ثبت شرکت از اولین اقدامات قانونی است که بایستی افراد برای ورود به فعالیتهای اقتصادی آن را انجام دهند. در این حالت لازم است افراد با تعیین میزان سرمایه، نوع شرکت و جایگاه آنها، فعالیت خود را تحت چهار چوب قانونی پیش ببرند و از مزایای آن بهرهمند شوند. در این مقاله به بررسی مزایا و چگونگی ثبت کردن شرکت، مدارک و هزینههای آن میپردازیم.
منظور از ثبت شرکت چیست؟
در ابتدا لازم است در مورد شرایط ثبت شرکت و چیستی آن صحبت کنیم. برای آنکه روابط و مسئولیت های افراد در یک مجموعه تحت یک چهار چوب قانونی قرار بگیرند، قراردادی تجاری بین آنها تحت نام “ثبت شرکت” ایجاد می شود که بنا به ماده 195 قانون تجارت الزامی است. ثبت نکردن شرکت باعث می شود تا از فعالیت های آنها جلوگیری شده و عملا کسب و کار و یا مجموعه ای که دارند، رسمی نباشد.
شرکتها میتوانند به صورتهای مختلفی ثبت شده و هرکدام از آنها باید در حیطه خاصی فعالیت کنند. توجه داشته باشید که پس از انجام این کار، شرکت مانند یک فرد حقیقی، از حق و جایگاه خاصی بهره مند می شود. به همین خاطر است که در قانون، چیزی به نام “شخصیت حقوقی” تعریف شده است که همان شرکت ثبت شده است. در این حالت سرمایه، نام و آدرسی برای آن به صورت مشخص تعریف می شوند.
شرکت ها از اجتماع 2 یا چند نفر اشخاص حقیقی یا حقوقی با داشتن یک هدف معین تشکیل میشوند. این مجموعهها با توجه به نوع آن، سود حاصله از فعالیت های خود را براساس اساسنامه تقسیم می کنند. به طور کلی در ایران 5 نوع شرکت وجود دارد که شامل سهامی عام و شرکت سهامی خاص، مختلط سهامی و غیر سهامی، نسبی و تعاونی، تضامنی و شرکتهای با مسئولیت محدود میباشند.
با ثبت شرکت، این مجموعهها از مزایا و حقوق مختلفی برخوردار میشوند که میتوانند از آنها در مسیر فعالیت خود بهره ببرند. اثرات مثبتی که ثبت کردن شرکت فراهم میکند، شامل موارد مختلفی است که آنها را در قسمت بعدی به صورت جداگانه برای شما توضیح دادهایم.
مزایای ثبت شرکت چیست؟
پس از یک معرفی اجمالی، حال لازم است راجع به مزایای ثبت شرکت صحبت کنیم. در این راستا میتوان به موارد زیر اشاره کرد که عبارتند از:
- قانونی شدن فعالیت: اولین اثر مثبت این کار، قانونی شدن کاری است که شما در حال انجام آن هستید.
- گرفتن نمایندگی خارجی: شما میتوانید با ثبت شرکت، در کشورهای مختلفی اقدام به باز کردن و یا اخذ نمایندگی خارجی نمایید. آنها میتوانند در راستای اهداف شما در کشورهای مختلف فعالیت کرده و کسبوکار شما را گسترش دهند.
- امنیت شغلی: یکی دیگر از اثرات مثبت ثبت شرکت، بیشتر شدن امنیت شغلی است که با گسترش فعالیت و قانونی شدن آن میسر میشود.
از سوی دیگر عدم انجام این کار میتواند منجر به یکسری معایب و تهدیدها بشود که عبارتند از:
- محدودیت: شرکت و مجموعهای که شما دارید، بدون ثبت قانونی نمیتواند به صورت مستقل عمل کند و فعالیت آن محدود میشود.
- عدم فعالیت: از آنجایی که مجموعه شما به صورت غیرقانونی کار میکند، قانون میتواند از ادامه فعالیت شما جلوگیری کرده و فعالیت شما را منحل کند.
- مزایده: یکی دیگر از مواردی که میتواند این زمینه مورد توجه باشد، عدم شرکت مجموعه در مزایدهها و مناقصات است. این کار میتواند فرصتهای بسیاری را از شرکتها بگیرد.
- از دست دادن فرصتها: یکی دیگر از معایب این کار، عدم شرکت در نمایشگاههای خارجی و داخلی است. بنابراین شما از یکی از بهترین فرصتها در بازاریابی بینالمللی محروم خواهید شد.

مراحل ثبت شرکت
ثبت شرکت هر ساله متقاضیان بسیاری در کشور دارد. اولین سوالی که عمدتا برای این دسته از افراد ایجاد میشود، نحوه انجام آن است که در ادامه مراحل اجمالی آن را برای شما عزیزان بیان میکنیم:
- ابتدا پس از تصمیمگیری نهایی اعضا، یک نفر به عنوان متقاضی به سامانه سازمان ثبت شرکتها (سازمان ثبت اسناد و املاک کشور) مراجعه میکند.
- سپس بایستی در 17 گام، اطلاعات مورد نیاز را در سایت و فرم های مدنظر را درج کند.
- شما باید نوع شرکت و اطلاعات کامل مدنظر آن را از قبل بدانید و آنها را در این فرم علاوه بر اطلاعات شخصی خود و اعضا درج کنید.
- پس از انجام این کار، سامانه یک کد پیگیری برای شما صادر می کند که لازم است تا انتهای مراحل ثبت شرکت آن را داشته باشید. در صورت فراموشی، شما میتوانید با درج شماره ملی و شماره همراه خود و نوع شرکت، کدپیگیری را مجددا بدست آورید.
- توجه کنید که نام شرکت نباید با مجموعههایی که تاکنون تاسیس شده است، یکسان باشد. به همین جهت 5 نام برای شرکت ثبت میشود تا یکی از این موارد قبول شود.
- همچنین شما باید میزان سرمایه اشخاص را درج کنید.
- پس از انجام این کار، سمت و حدود اختیاری اعضا معین می شود.
- در نهایت باید مدارک مورد نیاز تهیه و امضا شود.
- آخرین مرحله، ایجاد یک آگهی ثبت شرکت است که لازم است در یک روزنامه در تیراژ بالا منتشر شود.

مدارک و هزینههای ثبت شرکت
در انتها این مقاله نیز لازم است به مدارک و هزینه ثبت شرکت بپردازیم. ابتدا در مورد مدارک مورد نیاز آن باید گفت:
- مدارک هویتی: شما باید مدارک هویتی شرکا را تهیه کنید.
- گواهی عدم سوء پیشینه که بایستی برای عضوهای هیئت مدیره فراهم شود.
- مجوز: با توجه به نوع شرکت، ممکن است در برخی زمینهها نیاز به مجوزهای خاصی داشته باشید. از جمله آن میتوان به جواز سازمان میراث فرهنگی برای شرکتهای گردشگری و یا جواز وزارت ارشاد برای شرکتهای تبلیغاتی اشاره کرد.
موضوع مهم دیگری که در زمینه ثبت شرکت مطرح میشود، تعرفههایی است که باید برای آن پرداخت کنید. از جمله مهمترین این موارد میتوان گفت:
شما میتوانید برای انجام کلیه مراحل ثبت شرکت از جمله شرکت با مسئولیت محدود و غیره، از خدمات موسسه ثبتی نو در این زمینه استفاده نمایید.