دانشجویان رشته کامپیوتر باید تفکر تحلیلی قویی داشته باشند تا سیستم و برنامهها را ابداع کنند و از آن سو، باید آنقدر جزئی نگر باشند که بتوانند مسائل و مشکلات را حل کنند. آنها باید بتوانند با افراد غیر حرفه ای و نا آشنا با کامپیوتر ارتباط خوبی برقرار کنند و نیاز های آنها را ارزیابی کرده و همچنین بتوانند اطلاعات فنی را به زبانی ساده منتقل کنند.
داشتن خلاقیت برای دانشجویان رشته کامپیوتر که میخواهند جدیدترین نرمافزارها و یا گجتهای تکنولوژی را بسازند و یا شغلهای رشته کامپیوتر را بدست آورند بسیار ضروری است. با توجه به تغییرات سریعی که در دنیای پر تلاطم فناوری رخ میدهد، دانشجویان رشته کامپیوتر باید تشنه یادگیری باشند و پا به پای جدید ترین تحولات و پیشرفتهای فناوری پیش بروند. از آنجایی که برنامهها و سیستمهای کامپیوتری در هر جنبه از زندگی و کسب و کار استفاده میشوند، دانشجویان رشته کامپیوتر باید درباره جهان پیرامون خود کنجکاو باشند.
با توجه به حضور و گسترش فناوریهای کامپیوتری در جامعه امروز، بسیاری از فرصتهای مختلف کاری برای یک دانشجوی رشته کامپیوتر وجود دارد. بسته به میزان و نوع مهارتهای شخصی، ارزشها و علایق خود میتوانید یکی از شغلهای رشته کامپیوتر را انتخاب کنید. در این مقاله در دانوتک به فهرستی از بهترین شغلهای رشته کامپیوتر در ایران برای دانشجویان این رشته اشاره میکنیم.
1. توسعه دهندگان نرم افزار (Software Developer)
به طور کلی، شغل توسعه نرم افزار به این صورت تعریف میشود : “فرآیندی است که در طی آن برنامهها را با استفاده از یک زبان برنامهنویسی خاص ایجاد و نگهداری میکنیم.»
یکی از بزرگ ترین شغلهای رشته کامپیوتر توسعه دهندگان نرم افزار میباشد. آنها برنامههای نرم افزاری میسازند که به کاربران اجازه میدهد کارهای خاصی و متفاوتی را روی دستگاه های مختلفی همچون کامپیوتر یا دستگاه های موبایل انجام دهند. آنها مسئولیت توسعه، آزمایش و نگهداری نرم افزار را به صورت اتفرادی و یا تیمی برعهده دارند. توسعه دهندگان نرم افزار باید خلاقیت فنی لازم برای حل مشکلات و مسائل را دارا بوده و به زبانهای برنامه نویسی کامپیوتری که برای نوشتن برنامه های مختلف به کار میرود تسلط داشته باشند. مهارتهای ارتباطی نیز برای تامین امنیت اطلاعات و دادههای کاربران نهایی درباره عملکرد نرم افزار بسیار حائز اهمت میباشد.
رویکرد غالب برای شغل توسعه نرم افزار این است که، برنامه نویس با استفاده از انواع زبانهای برنامه نویسی، برنامههای نرم افزاری را ایجاد و توسعه میدهند که هر کدام برای کارهایی متفاوت است.
زبان برنامه نویسی پایتون برای اولین بار در سال 1991، جاوا اسکریپت و PHP در سال 1995 منتشر شدند، و #C در سال 2000. این زبانهای برنامه نویسی همواره در حال فرستادن آپدیتهایی هستند، که مشکلات را برطرف و رابط کاربری را بهبود میبخشند. پس توسعه دهندهی نرم افزار بطور مستمر باید در حال پیشرفت و یادگیری باشد.
در حالی که اصول کلی توسعه نرم افزار نسبتاً پایدار است، توسعه دهندگان نرم افزار باید وضعیت مداوم یادگیری و بهبود خود را حفظ کنند تا در رقابت باقی بمانند.
