تخلفات اداری مانند سایر جرائم دیگر مشمول مجازات هستند و تنها کسی که میتواند با جمعآوری مدارک و ادله کافی به شما کمک کند تا این جرم را در دادگاه اثبات کنید، وکیل متخصص تخلفات اداری است.
وکیل تخلفات اداری کیست؟
موضوع رسیدگی به پرونده های تخلفات اداری جزو مسئلههای بسیار حساس و مهم حقوقی است. به همین خاطر رسیدگی به این پرونده ها در مراکز وزارتخانهها و سازمانهای دولتی پیگیری میشود. به دلیل اینکه پس از صادر شدن حکم در این پرونده ها امکان تجدید نظرخواهی و اعتراض به رای صادره وجود دارد، استفاده از کمک ها و راهنمایی های فردی که بتواند با تخلفات اداری آشنایی کافی داشته باشد، ضروری به نظر میرسد.
بر طبق ماده ۱ قانون رسیدگی به تخلفات اداری، دستگاه هایی که مشمول این قانون هستند، باید هیئت هایی را به عنوان هیئت رسیدگی به تخلفات اداری کارمندان خود تشکیل دهند تا بتوانند به این پرونده ها و تخلفات صورت گرفته رسیدگی کنند.
هیئت های تشکیل شده شامل دو دسته هیئت های بدوی و تجدید نظر میشوند. اما به دلیل اینکه افراد عادی در رابطه با تخلفات اداری، قوانین سازمان ها و اداره های دولتی آشنایی کافی ندارند، میتوانند از کمک یک وکیل استفاده کنند. وکیل دیوان عدالت اداری فردی است که میتواند دلایل کافی را به همراه مدارک لازم جمع آوری نماید و به دادگاه ارائه کند تا جرم صورت گرفته را ثابت کند.
مشاوره حقوقی برای پرونده های تخلفات اداری
وکلای متخصص در زمینه پرونده های تخلفات اداری، علاوه بر پذیرفتن مسئولیت رسیدگی به پرونده، میتوانند به شاکیان مشاوره های حقوقی هم در این زمینه ارائه کنند. زیرا افرادی هستند که تصمیم میگیرند بدون گرفتن وکیل پرونده خود را پیگیری کنند. در این مواقع وکلای متخصص با ارائه مشاوره تلفنی یا مشاوره آنلاین کار شاکیان را برای پیگیری پرونده راحتتر میکنند. زیرا میتوانند آن ها را با پیچ و خم های این راه دشوار آشنا کنند و اطلاعات لازم برای پیگیری پرونده را در اختیار آن ها قرار دهند.
به عنوان مثال اگر فردی بدون دریافت مجوز، اقدام به ساختمان سازی در محدوده شهری کرده باشد، پرونده او باید در کمیسیون ماده ۱۰۰ مورد بررسی قرار بگیرد. تنها فردی که میتواند برای اعتراض به رای صادر شده در کمیسیون ماده ۱۰۰ به او کمک کند، وکیل کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری است.
تخلف اداری چیست؟
در بخش پیش به این سوال که آیا برای تخلفات اداری میتوان به وکیل مراجعه کرد، پاسخ مثبتی را ارائه کردیم و گفتیم که در صورتی که تخلفات اداری صورت بگیرد، شاکیان میتوانند به وکلای متخصص تخلفات اداری مراجعه کنند. اما ممکن است این سوال نیز در ذهن شما مطرح شود که تخلفات اداری به کدام کارها گفته میشود و چه تخلفاتی قابلیت رسیدگی به صورت قانونی در مراجع قضایی را دارند؟
برای اینکه یک توضیح ساده برای تخلفات اداری ارائه کنیم بد نیست این موضوع را بدانید که انجام ندادن یا انجام دادن هر کاری توسط کارمندان در یک اداره، در صورتی که برخلاف قوانین و مقررات آن اداره باشد، جزو تخلفات اداری محسوب میشود.
