پارچه نسوز سیلیکونی که با نام برزنت نسوز هم شناخته میشود، در واقع پارچه فایبرگلاسی است که با یک لایه رزین سیلیکون پوشیده شده باشد. از همین رو، این پارچه از خواص پارچه فایبر بهره مند بوده و به دلیل ترکیب با لاستیک سیلیکون، برخی ویژگیهای مثبت آن تقویت گردیده است.
پارچههای بافته شده از انواع نخهای نسوز، به عنوان دستهای از عایقهای حرارتی بسیار موفق شناخته میشوند که مهمترین مزیتهای استفاده از آنها، تحمل حرارتی قابل توجه، عملکرد منحصر به فرد در محیطهای اسیدی و قلیایی، تحمل فشارهای وارد شده بر قطعات و مهار آن، و مقاومتی خیره کننده در برابر کشش و سایش، به واسطه خواص مکانیکی منحصر به فرد است.
علاوه بر اینها، پارچههای نسوز، ساختار خود را در دماهای بالا و پایین حفظ نموده و در صورت مواجهه با آتش، دود سمی منتشر نمیکنند. این ویژگیهای فوق العاده موجب استفاده از این عضو محبوب خانواده مواد نسوز در بخشهای گوناگون عایق بندی صنعتی گردیده است.
اگرچه انواع مختلف پارچههای نسوز با هدف عایق بندی حرارتی و گاهی، عایق بندی الکتریکی و حتی صوتی به کار گرفته میشوند، با این حال، همچنان در برخی موارد، افزودن یک لایه پلیمر به آنها میتواند تاثیر قابل توجهی در خواص مکانیکی و شیمیایی پارچههای نسوز خواهد داشت.
با وجود تنوع گسترده در میان پارچههای نسوز، برای رسیدن به کیفیت بالا در عایق بندی و محافظت بیشتر از قطعات، ویژگیهای پارچه انتخابی باید متناسب با نیازهای محیط عایق بندی باشد.
عدم توجه به این نکته، ممکن است علاوه بر ایجاد اخلال در کیفیت عایق بندی، خسارات سنگینی را برای تجهیزات به دنبال داشته باشد. برای مثال، اگر بنا بر نیازهای موجود در محیط عایق بندی، به پارچهای با اصطکاک کم و توانایی حذف اشعهها نیاز داشته باشیم، پارچه سیلیکونی میتواند یکی از بهترین گزینهها باشد.
طبق آنچه که پیشتر ذکر شد، مهمترین ماده اولیه در تهیه این پارچه نسوز، الیاف فایبرگلاس است. این ماده نسوز محبوب، از اواخر قرن 20 میلادی، به عنوان یکی از مناسبترین و مقرون به صرفهترین جایگزینهای آزبست معرفی گردید. تا پیش از آن، محصولات تولید شده از الیاف بلند و در هم تنیده آزبست، به دلیل استحکام بالا و نفوذ ناپذیری نشات گرفته از ظاهر شمشیری شکل خود، به مدت صد سال در صدر محصولات به کار گرفته شده در عایق بندی صنعتی بودند. اما در سالهای پایانی قرن بیستم، افزایش مراجعه افرادی با علائم بیماریهای تنفسی مشابه و انجام تحقیقات گسترده در پی این مشکلات، مشخص نمود که غبار بسیار ریز و سمی آزبست، با خراشیده یا بریده شدن، به راحتی وارد سیستم تنفسی شده و منجر به بروز بیماریهای ریوی خطرناکی همچون آزبستوز و سرطان ریه میگردد. به این ترتیب، به کارگیری آزبست در صنعت، با محدودیتهای گستردهای روبرو شده و متخصصین در صدد یافتن جایگزینهای مناسبی برای آن برآمدند تا علاوه بر داشتن مزایای مشابه آزبست، خطرهای محیط زیستی آن را نداشته باشند.
پارچه فایبرگلاس، به عنوان یکی از محصولات پر طرفدار تولید شده از این الیاف، سبک و انعطاف پذیر بوده و همچنین، به دلیل مقاومت بالا در بیشتر مواد اسیدی و قلیایی، در برابر خوردگی شیمیایی و اکسیداسیون مقاوم است.
از میان شش نوع الیاف فایبر موجود، پارچه نسوز فایبرگلاس را از الیاف شیشه نوع “ای گلس” یا “سی گلس” میبافند. اگرچه ویژگیهای کلی هر دو نوع الیاف فایبرگلاس یکسان است اما عملکرد الیاف نوع سی گلس در محیطهای شیمیایی بهتر است و در نتیجه پارچه بافته شده با آن، خواص شیمیایی بهتری خواهد داشت و استفاده از آن در محیطهای شیمیایی مانند آزمایشگاه مرسومتر است.
