قبل از آنکه به سراغ قوانین جدید طلاق توافقی برویم بهتر است طلاق توافقی را تعریف کنیم. زمانی که زوجین به هر دلیلی نمیتوانند با یکدیگر زندگی کنند گزینه طلاق توافقی مطرح میشود. این نوع طلاق از دیگر انواع طلاق، آسانتر است، زیرا دو طرف شرایط طلاق توافقی را دارند و در مورد کلیه حقوق از جمله نفقه، مهریه، جهیزیه و حضانت کودکان با یکدیگر به تفاهم رسیده و نظر مشترکی دارند و دادگاه خانواده نیز آن را میپذیرد. روال انجام این نوع طلاق کوتاهتر است، زیرا زوجین تمامی توافقات خود را انجام داده و سپس به دادگاه خانواده مراجعه میکنند.
ازدواج ازنظر قانونی اجتماعی کاملاً محترم شمرده میشود و طلاق، فرآیندی قانونی و شرعی بوده و در صورت آنکه اختلافات جدی بین زوجین به وجود بیاید این راهحل مناسبی است. راههای مختلفی برای انجام طلاق در قانون وجود دارد که میتواند بر اساس خواسته زن یا خواستهی مرد صورت بگیرد.
قوانین جدید در طلاق توافقی که باید بدانید آن است که طلاق توافقی در صورتی انجام میشود که هر دوطرف به این کار رضایت داشته باشند و تمامی موارد حقوقی و مسائل مربوط به یکدیگر را بپذیرند. گاهی اوقات این تصور نادرست در بین عموم وجود دارد که در این نوع طلاق، زن باید تمامی حقوق خود را ببخشد؛ اما چنین نخواهد بود. زیرا بر اساس توافقات بین دو طرف، زن حقوق خود را داشته و ممکن است همه یا بخشی از مهریه خود را برای انجام طلاق ببخشد.
تمامی حقوق بین زوجین مادی نبوده و باید در مورد مسائلی مانند حضانت و زمان ملاقات فرزندان نیز با یکدیگر توافق داشته باشند. بهطورکلی در اینگونه از توافقات، هیچگونه درگیری بین طرفین بعد از انجام طلاق به وجود نیامده و مراحل طلاق با سرعت بیشتری طی میشود و دعواهای مربوطه نیز به حداقل میرسند.
بیشتر بخوانید: وکیل انحصار وراثت خوب در تهران کیست؟
مراحل انجام طلاق توافقی در قانون جدید
قوانین جدید در طلاق توافقی که باید بدانید آن است که این مراحل کمی تغییر کرده است. در انواع دیگر از طلاقها چه طلاق به درخواست زوج یا طلاق به درخواست زوجه، دادگاه بعدازآن که دادخواست زوجین را دریافت میکند شروع به داوری میکند؛ اما در طلاق توافقی نیازی به داوری نیست، زیرا دو طرف توافقات لازم را قبل از ارسال دادخواست انجام دادهاند. درنتیجه زوجین فقط برای دریافت مشاوره خانواده به دادگاه مراجعه میکنند، زیرا نظر مشاوره خانواده در خصوص اجرای حکم طلاق توافقی بسیار مهم است.
برای دریافت نوبت مشاوره، متقاضیان باید به سامانه تصمیم یا مداخله در طلاق مراجعه کرده و بعد از ورود، مشخصات کامل خود و همسر را ثبت کنند. بعدازاین، زمان و مرکز انجام مشاوره در سامانه مذکور مشخص و به متقاضیان اطلاع داده میشود. از دیگر قوانین جدیدی که در طلاق توافقی باید بدانید آن است که حضور در جلسات مشاوره کاملاً اجباری است و قاضی خانواده براثر نظر مشاور که گواهی عدم امکان سازش را صادر کرده حکم طلاق را میدهد. در این جلسات مشاوره، یک شخص سوم وجود دارد که مشکلات را بین زوجین بررسی میکند و راهحلهای احتمالی را پیشنهاد داده و بعد از پایان جلسات اگر دلایل طرفین برای انجام طلاق موجه نباشد و هر دوی آنها به انجام طلاق اصرار بورزند، بازهم گواهی عدم انصراف طلاق صادر و دادگاه توسط نظر مشاوره، حکم طلاق را ارسال میکند.