2. مدیر پایگاه داده (Database Administrator)
مدیران پایگاه دادهها، نیازهای داده کاربران را تحلیل و بررسی میکنند. آنها منابع داده را به منظور بازیابی اطلاعات مهم، بهبود و توسعه بخشند. کسانی که میخواهند این شغل را داشته باشند باید از مهارتهای حل مسئله رشته علوم کامپیوتر برخوردار باشند تا هرگونه نقص و خرابی در پایگاه داده را رفع کرده و سیستمها را همزمان با تغییر نیاز کاربران تغییر داده و بهبود ببخشند.
3. مهندس سخت افزار کامپیوتر (Computer Hardware Engineer)
شغل مهندسی سخت افزار کامپیوتر به طراحی، توسعه، تعمیر و آزمایش تجهیزات کامپیوتر ها مانند بردها، صفحات مدار، مانیتورها یا روترها میپردازد.
مهندس سخت افزار متناسب بودن اجزای سخت افزار با آخرین پیشرفتهای نرم افزاری و تکنولوژی را کنترل میکند و در جهت ارتقای قدرت و قابلیت سخت افزارهای مورد نیاز کاربران تلاش میکند. بنابراین آنها اغلب با توسعه دهندگان و طراحان نرم افزار در ارتباط هستند.
شغل مهندسی سخت افزار کامپیوتر به ترکیبی از خلاقیت و تخصص فنی نیاز دارد. آنها باید مشتاق و تشنه آموزش باشند و از روند های جدید و تازه در زمینه سخت افزار در این رشته باخبر باشند تا بتوانند سخت افزاری مطابق با جدیدترین برنامهها و اپلیکیشنهای کاربردی بسازند و توسعه دهند. علاوه بر این، مهندسین سخت افزار کامپیوتر باید پشتکار لازم برای چندین بار آزمایش کامل سیستمها را داشته باشند تا از عملکرد صحیح سختافزار اطمینان یابند.
4. تحلیلگر سیستمهای کامپیوتری ( Computer Systems Analyst)
تحلیلگران سیستم کامپیوتری، سیستمهای کامپیوتری یک سازمان را بررسی و تغییرات مختلف سخت افزاری و نرم افزاری در سازمان را به منظور افزایش بهره وری شرکت توصیه میکنند. از آنجایی که این کار به ارتباط مداوم با مدیران و کارکنان نیاز دارد، تحلیلگران سیستمهای کامپیوتر باید از مهارتهای بین فردی بسیار قویی و بالایی برخوردار باشند. تحلیلگران سیستم لازم است بتوانند کارکنان و بخش مدیریت را قانع و مطمئن کنند، راه حلهای مختلف فناوری را اتخاذ کنند که نیازهای سازمانی را برطرف کند.
همچنین تحلیلگران سیستم مانند دیگر شغلهای رشته کامپیوتر باید کنجکاو و تشنه ی یادگیری مستمر باشند و جدیدترین روندهای فناوری و تحقیقات درباره سیستمهای پیشرفته را دنبال کنند. تحلیلگران سیستم باید از مهارتهای کسب و کار برخوردار باشند تا بدانید چه چیزی برای سازمان بهتر است و چه چیزی به نفع سازمان نیست. در واقع عنوانهای شغلی مشابه برای انجام این کار، تحلیلگر کسب و کار و یا تحلیلگران سیستمهای کسب و کار هستند.
5. معمار شبکه کامپیوتری (Computer Network Architect)
معمار شبکه کامپیوتری یکی از بهترین شغلهای رشته کامپیوتر است و فرد کار هایی مثل طراحی، اجرا و نگهداری سیستمهای ارتباطی داده و شبکه از جمله شبکههای محلی، شبکههای مناطق گسترده و اکسترانت و اینترانت را انجام میدهد. این افراد نیاز های سازمان های مختلف برای به اشتراک گذاری تبادل داده و ارتباطات را ارزیابی میکنند. علاوه بر این، معماران شبکه های کامپیوتری محصولات و خدمات موجود در بازار را بررسی میکنند. آنها سیستم ها را قبل از نصب آزمایش کرده و زمانی که مشکلاتی بعد از نصب سیستم رخ دهد آن را حل میکنند. معماران شبکه کامپیوتری باید مهارت های تحلیلی خوبی برای ارزیابی و بررسی شبکههای کامپیوتری داشته باشند.