در مجموع، موارد زیر را میتوان به عنوان مهمترین ویژگیهای پارچههای بافته شده از الیاف فایبرگلاس برشمرد:
- وزن سبک
- استحکام مطلوب
- تحمل حرارتی بالا
- قیمت مقرون به صرفه
- نصب و هندلینگ آسان
نوع بافت پارچه فایبرگلاس، بستگی به اولویتهای محیط عایق بندی دارد. به این معنی مصرف کننده باید بداند که بین استحکام و انعطاف پذیری، کدام یک ارجحیت دارد. بافت پارچه نسوز فایبر به یکی از سه حالت تار و پودی، ساتین و یا مورب میباشد.
در بافت تار و پودی، نخها با زاویه 90 درجه، بر هم عمود خواهند بود. این امر موجب سهولت در برش دادن پارچه و بالا رفتن استحکام و انسجام آن میگردد اما انعطاف این نوع از بافت پارچه زیاد نیست. در بافت ساتین، انعطاف پذیری به میزان قابل توجهی بالا خواهد بود اما استحکام اندک است. بافت مورب، تعادل خوبی بین میزان انعطاف پذیری پارچه و استحکام آن برقرار مینماید و در شرایطی به کار گرفته میشود که اهمیت هر دو مورد، یکسان باشد.
حال، پوشاندن پارچه تولید شده از الیاف نسوز فایبرگلاس با یک لایه رزین سیلیکون، علاوه بر تقویت مقاومت شیمیایی و استحکام پارچه، آن را در مقابل آب و روغن هم نفوذ ناپذیر میکند.
رزین سیلیکون به دلیل خواص منحصر به فردی همچون خاصیت نچسب بودن، مقاومت الکتریکی و تحمل گرمایی بالا، طرفداران بسیاری دارد و در در بخشهای مختلفی همچون بهداشت، ساخت و ساز، حمل و نقل و غیره به کار گرفته میشود. اما سیلیکون، یک نقطه ضعف دارد و آن، مقاومت پایین آن در برابر ساییدگی است. البته متخصصین، این مشکل را با ترکیب سیلیکون و لاستیکهای دیگر برطرف مینمایند.
پارچه نسوز سیلیکونی را میتوان به طور معمول، در عرض یک متر و ضخامت بین 0.4 تا 1 میلیمتر خریداری نمود.
پارچه فایبرگلاس پوشیده شده با لاستیک سیلیکون، به واسطه ساخته شدن از دو ماده اولیه کارآمد و پر کاربرد، ویژگیهای منحصر به فردی دارد که به محبوبیت آن در میان صنایع مختلف کمک نموده و کاربردهای متعددی را برای آن رقم زده است. در ادامه، به برجستهترین شاخصههای این پارچه نسوز اشاره خواهیم کرد:
- تحمل دماهای بالا تا 250 درجه سانتیگراد برای استفاده طولانی مدت
- ثبات ابعادی و حفظ ساختار در دماهای پایین تا منفی 50 درجه سانتیگراد
- انعطاف و شکل پذیری مطلوب
- دارای اصطکاک پایین و در نتیجه، نچسب؛ این ویژگی در پارچه سیلیکونی، به دلیل استفاده از رزین سیلیکون، حتی از تفلون نیز بیشتر است.
- ماندگاری بالای محصول که منجر به افزایش طول عمر تجهیزات و کاهش هزینههای تعمیر و نگهداری خواهد شد.
- ضد آب و مقاوم در برابر روغن
- قابل استفاده به عنوان عایق نوری، به خاطر مقاومت در برابر اشعههای مضر از جمله اشعه آلفا، ایکس و مادون قرمز
- حفظ عملکرد و بازده بالا در مواجهه با اکثر مواد اسیدی و قلیایی
- خواص مکانیکی مطلوب و مقاومت در برابر کشیدگی؛ همان گونه که قبلتر اشاره شد، رزین سیلیکون مقاومت خوبی در برابر ساییدگی ندارد. این مسئله اگرچه در ترکیب آن با فایبرگلاس، تا حد زیادی برطرف میگردد اما همچنان، به خوبی تفلون نخواهد بود.
- دارای قدرت عایق بندی الکتریکی به واسطه حضور فایبرگلاس در ترکیبات این پارچه
مزایای متعدد به کارگیری پارچه سیلیکونی موجب شده تا به یکی از پر کاربردترین محصولات نسوز در میان صنایع تبدیل و در زمینههای مختلف، مورد استفاده قرار بگیرد. برخی از کاربردهای این پارچه نسوز عبارتند از:
- تولید پتوی حرارتی و دربهای آتش نشانی
- ساخت اتصالات انبساطی
- تهیه پرده حرارتی برای کورههای القایی و صنعتی
- تولید پد و تشکهای عایق
- دوخت تجهیزات ایمنی آتش نشانی، از جمله لباس و دستکش
- دوخت کیسه نسوز برای مواد روغنی
برای خرید و یا کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به سایت نسوز صنعت پارس مراجعه فرمایید.
33960193-33960192
بهروز فرج زاده : 09129445155
آدرس ما : میدان امام خمینی – خیابان امیرکبیر – نرسیده به سعدی جنوبی – نبش ناظم الاطبا جنوبی – پلاک 546