مسئله رجوع بعد از انجام طلاق توافقی
از دیگر قوانین جدید در طلاق توافقی که باید بدانید مسئله رجوع است. طلاق توافقی ازجمله انواع بائن بوده و این بدین معنی است که بعد از ثبت، امکان رجوع برای مرد وجود نداشته و اگر زن به مال یا مهریهای که بخشیده است رجوع کند، مسئله حق رجوع به طلاق برای مرد را نیز فراهم میکند.
مراحل طلاق توافقی چقدر طول میکشد؟
ازجمله سؤالاتی که زوجین درباره این نوع طلاق دارند مسئله زمان است؛ اما تعیین مدت دقیق و مشخص درباره این نوع طلاق از سوی وکلای دادگستری کاملاً غیرممکن است و نمیتوانند بر اساس تجربه، دانش و آگاهی خود مدتزمان درستی را مشخص کنند. آنها فقط میتوانند زمان تقریبی را به مراجعین اعلام کنند.
انجام مشاوره پیش از انجام طلاق توافقی کاملاً ضروری بوده و باید یکی از طرفین در سامانه ثبتنام کند و دو طرف باید در تمامی جلسات حضور داشته باشند.
تعداد جلسات این مشاورهها ۱ تا ۵ جلسه است. طبق شرایط زوجین که مهمترین عامل مشخص کننده تعداد جلسات است، مدت زمان مشاوره زوجین قابل تغییر است.
بعدازآنکه جلسات پایان یافت و طرفین نیز نسبت به جدایی پافشاری کردند دادخواست توسط مشاور، ثبتشده و به دادگاه خانواده ارسال میشود. بعد از ابلاغ رأی دادگاه نیز ۳ ماه فرصت به زوجین دادهشده که طلاق خود را در دفاتر ثبتاسناد رسمی ثبت کنند.
در هیچ شرایطی دفتر خانه بدون رای طلاق، صیغه طلاق را جاری نکرده و نباید روال کار و زمان مربوطه آن را نادیده بگیرند.
در صورت پشیمانی طرفین در حین انجام طلاق توافقی چه میشود؟
قوانین جدید در طلاق توافقی که باید بدانید مربوط به صدور رأی عدم امکان سازش از سوی دادگاه است تا زمانی که پیش از صدور این رأی هرکدام از طرفین ابراز پشیمانی کنند. حتی باوجود امضا کردن دادخواستها، رأی صادر نمیشود. درواقع مهمترین دلیل اجباری شدن جلسات مشاوره نیز همین مسئله است که از بروز تصمیمات سریع و بر پایه احساس میان زوجین جلوگیری شود.
بعد از صدور رأی، در صورت پشیمانی زود از انجام طلاق و عدم مراجعه برای حکم طلاق در دفاتر و خانههای ثبت طلاق، حکم طلاق صادر نمیشود؛ اما اگر زن از شوهر خود حق طلاق را بگیرد میتواند حتی بدون حضور مرد نیز طلاق خود را ثبت کند. در صورت پشیمانی طرفین و عدم ثبت طلاق، توافقهایی که برای انجام طلاقهای توافقی نوشته میشود اعتبار حقوقی ندارد.
سخن پایانی
طلاق توافقی ازجمله طلاقهای راحتی است که در قانون اسلامی ایران وجود دارد. در این نوع طلاقها، زوجین اقدام به نوشتن یک توافقنامه کرده و تمامی مسائل معنوی و مادی بین خود شامل نفقه، مهریه، حضانت کودکان و نحوه ملاقات را در این توافقنامه نوشته و امضا میکنند. درواقع طلاق توافقی باعث میشود تا تمامی بحثها و مشکلات بعد از طلاق بین زوجین به حداقل خود برسد. قوانین جدید در طلاق توافقی که باید بدانید آن است که انجام مشاوره پیش از طلاق برای تمامی زوجین اجباری است.
در این مشاورهها تمامی مسائل بین زوجین با نگاهی بهتر موردبررسی قرارگرفته و تا حدودی از تصمیمات احساسی و عجولانه بین زوجین برای انجام طلاق جلوگیری میشود؛ اما در صورت اتمام این جلسات و اصرار زوجین به طلاق، مشاورهها گواهی عدم سازش را صادر و دادگاه بر اساس نظر مشاور، حکم طلاق را صادر میکند.
گروه وکلای هوداد با بهره گیری از وکلای پایه یک دادگستری در امر طلاق توافقی و با داشتن پرونده های موفق بسیار آماده ارائه خدمات به شما عزیزان هستند.