در همین ابتدا باید به غول ارزهای دیجیتال یعنی بیت کوین (BTC) اشاره کرد که در فرآیندی به نام استخراج (ماینینگ) تولید میشود، در فرآیند تولید و استخراج کوین BTC از قدرت پردازش کامپیوتری برای حل مسائل پیچیده ریاضی استفاده میشود. این فرآیند پیچیده در بستری به نام بلاک چین (Blockchain) با الگوریتم اجماع اثبات کار (PoW) عملی میشود. بیت کوین یک نمونه شاخص است و در ادامه مکانیزم تولید ارز دیجیتال به صورت کلی را بررسی میکنیم پس تا پایان همراه ما باشید.
مکانیزم تولید ارز دیجیتال چگونه است؟
همان طور که در مقدمه عنوان شد، برای تولید ارز دیجیتال شاخصی همچون بیت کوین به حل معادلات ریاضی پیچیده بر بستر بلاک چین نیاز است که به ماینینگ شناخته میشود. حل این معادلات پیچیده همراه با تایید و ثبت داده تراکنشها منجر به استخراج ارز دیجیتال میشود. با ثبت دادههای تراکنش، یک سابقه دائمی و عمومی ایجاد میشود که تقریبا غیرقابل تغییر و خراب شدن است.
به نقل از والکس، هنگامی که تراکنشهای کافی در بلاک جمع آوری شد، اطلاعاتی مانند دادههای هدر و هش بلاک قبلی در زنجیره و یک هش جدید برای بلاک فعلی نیز به دیتای پیشین اضافه میشود. ماینرهای شبکه یا همان گرهها با استفاده از الگوریتم اجماع اثبات کار (PoW) هش را بررسی و اعتبار بلاک ایجاد شده را تایید میکنند. با تایید ماینرها، بلاک جدید به بلاک چین اضافه میشود و انتقال رمزارز از فرستنده به گیرنده صورت میگیرد.
الگوریتم اثبات کار (PoW) چیست؟
در راستای درک ساز و کار تولید کریپتوکارنسی باید فناوری الگوریتم اجماع اثبات کار را بررسی کنیم. اجماع اثبات کار (Proof-of-Work) یک مکانیزم توافقی برای انتخاب شرکت کنندگان یا همان ماینرهای مجاز شبکه برای تایید دادههای جدید است. در واقع این الگوریتم، یک مکانیزم اجماع است که به کاربران ناشناس در شبکههای غیرمتمرکز امکان اعتماد به یکدیگر را میدهد. ارز دیجیتال، برای تایید صحت تراکنشها و دادههای جدید اضافه شده به بلاک چین، به نظارت متمرکز نیاز ندارد. در عوض شبکهای توزیع شده از مشارکت کنندگان، وظیفه اعتبار سنجی تراکنشها و اضافه کردن آنها به عنوان بلاکهای جدید در بلاک چین را بر عهده میگیرند. در این مکانیزم گرههای برنده که اعتبارسنجی دقیق دادههای جدید را انجام میدهند، پاداش دریافت میکنند.
رابطه استخراج ارز دیجیتال با مکانیزم اثبات کار
ماینرها و الگوریتم اثبات کار (PoW) تراکنشهای شفاف و دقیق را تضمین میکنند. مکانیزم اثبات کار ارزهای دیجیتال، ماینرها را ملزم به استفاده از منابع محاسباتی برای کنترل و مشارکت در شبکه میکند. فرآیند عملکرد این الگوریتم اجماع برای انتخاب ماینرهای واجد شرایط سنجش اعتبار بلاک به صورت زیر است:
- زمانی که کاربران، ارزهای دیجیتال را خرید و فروش میکنند، دادههای این تراکنشها در یک بلاک جمع می شوند.
- ماینرها برای حل مسائل پیچیده با یکدیگر رقابت میکنند و با نشان دادن سند حل این کار محاسباتی که به آن هش گفته میشود، ماینر حق پردازش بلاک تراکنشها را خواهد داشت.
