دستگاه فیوژن یا فیوژن اسپلایسر یک وسیله است که برای اتصال دو تار فیبر نوری به یکدیگر استفاده میشود. این فرآیند اتصال تارها به یکدیگر از اهمیت ویژه ای برخوردار است. اسپلایس به دو شکل مکانیکی و قوس الکتریکی یا فیوژن امکان پذیر است. با استفاده از دستگاه فیوژن، تارهای فیبر نوری به صورت عمده توسط ایجاد قوس الکتریکی به یکدیگر متصل میشوند. در فرآیند فیوژن، انتهای تارهای فیبر نوری با برداشتن روکش های بزرگتر از ۱۲۵ میکرون آماده میشود، پس از تمیز کردن مجدد، توسط دستگاه برش یا کلیور قطع میشود و در نهایت در بازوهای تراز دستگاه فیوژن قرار میگیرد. با فشار یک دکمه، انتهای تارهای فیبر نوری با قوس الکتریکی الکترود گرم میشوند، به یکدیگر متصل میشوند و در نهایت ذوب و فیوژن مییابند.
مراحل کار فیوژن با دستگاه چیست
- مرحله اول قابل تنظیم است و در صورت استفاده از شرینک حرارتی، شرینک حرارتی را در یکی از دو سر تار نوری استفاده شده در فرآیند ادغام قرار دهید. امروزه با توجه به ورود فناوری کریمپهای محافظ برای ادغام تار نوری، که نیازی به حرارت و قرارگیری پس از ادغام ندارند، مرحله قرار دادن شرینک حرارتی حذف شده است.
- مرحله دوم فرایند فیوژن فیبر نوری، عملیات برداشتن لایههای محافظ انتهای تارها میباشد. این مرحله شامل برداشتن لایههای با ضخامت ۹۰۰ میکرون و ۲۵۰ میکرون است. نتیجه این مرحله، تار نوری آماده با لایه محافظ یا کلدینگ فیبر با ضخامت ۱۲۵ میکرون میباشد. این فرایند با استفاده از ابزار استریپر انجام میشود و سپس انتهای تارهای نوری با الکل ایزوپروپیل ۹۹ درصد تمیز میشوند.
- مرحله سوم کلیو کردن، برش دادن یا شکافتن فیبر را شامل میشود. این عمل با استفاده از دستگاهی به نام کلیور انجام میگیرد. فیبر باید با یک برشگر با دقت بالا جدا شود. اکثر دستگاههای فیوژن با دستگاه برش مناسب و پیشنهادی همراه میشوند. برش فیبر یک مرحله حیاتی است، زیرا کیفیت فیوژن به کیفیت کلیو و صاف بودن شکاف فیبر وابسته است.
- مرحله چهارم قرار دادن فیبر بر روی بازوهای نگهدارنده دستگاه فیوژن است. پس از قرار گیری و بسته شدن پوشش و فشار دادن دکمه شروع، فرایند جوش و فیوژن آغاز میشود.
- مرحله پایانی قرار دادن فیبر نوری در داخل شرینک حرارتی و قرار دادن شرینک حرارتی در هیتر دستگاه است. این عمل به منظور جمع شدن و محافظت از محل فیوژن فیبر نوری انجام میشود. در بسیاری از موارد، کریمپهای محافظتی با آلیاژ فلزی استفاده میشوند که نیاز به حرارت دهی ندارند.
روش انتخاب دستگاه فیوژن فیبر نوری
در حال حاضر، مدل های متنوعی از دستگاه های فیوژن فیبر نوری در دسترس هستند که در ویژگی ها، قابلیت ها و قیمت ها متفاوت هستند. پیشنهاد میشود قبل از اتخاذ تصمیم برای خرید، مشاوره لازم را از کارشناسان کلینیک تخصصی فیبر نوری دریافت نمایید. در ادامه، توضیحات بیشتر درباره این موضوع ارائه میشود.
تکنولوژی تراز کور یا تراز هسته
فرایند اتصال فیوژن نوری با استفاده از دستگاه های تراز کور (یا تراز مقطع) با استفاده از چندین دوربین برای بررسی و تطبیق دو تار فیبر نوری قبل از جوش، یا فیوژن فیبر نوری انجام میشود. با توجه به زوایای تراز دو تار فیبر نوری و با استفاده از حرکت خودکار در سه محور، تراز تارها صورت میگیرد.
