در 4 اکتبر 2021، فیسبوک و تمامی پلتفرمهای پیامرسان و رسانههای اجتماعی آن، از جمله مسنجر، واتساپ و اینستاگرام حدود شش ساعت از کار افتادند! بررسی واقعیت: شوخی نیست! کاربران اینترنت، هکر 13 ساله چینی را مقصر قطعی جهانی فیسبوک میدانند در این مقاله به بررسی ماجرای هک واتساپ توسط پسر چینی میپردازیم.
هک واتساپ چطور امکان پذیر است؟
هک واتساپ در واقع به روشهای بسیاری از مهندسی اجتماعی گرفته تا نفوذ به واسطه ارسال فایلهای مخرب برای شما امکان پذیر است. ما میتوانیم انواع هک واتساپ را به دو دسته نفوذ به واتساپ و هک کل گوشی و در نتیجه اون هک واتساپ دستهبندی کنیم که مورد دوم طبیعتا خطرناکتر است. برنامههایی برای نظارت به فرزند و خانواده وجود دارد که ممکن است افرادی به کمک آنها کل گوشی شماها هک کنند برای مثال برنامه هک واتساپ spy24 میتواند توسط سودجویان به زیان شما استفاده شود.
هک واتساپ توسط پسر بچه چینی
پلتفرمهای شبکههای اجتماعی محبوب فیسبوک، واتساپ و اینستاگرام در ۴ اکتبر با یک قطعی جهانی برای حدود ۶ ساعت مواجه شدند که منجر به کاهش ۶ میلیارد دلاری دارایی خالص مارک زاکربرگ شد.
بلافاصله در فضای مجازی یک عکس خبر ساز شد و همگان بر این باور شدند که غولهای فضای مجازی توسط یک پسر بچه 13 ساله چینی هک شده است، چیزی که با دیدههای کاربران و مشکل قطعی پیامرسانهای اجتماعی باورپذیرتر شده بود.
پستهای رسانههای اجتماعی ادعا میکنند که قطعی جهانی که فیسبوک را برای بیش از شش ساعت در ۴ اکتبر ۲۰۲۱ آفلاین کرد، کار یک هکر نوجوان چینی بود. آیا این ادعا دروغ است؟
سان جیسو هکر 13 ساله واقعا کیست؟
“سان جیسو 13 ساله فیسبوک، واتساپ و اینستاگرام را هک کرد!” یک پست فیسبوک را میخواند که در 6 اکتبر 2021 در صفحهای با بیش از 65000 دنبال کننده به اشتراک گذاشته شده است.
هک پسر بچه چینی یک دروغ بود؟
این پست ادعا میکند که رسانههای مختلف از جمله خبرگزاری رویترز گزارش دادهاند که “شکست به خاطر یک هکر چینی 13 ساله به نام سان جیسو بوده است.”
ادعاهای مشابهی در رسانههای اجتماعی به زبانهای مختلف از جمله مالزیایی، عربی، آمهری، فرانسوی، اسپانیایی و هوسا به اشتراک گذاشته شد.
و حالا، اگر برخی از کاربران شبکههای اجتماعی را باور کنیم، یک هکر 13 ساله چینی به نام سان جیسو پشت این قطعی بوده است. این اطلاعات به خبرگزاری جهانی رویترز نسبت داده شده است.
این ادعا اما نادرست است
فیسبوک گفت که این بحران ناشی از یک خطای داخلی است، نه فعالیت مخرب. عکس پسری که در این گزارشها به اشتراک گذاشته شده است، یک نوجوان 12 ساله را نشان میدهد که در یک کنفرانس امنیت اینترنتی پکن در سال 2014 پس از هک کردن سیستم کامپیوتری مدرسه خود صحبت کرد.
نه رویترز و نه هیچ رسانه معتبر دیگری یک هکر 13 ساله چینی را مقصر این قطعی نمیدانند.
اتاق جنگ ضد اخبار جعلی هند امروز (AFWA) این ادعا را نادرست تشخیص داده است. نه رویترز و نه هیچ رسانه معتبر دیگری یک هکر 13 ساله چینی را مقصر این قطعی نمیدانند.
کارشناسان فیسبوک، چه میگویند؟
AFWA نتوانست هیچ گزارشی از رویترز پیدا کند که قطعی برق را به چین مرتبط کند. همچنین هیچ رسانه معتبر دیگری از دست داشتن یک هکر 13 ساله چینی در این حادثه گزارشی منتشر نکرده است.
