حلال رنگ یکی از مهمترین ملزومات رنگ آمیزی ساختمان محسوب میشود و نقش مهمی در کیفیت نهایی رنگهای ساختمانی دارد. رنگهای ساختمانی انواع مختلفی دارند و هرنوع رنگ، نیاز به حلال ویژهای دارد. حلالها در ترکیب با رنگ باعث رقیق شدن رنگها و سهولت رنگ آمیزی میشوند. حلالها انواع مختلفی دارند و قیمت حلال به نوع حلال بستگی دارد. در این مقاله به معرفی انواع حلال و بررسی مهمترین کاربردهای حلالها میپردازیم. با ما در ادامه مقاله همراه باشید.
حلال رنگ به چه موادی گفته میشود؟
حلالها مواد شیمیایی با ترکیبات سازگار با رنگها هستند. برای کاهش غلظت رنگها به آنها حلال یا رقیق کننده اضافه میکنند تا به غلظت مورد نظر برسند.
معمولا برای هر نوع رنگ، رقیق کننده مخصوصی وجود دارد. هنگام سفارش حلال رنگ به این نکته توجه کنید که تمام حلالها سرعت تبخیر بالایی دارند و به شدت فرار هستند.
رقیق کنندهها از ترکیبات شیمیایی و سمی تولید میشوند و استنشاق گاز متصاعد شده از آنها به شدت مضر است.
از دیگر ویژگیهای مشترک همه حلالها میتوان به قابلیت ترکیب با انواع رنگها اشاره کرد. حلالها به خوبی با رنگها ترکیب میشوند و آنها را رقیقتر میکنند.
حلالها چه کاربردی دارند؟
کاربرد حلالها به فرمولاسیون آنها بستگی دارد. اما به طور کلی خرید حلال به منظور ترکیب با رنگ و رقیق کردن رنگها صورت میگیرد.
البته کاربرد حلال فقط رقیق کردن رنگ نیست و در موارد دیگری نیز از حلال استفاده میکنند. موارد زیر از رایجترین کاربردهای حلال ها به شمار میآیند.
- تمیز کردن ابزار رنگ آمیزی
- کاهش ویسکوزیته رنگ و سهولت رنگ آمیزی
- افزایش چسبندگی سطح کار
- خشک شدن سریعتر رنگ
- افزایش عمر رنگ و پیشگیری از خراب شدن رنگها
حلالها به چند دسته تقسیم میشوند؟
هنگام خرید حلال رنگ به نوع رنگ توجه کنید زیرا برای هر نوع رنگی حلال مخصوصی وجود دارد. این ترکیبات شیمیایی نه تنها برای رقیق کردن رنگهای ساختمانی کاربرد دارند بلکه با انواع مختلف رنگ مانند رنگهای هنری، رنگهای صنعتی و … نیز قابل ترکیب هستند.
بنابراین لازم است قبل از سفارش حلال به ویژگیهای رنگی که می خواهید استفاده کنید به خوبی توجه کنید تا بتوانید حلال مناسبی برای آن تهیه کنید. از متداولترین رقیق کنندههای موجود در بازار میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
استون
در پاسخ به سوال استون چیست شاید شما هم تاکنون استون را فقط به عنوان یک لاکپاکن میشناختید اما جالب است بدانید استون یکی از حلالهای پرکاربرد محسوب میشود. استون علاوه بر این که در صنایع چسبسازی کاربرد دارد، حلال مناسبی نیز برای بعضی از رنگهای ساختمانی است. استون ترکیباتی سازگار با رزینهای فایبر گلاس، رزینهای اپوکسی و پلی استر دارد.
استون ماده ای است که خاصیت چربی زدایی و چسب زدایی بالایی دارد. در مواردی که سطح کار نیاز به تمیزکاری داشته باشد و سایر حلال ها نتوانند آن را تمیز کنند، استون انتخاب بسیار مناسبی خواهد بود.
زایلین
زایلین یکی از رقیق کنندههای قوی به شمار میرود و از مشتقات نفت تهیه میشود. زایلین بسیار فرار است و سرعت تبخیر بالایی دارد. گازهای متصاعد شده از این حلال، سمی هستند و ممکن است باعث مسمومیت افراد شوند.
