فرآیند برنامه ریزی لجستیک با ساختار مناسب برای بهینهسازی تمام عملیاتهای درگیر در بخش انبار، ضروری است و ترکیب استراتژیهایی که به طور ویژه برای هر مورد خاص طراحی شدهاند، ناکارآمدیها را کاهش میدهد و میزان بهرهوری را چند برابر میکند.
اما چگونه این امر؛ با موفقیت در یک سازمان اجرا میشود؟ در این مقاله، ما تجزیه و تحلیل میکنیم که چه جنبههایی را باید در هنگام طراحی برنامه ریزی لجستیک در نظر گرفت و فرآیند استقرار آن چگونه باید باشد.
برنامه ریزی لجستیک چیست؟
برنامه ریزی لجستیک شامل یک برنامه عملیاتی است که مورد توافق همه ذینفعان است که اهداف لجستیکی یک شرکت را تعیین میکند و از تهیه مواد اولیه لازم برای تولید محصول تا مدیریت حمل و نقل به مشتریان را شامل میشود. به عنوان مثال، کارمندان درگیر در بخش تحویل کالا به مشتری نهایی، اسکله های بارگیری را که به یک محموله اختصاص داده میشود و موارد دیگر را ترتیب میدهند.
این طرح همچنین شاخصهای کلیدی عملکرد (KPI) را که باید اندازه گیری شوند و همچنین پارامترهای آنها را برای ارزیابی عملکرد لجستیکی شرکت تعیین میکند. این دادهها همچنین برای شناسایی ناکارآمدیها و خطاهایی که باید در سراسر زنجیره تامین محصول اصلاح شوند، خدمت میکنند.
در نهایت، برنامه ریزی لجستیک؛ روشها و منظم بودن ارزیابی عملیات را تعیین میکند و هدف تهیه یک برنامه بهبود مستمر است که بهره وری را در نصب چند برابر میکند.
هنگام توسعه برنامه ریزی لجستیک، مهم است که از اهداف اصلی خود غافل نشوید، یعنی:
- کاهش خطاها و ناکارآمدی ها:
برنامه ریزی کنترل اطلاعات را در تمام مراحل لجستیک تسهیل میکند و اشتباهات در بخش انبار را به حداقل میرساند.
- بهینهسازی منابع و سرمایهگذاری:
نظارت بر سیستمهای لجستیک شرکت در زمان آنلاین به مدیران این امکان را میدهد تا تصمیمات مربوط به جریان حرکت در انبار را اتخاذ کنند. در نتیجه، استفاده از منابع در دسترس برای مدیر تدارکات آسان تر است.
- افزایش بهره وری و کارایی:
هدف نهایی همه برنامه ریزیهای لجستیک، افزایش توان عملیاتی در فرآیند نصب و افزایش میزان بهره وری و کارایی هر عملیات است.
این مطلب را هم بخوانید: چالشها، مزایا و بهترین شیوههای بهبود لجستیک انبار
- برنامه ریزی کلیه مراحل فعالیتهای لجستیکی
برای برنامه ریزی انجام چهار مرحله کلیدی در هر عملیات لجستیکی ضروری است:
- تهیه مواد اولیه
- تولید
- کنترل موجودی
- توزیع کالا
با این وجود، برنامه ریزی لجستیک همچنین شامل جنبههایی است که قبل از فرآیند لجستیک انجام میشود، مانند طراحی انبار و مدیریت انبار، با در نظر گرفتن گردش کار اپراتور و ورودی و خروجی کالاها و به همین ترتیب، برنامه ریزی کالا پس از تحویل به مشتری نهایی را پوشش میدهد؛ نمونه ای از این لجستیک معکوس است: طبق مطالعه انجمن لجستیک معکوس، کسب و کار باید یک استراتژی برای به حداقل رساندن تأثیر این روند برای مصرف کننده داشته باشد.
این مطلب را هم بخوانید: سامانه لجستیک چه خدماتی را ارائه میدهد؟
نحوه انجام برنامه ریزی لجستیک
راز برنامه ریزی لجستیک مناسب این است که زنجیره تامین خود را تا آخرین جزئیات تجزیه و تحلیل کنید تا همه موانع را در هر مرحله لجستیک شناسایی کنید و بهترین راه را برای غلبه بر آنها ابداع کنید.
در نتیجه، استراتژی اخذ شده باید به عنوان مثال، مشتریان نهایی شما (و خواستههای آنها)، تامین کنندگان شما و زمان تحویل و حتی ویژگیهای ذاتی محصول را در نظر بگیرد.
علاوه بر این موارد، یک فرآیند برنامه ریزی لجستیک باید:
استراتژی شرکت باید گسترش احتمالی تاسیسات ذخیره سازی و خطوط تولید و افزایش بالقوه تقاضا را در نظر بگیرد. یکی از معیارهایی که می تواند این مرحله بعدی را تسهیل کند، انعطاف در طراحی انبار است.
- از معیارهای مناسب استفاده کنید:
زنجیره تامین جریان بی پایانی از اطلاعات را تولید میکند که وقتی به درستی تحلیل شود، بسیار مفید است؛ با این حال، میتواند منجر به ناکارآمدی در فرآیند تولید شود. بنابراین، درک محصول و تعریف KPIهای مناسب برای موفقیت آمیز بودن برنامه ریزی لجستیک ضروری است.
- به طور مداوم نوآوری کنید:
اگرچه کسب و کار باید اهداف مشخصی داشته باشد، اما باید به طور مداوم به دنبال روشهای جدیدی باشد که کارایی عملیات لجستیکی خود را افزایش دهد. از این منظر، ادغام فناوریهای جدید در تأسیسات ذخیرهسازی به یک دارایی ارزشمند برای پاسخگویی به چالشهای خرده فروشی و تحویل در همان روز تبدیل شده است.
جریان کارکنان و کالا و سازمان انبار عناصر دیگری هستند که باید در یک استراتژی برنامه ریزی لجستیک خوب ادغام شوند؛ اما فهرست جنبههایی که باید گنجانده شود؛ به اینجا ختم نمیشود. جابجایی تجهیزاتی مانند جرثقیلها، سیستمهای ذخیره سازی و عناصر خودکار که کارایی در نحوه چیدمان را تضمین میکنند مانند: سیستمهای پیک رسانی، تفاوت بین برنامه ریزی خوب و بدون برنامه ریزی را در لجستیک ایجاد میکند.
از سوی دیگر، در سالهای اخیر، ادغام سیستمهای مدیریت انبار (WMS) اهمیت ویژهای پیدا کرده است، زیرا آنها اطلاعات تولید شده در فرآیند تولید جمعآوری میکنند و مراحل پیچیدهای مانند کنترل انبار، ارسال و دریافت انبار و انتخاب سفارش را خودکار میکنند.
این مطلب را هم بخوانید: انواع سیستم مدیریت لجستیک
برنامه ریزی لجستیک برای بهره وری انبار
همه کسب و کارها، صرف نظر از اینکه در کدام صنعت قرار دارند؛ نقشی در زنجیره تامین دارند. دست کم گرفتن اهمیت این فرآیند در یک کسب و کار، میتواند منجر به افزایش هزینهها، بالا رفتن درصد اشتباهات و ناکارآمدی در خدمات ارائه شده به مشتریان نهایی شود.
در پایان، هر سازمانی باید در همه بخشهای خود؛ به طور هماهنگ عمل کند و بر هدف کلی لجستیک که اطمینان از رسیدن کالا در زمان مناسب، در شرایط توافق شده و با کمترین هزینه ممکن است؛ تمرکز کند.