همچنین، دو تار از فاصله ۹۰ درجه با فرستنده نوری بررسی میشوند و دستگاه تراز کور با استفاده از چندین دوربین، تشخیص دادن هسته های فیبر و تراز آنها را به صورت خودکار انجام میدهد. دستگاه های فیوژن تراز کور، با داشتن برنامه های کاربردی مناسب، قابلیت اتصال به طیف گسترده ای از فیبر های نوری سینگل مود و مالتی مود را فراهم میکنند و همچنین به کاربران این امکان را میدهند تا زمان و دمای پاشش قوس الکتریکی را تنظیم کنند. اتصال دهنده های فیوژن فیبر نوری، سطح انتهای تارهای فیبر را به صورت بصری نشان میدهند و با استفاده از روش های تراز ۳ محور اندازه گیری با سورس و منبع نوری و قرارگیری یا تراز فیبر بهترین حالت را با کمترین افت امکانی فراهم میکنند.
فناوری تزریق نور و نرم افزار تصویربرداری، هسته های فیبر را تشکیل میدهند و نور را از یک تار فیبر به دیگری منتقل میکنند و حداقل افت را تضمین میکنند. این موضوع، امکان تأمین دقت بالای فیوژن فیبرها را فراهم میکند و نتیجه آن انجام فیوژن با افت متوسط تنها 0.02 دسیبل است. این سطح دقت برای همه برنامههای کاربردی فیبرهای سینگل مُد ضروری است و همچنین عملکرد فیبرهای مالتی را افزایش میدهد.
همچنین، فیبرهای نوری نواری یا ریبون، که از چندین تار کنار هم تشکیل شده اند، معمولاً با استفاده از دستگاههای تراز هسته یا core alignment فیوژن میشوند. به دلیل دقت و قابلیت اطمینان بالا، دستگاه فیوژن Core alignment به عنوان روش برتر برای نصب شبکههای CATV، شبکههای ستون فقرات یا back bone، برنامههای کاربردی فیبر مخصوص و ساخت اجزای نوری شناخته شده است.
تراز هسته در فیوژن فیبر نوری چیست؟
اگر بیشتر از کارهای شما مربوط به شبکههای سینگل مُد باشد، ما پیشنهاد میدهیم از دستگاههای فیوژن تراز خودکار هسته یا core alignment استفاده کنید. تکنولوژی تراز کلد یا CLAD ALIGNMENT دستگاههای فیوژن CLAD ALIGNMENT را برای تراز کردن تارها برای اتصال استفاده میکنند. تارها بر اساس قطر خارجی روکش تارهای فیبری در یک نگهدارنده یا شیار V قرار میگیرند. این دستگاههای فیوژن تارهای فیبری کلد شده را به لطف ویژگیهای هندسی و تحمل (قطر کلد، عدم مدور بودن و تمرکز هسته به لایه کلد) آنها به شکل فیزیکی تراز میکنند. این امر لزوما به این معنا نیست که هستهها به طور کامل تراز شوند فقط به این دلیل که قطرهای خارجی تراز شدهاند.
تراز پوشش یا کلدینگ چیست؟
این نوع دستگاهها به طور معمول دارای افت بیشتری هستند و برخی از ویژگیها و انعطافپذیری دستگاههای فیوژن تراز هسته یا core alignment را ندارند. دستگاههای V-Groove یا CLAD ALIGNMENT همچنین دارای چندین دوربین هستند اما تنها میتوانند حرکتهای محوری عمودی و افقی تارهای فیبری را انجام دهند و تراز کردن به وسیله یک شیار V ثابت انجام میشود. افت معمولی این نوع دستگاهها 0.05 دسیبل است. دستگاههای تراز کلد CLAD ALIGNMENT برای برنامههای فیبری مالتی مُد، انتخاب مناسبتری هستند.
برای بهترین فیوژن چه کنیم؟
برای راه اندازی و نگهداری دستگاه های فیوژن فیبر نوری، پیروی از دستورالعمل های تولیدکنندگان ضروری است. همه دستگاههای فیوژن نیازمند تعمیر و نگهداری منظم هستند و این نیازها باید در کتابچه راهنمای عملیات توضیح داده شده باشند. علاوه بر تمیزکردن منظم، نیازمند تراز الکترود و تعویض آنها بهصورت دورهای هستند. باید از الزامات تولیدکنندگان برای سرویس رسانی پیروی شود. اگر شما هم صاحب یکی از این دستگاه های جوش فیبر نوری هستید باید بدانید که همیشه باید تجهیزات را تمیز نگهدارید و محیط اتصال را همواره تمیز نگه دارید، به ویژه در زمان مواجهه با شرایط بادی و یا گرد و غبار این نکته مهم تر خواهد بود. برای ارزیابی اولیه وضعیت فیوژن فیبر نوری، از قرائت تلفات تخمینی با دستگاه های تستر و اسپلایسر فیوژن استفاده کنید. همچنین قبل از هر فیوژن از دستگاه های کلیور و برش دهنده با کیفیت استفاده کنید.