معمولا از زایلین به عنوان حلال رنگهای روغنی استفاده میکنند. رقیق کردن رنگهای روغنی، تمیز کردن رنگ از روی سطوح و افزایش سرعت خشک شدن رنگ از مهمترین دلایل خرید حلال رنگ زایلین به شمار میروند. زایلین قدرت اشتعال بالایی دارد و باید هنگام استفاده از این نوع حلال، نکات ایمنی را به دقت رعایت کرد.
متیل اتیل کتون
متیل اتیل کتون که با نام اختصاری MEK نیز شناخته میشود، یکی از قویترین حلالهای موجود در بازار است. این حلال بوی شیرینی دارد و تقریبا بیرنگ است. متیل اتیل کتون به شدت فرار بوده و سرعت تبخیر بسیار بالایی دارد.
شرکتهای بزرگ تولید رنگ، لاک یا چسب از متیل اتیل کتون به عنوان حلال استفاده میکنند و این حلال معمولا مصرف خانگی ندارد.
تربانتین
شاید تاکنون نام ترپنتین یا تربانتین را به عنوان یک داروی ضد عفونی کننده شنیده باشید. جالب است بدانید تربانتین یک حلال گیاهی قوی به شمار میآید و قدرت زیادی در از بین بردن چربیها دارد.
تربانتین از شیره بعضی از درختها تهیه میشود و ترکیبات گیاهی دارد. هنگام خرید حلال تربانتین به این نکته توجه کنید که این حلال رنگ و بویی ندارد و گازهای متصاعد شده از آن سمی نیست. در مواردی که نیاز به یک رقیق کننده سبک دارید تربانتین گزینه مناسبی برای شما خواهد بود.
سایر حلال ها
بعضی از حلالها چندان رایج نیستند و برای مصارف خاص استفاده میشوند. حلالهای اتر، حلالهای اکسی، حلالهای هیدروکربنی آلیفاتیک، لاک الکل و تولوئون از این دسته رقیق کنندهها محسوب میشوند.
عوامل موثر بر قیمت حلال
درصد ترکیبات مواد شیمیایی حلالهای مختلف، متفاوت است و با توجه به کاربرد آنها تعیین میشود. هنگام سفارش حلال به این نکته توجه داشته باشید که قیمت حلالهای مختلف با هم فرق دارد. رقیق کنندههایی که برای مصارف ویژه تولید میشوند قیمت بالاتری نسبت به سایر نمونهها دارند.
برای خرید حلال به نوع رنگی که دارید، توجه کنید. برای بعضی از رنگها، حلالهای معمولی گزینه مناسبی هستند در حالی که بعضی از رنگها نیاز به نمونههای قویتری دارند.
برای تمیز کردن ابزارهای رنگ آمیزی نیازی به استفاده از حلالهای قوی نیست و حلالهای ساده میتوانند به خوبی لکه رنگ، چسب و … را از بین ببرند.
معمولا حلالی که برای مصارف خانگی مورد استفاده قرار میگیرد قیمت مناسبتری نسبت به نمونه صنعتی دارد.
سخن پایانی
رقیق کردن رنگها مهمترین کاربرد حلال ها به شمار میرود. معمولا برای کاهش ویسکوزیته رنگ به آن مقداری رقیق کننده اضافه میکنند. این کار باعث سهولت رنگ آمیزی میشود و کیفیت نهایی کار را افزایش میدهد.
برای خرید حلال مناسب به نوع رنگ توجه کنید. رنگهای روغنی به حلالهای ساده نیاز دارند در حالی که رنگهای اپوکسی باید با رقیق کننده قوی ترکیب شوند.
حلالها بسیار فرار هستند و وقتی در جریان هوا قرار بگیرند به سرعت تبخیر میشوند. اکثر رقیق کنندههای شیمیایی سمی هستند و تنفس گاز متصاعد شده از آنها زیان آور است. قیمت حلال به درصد ترکیبات شیمیایی آن بستگی دارد.
برای خرید حلال مناسب و باکیفیت میتوانید به شرکت رنگ تهران مراجعه کنید. این مجموعه با داشتن سالها تجربه در زمینه تولید و پخش انواع رنگهای ساختمانی، صنعتی، هنری آماده ارائه خدمات به مشتریان گرامی است. شما میتوانید با مراجعه به وبسایت مجموعه رنگ تهران به قیمت های بروز و مناسب انواع رنگ، قیمت تینر رنگ و سایر محصولات دسترسی پیدا کنید. با محصولات این شرکت آشنا شوید و از مشاوره رایگان متخصصان مجرب این مجموعه استفاده کنید.