زیرا باعث میشود تا یک مسئولیت حقوقی برای کارمندان ایجاد شود و جرم محسوب میشود. به دلیل اینکه تخلفات اداری اهمیت زیادی دارند، در کشور ما مجازات های شدیدی برای انواع مختلف تخلفات اداری در نظر گرفته شده است. اما متاسفانه اثبات تخلفات اداری و اینکه کارمندان دولت مرتکب جرم شدهاند، کار دشواری است. زیرا جمع آوری مدارک نیاز به تجربه و تخصص کافی دارد و شاکی باید با قوانینی که بر آن اداره حکم فرما است، آشنا باشد تا بتواند جرم را اثبات کند.
روند قضایی مربوط به چنین پرونده هایی بسیار پیچیده است و بدون آگاهی با قوانین امکان پذیر نیست. به عنوان مثال اگر تخلفات اداری صورت گرفته در زمینه صدور مجوز برای ساخت و ساز های غیرقانونی در محدوده های برون شهری باشد، چنین پرونده هایی به کمیسیون ماده ۹۹ شهرداری ارجاع داده میشوند و تنها یک وکیل کمیسیون ماده ۹۹ میتواند با قوانین مربوط به پرونده ها آشنایی داشته باشد و آن ها را پیگیری کند. تخلفات اداری که میتوان به آن ها اشاره کرد، شامل موارد زیر میشوند.
- اعطای امتیاز یا نمره برخلاف قوانین
- سوء استفاده مالی از مقام های دولتی و اداری
- اختلاس و استفاده های غیرقانونی از اموال دولتی
- غیبت طولانی یا مکرر به صورت غیر موجه در اداره
- هر نوع دخالت در سوالات، مدارک، دفتر های امتحانی و یا پخش سوالات امتحانی و تعویض آن ها
- باز نمودن محصولات پستی و پاکت ها
- استراق سمع در یک اداره بدون مجوز قانونی
- شایعه پراکنی و کارشکنی
- انجام تظاهرات و شرکت در تحصن ها
- اعمال فشار بر فرد یا گروهی برای به دست آوردن امتیاز های غیرقانونی
- وادار کردن کارکنان دیگر به کم کاری یا کارشکنی
- دریافت وجه نقد بر خلاف قوانین و مقررات
- دریافت رشوه
- عدم رعایت قوانین و شئونات اسلامی، عدم رعایت حجاب
- تعطیل کار در زمان ساعات اداری
- ارائه مدارک به افرادی که حق دریافت آن را ندارند
- عدم ارائه مدارک به افرادی که حق دریافت این مدارک را دارند
- استعمال، خرید، فروش یا حمل مواد مخدر
- برملا کردن اسناد و اسرار محرمانه اداری
- ارائه گزارش های خلاف واقع در کار های اداری
- اعمال تبعیض و غرض ورزی نسبت به برخی اشخاص
- انجام رفتار های خلاف قوانین اداری و شئونات شغلی
- دارا بودن یک شغل دولتی دیگر به جز مشاغل تحقیقاتی و آموزشی
- ترک خدمت
- سهل انگاری یا کم کاری هنگام انجام کار های محوله
- عدم انجام دستورات مقامات و سرپیچی از دستورات مافوق
- کوتاهی در نگهداری اسناد، اموال و وجوه دولتی
تمام مواردی که به آن ها اشاره نمودیم جزو تخلفات اداری محسوب میشوند و وکیل متخصص تخلفات اداری میتواند این پرونده ها را به عهده بگیرد. البته در صورتی که تخلفی صورت نگرفته باشد و یا این تخلف به اندازهای نباشد که نیاز به بررسی در دادگاه داشته باشد، کارمند نیز میتواند با ارائه دفاعیه و کمک گرفتن از وکیل تخلفات اداری، این مورد را اثبات کند.
سخن آخر
فرقی نمی کند که کارمندان اداره های دولتی نیاز به کمک وکیل تخلفات اداری داشته باشند و یا افراد حقیقی و حقوقی بخواهند از کارمندان اداره ها به خاطر انجام تخلفات اداری شکایت کنند. در هر دو مورد یک وکیل پایه یک دادگستری متخصص در زمینه تخلفات اداری، به دلیل دارا بودن مهارت کافی، میتواند پرونده آن ها را به عهده بگیرد و مراحل دادرسی پرونده را در مدت زمان کوتاهی انجام دهد.