6. توسعه دهندهی وب (Web Developer)
توسعه دهندگان یا طراح وب، نیاز کاربر به منابع مبتنی بر اطلاعات را بررسی میکنند. آنها ساختار وبسایتها را ایجاد میکنند و از قابل دسترس بودن در انواع مرورگرها و رابطها اطمینان مییابند. توسعه دهندگان وب، سایت ها را طوری طراحی و پیاده سازی میکنند که تعداد بازدید صفحه و بازدیدکنندگان را از طریق بهینه سازی موتور های جستجو (SEO) به حداکثر برسانند. آنها باید مهارت های ارتباطی و خلاقیت را پرورش دهند تا مطمئن شوند که وب سایت، به صورت کامل نیازهای کاربران را برآورده میکند. آنها همچنین باید پیشنهاداتی در زمینه ارتقا وبسایتها نیز ارائه نمایند.
7. تحلیلگر امنیت اطلاعات ( Information Security Analyst)
تحلیگران امنیت اطلاعاتی یکی از شغلهای رشته کامپیوتر میباشد که جهت محافظت شبکهها و وب سایتهای اطلاعاتی از حملات سایبری، حملات دیداس و دیگر نفوذ ها و رخنههای امنیتی سیستمهایی میسازند. مسئولیتهای آنها شامل تحقیق درباره روندهای امنیت داده است تا مشکلات محتمل را پیش بینی کرده و از قبل سیستم هایی جهت جلوگیری از وقوع هرگونه مشکلات نصب کنند. همچنین، تحلیلگران امنیت باید مهارتهای حل مسئله قوی برای تحقیق درباره نفوذ اطلاعات، پیدا کردن علتهای آن و اطلاح و تعمیر سیستمهای امنیتی داشته باشند.
8. برنامه نویس کامپیوتر (Computer Programmer)
برنامه نویس کامپیوتر، کد هایی مینویسد و این امکان را فراهم میکند که نرم افزار آنگونه که که توسعه دهندگان نرمافزار میخواهند کار کند. رشته ی کامپیوتر دانشجویان را آماده میکند که زبانهای کامپیوتری رایج را یاد بگیرند. این زبانهای کامپیوتری برای ساخت برنامهها و درک منطق و ساختار زبان به کار میروند به طوری که دانشجویان میتوانند زبانهای جدید کامپیوتری را راحت تر یاد بگیرند. برنامه نویس کامپیوتر، مشکل برنامههای موجود را رفع کرده و برنامهها را با توجه به نیاز کاربران تغییر میدهد.
9. مدیران سیستمهای اطلاعاتی و کامپیوتری (Computer and Information Systems Managers)
مدیران سیستمهای اطلاعاتی و کامپیوتری یکی دیگر از شغلهای رشته کامپیوتر میباشد که نیازهای فناوری شرکتهای مختلف را تحلیل و بررسی کرده و بر نصب سیستمهای داده مناسب نظارت میکنند. آنها باید بتوانند نرم افزار، سخت افزار، شبکه، و دیگر منابع فناوری برای خرید یا توسعه را مورد بررسی و ارزیابی قرار دهند تا بهترین سیستم را پیاده سازی کنند.
وقتی مدیران سیستمهای اطلاعاتی و کامپیوتری استخدام میشوند به کارکنان آموزش داده و بر کار آنها نظارت میکنند. داشتن مهارتهای بین فردی در این بخش از شغلهای رشته کامپیوتر بسیار مهم است. آنها باید رهبرانی قدرتمند باشند و بتوانند ارتباطات مفید و خوبی با کارکنان خود داشته باشند.
10. مدیر پروژه (Project Manager)
مدیران پروژه در بخش فناوری اطلاعات، تلاشهای تیم برنامه نویسان و تحلیلگران را برای تکمیل پروژه بررسی و هماهنگ میکنند. علاوه بر این، آنها مشکلات فنی شرکت خود یا سازمان مشتری را تحلیل کرده، راه حلها و نکاتی برای افزایش استفاده و بهره وری ارائه میدهند. مهارتهای حل مسئله و دانش گسترده درباره فناوری و سیستمهای کامپیوتری به دانشجویان و کارکنان رشته کامپیوتر کمک میکند برای این نقش بهتر آماده شوند.