طبق یک پست وبلاگ فیسبوک در تاریخ 4 اکتبر 2021، این مشکل به دلیل “تغییر پیکربندی معیوب” به وجود آمد.
Santosh Janardhan، معاون زیرساخت فیسبوک، در پستی نوشت که مشکل اولیه در شبکهای رخ داده است که فیسبوک آن را ستون فقرات خود مینامد، که مراکز داده آن را در سراسر جهان به هم متصل میکند.
در طول تعمیر و نگهداری معمول، فرمانی برای ارزیابی در دسترس بودن ظرفیت ستون فقرات جهانی صادر شد. جاناردان گفت، اما این فرمان نتیجه معکوس داد و شبکه را قطع کرد و مراکز داده فیسبوک را از برقراری ارتباط مسدود کرد.
فیسبوک هک را به کل رد کرد
فیسبوک با رد نظریههای توطئه مبنی بر اینکه قطع به دلیل هک گسترده رخ داده است، گفت: «ما میخواهیم روشن کنیم که هیچ فعالیت مخربی در پشت این قطعی وجود نداشته است که علت اصلی آن تغییر پیکربندی معیوب در قسمت ما بوده است.»
به نقل از کارمندان واتساپ، گزارش رویترز که در 4 اکتبر منتشر شد همچنین میگوید که این قطع به دلیل یک “اشتباه داخلی” در نحوه هدایت ترافیک اینترنت به سیستم های فیسبوک است.
در این گزارش به نقل از کارمندان فیسبوک آمده است: «شکست ابزارهای ارتباطی داخلی و سایر منابعی که برای کار کردن به همان شبکه وابسته هستند، این خطا را تشدید کرد.
چندین کارشناس امنیت سایبری نیز گفتند که پیکربندی نادرست فیسبوک منجر به قطع شدن این مشکل شده است.
جان گراهام-کامینگ، مدیر ارشد فناوری شرکت زیرساختهای اینترنتی کلودفلر، در صحبت با Wired، گفت: «به نظر میرسد فیسبوک کاری را با روترهای آنها انجام داده است، روترهایی که شبکه فیسبوک را به بقیه اینترنت متصل میکنند.»
الکس استاموس، یک افسر ارشد امنیتی سابق فیسبوک نیز به “Wired” گفت که این قطعی به دلیل یک خطا در سیستم نام دامنه فیسبوک (DNS) است که به آدرسهای وب اجازه میدهد تا کاربران را به مقصد خود ببرند.
این عکس پسربچه 13 ساله که در فضای مجازی است کیست؟
ما نتوانستیم هیچ گزارش معتبری در مورد یک هکر جوان چینی به نام Sun Jisu همانطور که در پستهای ویروسی ذکر شده است پیدا کنیم. با جستجوی معکوس تصویر پسر، آن را در گزارش «دیلی میل» منتشر شده در سال 2014 پیدا کردیم.
بر اساس این گزارش، پسری که در تصویر دیده میشود در واقع یک “اعجوبه هک” در چین محسوب میشود. با این حال، نام او وانگ ژنگیانگ است و نه سون جیسو. همچنین، طبق گزارشها، او در سال 2014 حداقل 13 سال داشت و تا به حال 20 ساله شده بود.
به گزارش رسانه وابسته به دولت چین “China.org.cn”، این پسر در سال 2014 پس از شرکت در کنفرانس امنیت اینترنت چین که در سپتامبر همان سال در پکن برگزار شد، خبرساز شد. گزارش شده است که او سیستم آنلاین مدرسه خود را هک کرده بود تا پاسخ تکالیفش را بدزدد.
از این رو، واضح است که ادعاهای رسانههای اجتماعی درباره یک نوجوان 13 ساله در پشت قطع جهانی فیسبوک دروغ است. رویترز چنین خبری را که ادعا میشود گزارش نکرده است.
نتیجه
نه رویترز و نه هیچ رسانه معتبر دیگری ادعا نکردهاند که فیسبوک هک شده است. پلتفرم شبکه اجتماعی گفته است که یک پیکربندی معیوب منجر به قطع شدن آن شده است. به نظر میرسد که در فضای مجازی شنیده شدن بعضی اخبارها مورد پسند افکار عمومی واقع میشود، و این اصلا خوب نیست چراکه با احساسات و تفکرات مردم بازی میشود. برای بالا بردن آمار مراجعه کنندگان به سایتها و کانالهای مجازی از این ابزار استفاده میشود.
توجه : دانوتک هیچ مسئولیتی در قبال مطالب منتشر شده با تگ تبلیغات در سایت ندارد.