همان طور که اطلاع دارید پشتیبانی شبکه شغلی کاملا تخصصی با میزان دانش بالا میباشد. لازم است در زمینه شبکه فرد باید بروز خود را با علم و دانش روز دنیا برای ارائه عملکرد خوب و عالی همیشه و همه روزه نگه دارید. چرا که با توجه به آن اکثر شرکت ها و سازمانهای بزرگ به تجهیزات سخت افزاری شبکه نیاز دارند. همچنین استفاده از یک پشتیبان شبکه در این سازمانها و شرکتهای فناوری اطلاعات بسیار لازم و ضروری میباشد.
همچنین به دست آوردن تخصص در زمینه پشتیبانی شبکه باعث شود که شما درجه شغلی داشته باشید و به عنوان مدیر شبکه استخدام شوید. بنابراین در زمینه پشتیبانی شبکه شما هر چقدر اطلاعات و تجربه بیشتری کسب کنید باعث میشود در پوزیشنهای شغلی بهتری استخدام شوید.
پشتیبانی شبکه چیست؟
پشتیبانی شبکه به مجموعهای از فعالیتها در حوزه خدمات شبکههای کامپیوتری به مفهوم حفظ و نگهداری، مراقبت و رفع مشکلات شبکه در بخشهای نرم افزاری و سخت افزاری میباشد. همچنین این روزها داشتن یک تیم کاربلد پشتیبان شبکه امری کاملا ضروری محسوب میشود چرا که با امنیت اطلاعات در شبکههای کامپیوتری سر و کار دارد و اگر در مدت زمان کوتاهی به درستی ارئه نشود، برای سازمان خسارتهای جبران ناپذیری به دنبال خواهد داشت.
خدمات پشتیبانی شبکه
ضروریترین خدماتی که شرکتهای پشتیبانی شبکه موظفند به طور تمام و کمال مسئولیتهای مربوط به تجهیزات شبکه و کامپیوترها را ارائه دهند شامل:
1- ارائه خدمات شامل مدیریت پهنای باند، اینترنت و کنترل دسترسی به اینترنت
2- ارائه خدمات شبکه شامل نگهداری و رفع اشکالات سیستم از صفر تا صد و شبکه
3- ارائه خدمات بروز رسانی نرم افزار های کاربردی و برنامههای سیستم عامل کامپیوتر
4- ارائه خدمات از قبیل نصب و بروز رسانی آنتی ویروس و فایروالها
5- همچنین امکان کنترل و دسترسی به شبکه
6- ارائه راهکارهای امنیت اطلاعات و ارتباطات شبکه
7- همچنین بررسی زیرساخت های شبکه و ورودیهای اینترنت و تمامی سیستمهای شبکه
8- ارائه خدمات پشتیبان گیری دورهای از اطلاعات و تحویل آن به کارفرما
9- ارائه شرح فعالیتهای انجام شده و تهیه گزارش روزانه و هفتگی در خصوص نحوه ارائه خدمات شبکه
اهمیت پشتیبانی شبکه
تمامی تجهیزات نرم افزاری و سخت افزاری که در شبکه به کار رفتهاند باید به صورت هفتگی و یا ماهیانه عیبیابی و به روز رسانی، بر روی آنها انجام شوند. اگر شما یک شبکه در محل کارتان برای ایجاد ارتباط بین مشتریان و کارمندان خود راهاندازی کرده باشید. به منظور سرعت بخشیدن در انجام کارها استفاده میکنید، پس با این وجود معنا و مفهوم واقعی خدمات پشتیبان شبکه را به کلی متوجه شده و به خوبی درک کرده باشید. که قطعی ارتباط بین سیستمها منجر به قطع ارتباط بین کلیه دفاتر، کارمندان و مشتریان خواهد شد. بنابراین با دریافت خدمات پشتیبانی از شرکت های معتبر پشتیبانی شبکه از مشکلات احتمالی قطع شبکه پیشگیری میکنید، یا به اصطلاح علاج واقعه را قبل از وقوع انجام میدهید.
وظایف پشتیبان شبکه:
یکی از مهمترین خصوصیات و وظایفی که هر پشتیبان شبکه باید داشته باشد، داشتن دقت و سرعت عمل بالا می باشد. لازم است بدانید که اگر شما به عنوان یک پشتیبان شبکه وظیفه خود را به درستی نتوانید انجام دهید، باعث میشود در کار دیگر کارکنان و پرسنل اختلالهایی ایجاد شود. پس بدانید که اطلاع از شرح وظایف پشتیبانی شبکه از اهمیت بسیار بالایی برخوردار میباشد.
