باشند. سمعکهایی که به طور کامل در داخل گوش قرار میگیرند نیز نسبت به سایر سبکها مستعد انسداد جرم گوش هستند.
سمعک برای کم شنوایی شدید
به احتمال زیاد برای سالمندانی که کم شنوایی شدید دارند سمعکهایی تجویز میشود که در قسمت بیرونی گوش قرار میگیرند. سمعکهای خارجی تقویت بیشتری را ارائه میدهند و اغلب دارای ویژگیهایی هستند که سبکهای داخل گوش فاقد آن هستند، مانند کنترلهای داخلی صدا و میکروفونهای جهت دار.
سالمندان مبتلا به کم شنوایی شدید باید سبکهای پشت گوش، گیرنده در کانال یا گیرنده داخل گوش و سبکهای باز را در نظر بگیرند:
- پشت گوش (BTE): این سبک از سمعک پشت گوش قرار میگیرد و دارای یک لوله کوچک است که روی آن قلاب میشود و به یک قالب گوش متصل میشود که به صورت سفارشی برای کانال گوش مناسب است. از نمونههای این سمعک میتوان به سمعک استخوانی اشاره کرد.
- گیرنده در کانال (RIC) و گیرنده در گوش (RITE): این سبکها شبیه BTE هستند، با این تفاوت که به جای لوله، سیم کوچکی دارند که به بلندگو و گیرنده متصل میشود.
کاشت حلزون
کاشت حلزون یک گزینه عالی برای سالمندان با کم شنوایی شدید یا عمیق است. این وسایل الکترونیکی کوچک با جراحی در پشت سر کاشته میشوند تا عصب کنترل کننده شنوایی را تحریک کنند. قسمت خارجی ایمپلنت پشت گوش قرار میگیرد و صداها را با میکروفون دریافت میکند. سپس صداها پردازش شده و به قسمت داخلی ایمپلنت منتقل میشوند تا حس صدا ایجاد شود.
در حالی که آنها لزوما نمیتوانند شنوایی از دست رفته را به سطوح قبلی برگردانند، کاشت حلزون میتواند توانایی درک گفتار را با توانبخشی و آموزش مناسب از متخصصان دارای مجوز بهبود بخشد. جراحی کاشت حلزون یک روش ایمن و قابل تحمل است. سالمندانی که فکر میکنند ممکن است از کاشت حلزون سود ببرند، باید با پزشک خود تماس بگیرند تا در مورد این و سایر گزینههای درمانی کاهش شنوایی صحبت کنند.
تقویت کننده های شنوایی
تقویت کنندههای شنوایی یکی از انواع محصولات کاهش شنوایی بدون نسخه هستند. این دستگاهها مانند سمعک مورد تایید FDA نیستند و نیازی به ادیوگرام ندارند. اگرچه برای افراد دارای کم شنوایی شدید استفاده نمیشود، اما میتوانند به سالمندان کم شنوا در انجام کارهای روزمره مانند تماشای تلویزیون یا مکالمه در یک رستوران با صدای بلند کمک کنند.
خرید سمعک
قبل از انتخاب سمعک برای سالمندان، با پزشک یا شنوایی سنج خود مشورت کنید تا سبک مناسب شما را بیابد. در بسیاری از موارد، یک سالمند ممکن است تنها به یک سمعک برای بهبود شنوایی در یک گوش خاص نیاز داشته باشد. کلینیک شنوایی سنجی دانیال با داشتن چندین سال سابقه درحشان در این زمینه، میتواند مشاور متخصص و معتمدی در امر تجویز و خرید سمعک برای شما عزیزان باشد.