- یک ماینر برای افزودن بلاک جدید انتخاب میشود. در فرآیند تصمیم گیری برای این که کدام ماینر حق پردازش بلاک را به دست میآورد، درجهای از تصادفی بودن وجود دارد. به برنده، کوینهای کریپتوکارنسی تعلق میگیرد و یک بلاک جدید به بلاک چین اضافه میشود.
در نظر داشته باشید که در این الگوریتم و ساز و کار تولید ارزهای دیجیتال، ماینرها برای کسب پاداش و درآمد، زحمات زیادی را برای حل مسائل پیچیده ریاضی متحمل میشوند. این فعالیت محاسباتی به صرف هزینههای بالایی برای تامین سیستمهای کامپیوتری و انرژی برق نیاز دارد. بنابراین، ماینرهایی که این هزینهها را قبول کردهاند انگیزه لازم برای اعتبارسنجی دقیق تراکنشها را خواهند داشت.
تفاوت الگوریتم اجماع اثبات کار و اثبات سهام
در دنیای ارز دیجیتال، نحوه تولید کوین یا توکن معمولا بر اساس دو الگوریتم اجماع اثبات کار (PoW) مانند بیت کوین (BTC)، یا اجماع اثبات سهام (PoS) مانند تتر (USDT) صورت میگیرد. بین این دو الگوریتم بلاکچین ارز دیجیتال تفاوتهای مهمی وجود دارد. هر دو الگوریتم، تراکنشهای دریافتی را تایید و به بلاک چین اضافه میکنند. در اثبات سهام (Proof-of-Stake)، شرکت کنندگان شبکه نه به ماینر بلکه به اعتباردهندگان (Validators) شناخته میشوند. در الگوریتم PoS نیازی به حل معادلات ریاضی نیست و اعتبارسنجها مقدار مشخصی ارز دیجیتال را به عنوان سهام در یک قرارداد هوشمند روی بلاک چین قفل میکنند.
الگوریتم اثبات سهام چگونه کار میکند؟
بسیاری از بلاک چینهای کریپتوکارنسی از الگوریتم اجماع اثبات سهام در اکوسیستم خود استفاده میکنند. در این الگوریتم ارز دیجیتال، اعتبارسنجها با سپرده گذاری ارزهای دیجیتال فرصتی برای اعتبارسنجی تراکنش های جدید و کسب پاداش خواهند داشت. اگر در این فرآیند، دادههای جعلی را تایید کنند بخشی یا تمام سهام خود را به عنوان جریمه از دست خواهند داد. از جمله ویژگیهای مکانیزم اثبات سهام، آسانتر شدن مشارکت بیشتر افراد در سیستمهای بلاک چین برای اعتبارسنجی است. همچنین برای اشتراک گذاری کریپتوکارنسی نیازی به خرید سیستمهای گران قیمت محاسباتی و مصرف انرژی برق نخواهید داشت.
کلام پایانی
تولید ارز دیجیتال به ویژه در مکانیزم اثبات کار، به تلاش محاسباتی و صرف هزینه بالایی نیاز دارد. این الگوریتم به همراه اجماع اثبات سهام، اصلیترین مکانیزمهای اجماع در دنیای کریپتوکارنسی هستند. وظیفه الگوریتم اثبات کار، اعتبارسنجی تراکنشها در بلاک چین توسط گرهها یا ماینر هایی است که دقیقتر محاسبات پیچیده را حل کرده باشند. این فرآیند به ماینینگ ارز دیجیتال شناخته میشود که امروزه به ویژه در تولید بیت کوین (BTC)، طرفداران بسیاری دارد که برای این کار حاضر به صرف هزینههای هنگفت هستند. برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد تولید ارز دیجیتال و آشنایی با مکانیزمهای بلاک چین، میتوانید به وبسایت صرافی ایرانی والکس مراجعه کنید.
منابع:
https://wallex.ir/blog/?p=666
https://www.forbes.com/advisor/investing/cryptocurrency/proof-of-work/
توجه : دانوتک هیچ مسئولیتی در قبال صحت مطالب منتشر شده با تگ تبلیغات در سایت ندارد.