ویژگی های پشتیبان شبکه
– قدرت ارتباط مناسب با افراد
– ارائه اطلاعات به افراد به سادهترین روش ممکن
– توانایی ارائه انجام کار به صورت تیمی
– توانایی ارائه انجام کار به صورت فردی
– توانایی انجام حل مسائل
– نظم و انضباط در انجام کارها
– عاشق پیگری و یادگیری بیشتر
– آشنایی کامل با رفتارهای سازمانی و …
به عنوان یک متخصص پشتیبان شبکه داشتن این تواناییها ممکن است ارتباط مستقیمی به انجام وظیفه شما نداشته باشد. اما برخورداری از موارد ذکر شده در بالا باعث خواهد شد تا در شغل خود عالی بدرخشید. همچنین برای رفع ایراد ها و مشکلات احتمالی در زیر ساختهای شبکه باید به خوبی با تمام افراد مشغول به کار در شرکت بتوانید ارتباط سازنده برقرار کنید.
مهارتهای فنی یک پشتیبان شبکه
یک پشتیبان شبکه باید مهارتهایی فنی خود را داشته باشد . که این مهارتها را میتوان به دو دسته مهارتهای فنی و غیر فنی تقسیم بندی کرد. همچنین برخورداری از این مهارتهای فنی شبکه باعث میشود تا شخص در کار خود به درجه و موفقیتهای بیشتری برسد. همچنین در صورت بروز هرگونه مشکل در شبکه، متخصصان شبکه وظیفه دارند که در زمان سریعترین ممکن این مشکلات را برطرف نمایند. در کنار مهارتهای غیر فنی دارا بودن آنچه که باعث میشود شما به عنوان یک متخصص در شرکتهای خصوصی و یا دولتی استخدام شوید، برخورداری از علم و دانش کاملا تخصصی و فنی دراین زمینه خواهد بود.
وظایف کلی پشتیبان شبکه به صورت زیر میباشد.
- ارائه آموزشهای لازم به کارکنان جدید
- ایجاد حساب کاربری برای خود و افراد
- ارائه دسترسیهای مناسب با هر فرد
- تعمیر و نگهداری از تجهیزات شبکه
- ارائه ثبت و ذخیره سازی گزارشهای روزانه
- نظارت بهتر بر عملکرد دقیق و ایمنی دائمی سیستم
- نصب نرم امنیتی از قبیل برنامهها و آنتی ویروسها
- مدیریت اینترنت مورد استفاده در سازمان
- استفاده از تجهیزات جدید برای آموزش
- نصب سخت افزارهای جدید نظیر چاپگر، سرور و …
نکتهای قابل توجه میباشد که شما نباید خود را محدود به انجام وظایف موجود در کار پشتیبان شبکه کنید؛ بنابراین زمانی که شما به دنبال کسب علم و تجربه هستید باید اندکی خود را در گیر انجام تمامی کارها کنید. چرا که این بدین معنی میباشد که انجام کلیه خدمات پشتیبانی شبکه فردی چند بعدی میطلبد که دائما دنبال تجربه و کسب یادگیری نکات جدید است.
حفظ و نگهداری شبکه چیست؟
در این زمینه هدف اصلی ما از تعریف پشتیبانی شبکه، حفظ و نگهداری از کلیه تجهیزات نرم افزاری و سخت افزار شبکه میباشد. بر این اساس نگهداری و پشتیبانی شبکه با رعایت اصول و استانداردهای خود میباشد. همچنین در این قسمت میبایستی کلیه تجهیزات شبکه، شامل: کامپیوترها، سرورها، مودم، روتر، سوئیچ ، اکسس پوینت و … به همراه تجهیزات پسیو شبکه و زیرساختی مانند 1- کابلها، 2- پریزهای شبکه، 3- هارک، 4- داکت، 5- پچ پنل، 6-کیستون و … به صورت دقیق نقشه شبکه مستندسازی شده به همراه جزئیات تمامی تجهیزات به کار رفته در شبکه، باید در آن مشخص شود.
که یکی از مهمترین بخشهای پشتیبانی شبکه انجام این کار میباشد، چرا که داشتن اطلاعات داکیومنت سازی شده از شبکه به صورت مکتوب ، مخصوصاً در شبکههای بزرگ، باعث میشود در حل مشکلات و رفع ایرادات شبکه به مدیران شبکه و متخصصان پشتیبانی شبکه، کمک بسزایی کند. همچنین داشتن اطلاعات داکیومنت سازی شده از شبکه میتواند از وضعیت شبکه یک آگاهی نسبی را برای صاحبان کسب و کار فراهم کند.
نگهداری و پشتیبانی شبکه و تمام اقدامات وابسته در این زمینه به دقت، حرفه، انرژی، حوصله و تجربه بالا نیاز خواهد داشت. اگر تصور میکنید این شغل برای شما مناسب است، فرصتهای شغلی زیادی در این مورد پیشرو خواهید داشت؛ چراکه این روزها حتی شرکتها و سازمانهای نه چندان بزرگ نیز به یک متخصص پشتیبان شبکه با تجربه و دانش عالی در این زمینه نیاز دارند.