تمکین در اصل به معنای این است که در زمان عقد زوج تعهداتی بین دو نفر به وجود میآید و به موجب همین تعهدات زن وظیفه دارد تمکین مرد را به جای آورد، در واقع معنای تعهد و تمکین زن به طور مشخص گفته نشده است اما در جوامع حقوقی در اینباره دو نظر مختلف وجود دارد که در ادامه با برخی از آنها آشنا خواهید شد؛
انواع تمکین
تمکین خاص؛ تمکین خاص به معنای برقراری روابط زناشویی میباشد، یعنی اگر طی زندگی زناشویی زن از برقراری رابطه جنسی با همسر خود امتناع کند و در این رابطه تابع همسر خود نباشد چیزی که از نظر قانونی قابل ذکر است، این است که در زندگی زن وظیفه دارد تعهداتی که در زمان ازدواج قبول کرده را انجام دهد اگر زن از انجام تعهدات خود امتناع کند و آنها را انجام ندهد میتواند بر تعهدات مرد نیز اثرگذار باشد و مشکلاتی را به وجود آورد. در صورتی که زن بدون داشتن دلیل موجه مانند؛ ترس جانی از همسر خود از روابط زناشویی امتناع کند، در وهله اول نفقه دادن به زن ساقط میشود و بعد از آن ممکن است دادگاه اجازه ازدواج مجدد را به مرد بدهد، البته دادخواستی که شوهر به دادگاه در این خصوص ارائه میدهد (الزام به تمکین) نام دارد.
اگر دادگاه احراز کند که زن بدون داشتن دلیل از رابطه زناشویی امتناع میکند، حکم الزام به تمکین را صادر میکند. اگر حکم صادر شده قطعیت پیدا کند سبب میشود زن از دریافت نفقه از مرد محروم شود و همچنین ممکن است شوهر دادخواستی مبنی بر این که بخواهد ازدواج مجدد انجام دهد را به دادگاه ارائه دهد و دادگاه با بررسی کردن دلایل این خواسته را کاملاً موجه بداند و حکم به نفع مرد صادر شود، البته ناگفته نماند که زن اگر دلیل موجه برای امتناع از روابط زناشویی داشته باشد میتواند در دادگاه از خود در برابر این امر دفاع کند.
تمکین عام؛ تمکین عام یعنی این که زن به طور کلی تابع همسر خود باشد، یعنی این که او نمیتواند دستورات همسر خود را کاملاً نادیده بگیرد و باید از آنها اطاعت کند، به عنوان مثال زن برای خارج شدن از منزل لازم است که اجازه همسرش را دریافت کند یا این که منزلی که همسر تهیه کرده زن باید بپذیرد و در آن مکان زندگی کند مگر در صورتی که زن حق تعیین مسکن را دارا باشد. به طور خلاصه تمکین عام به این معناست که زن تمامی کاراها ی خود را باید با هماهنگی و توافق همسرش انجام دهد.
عدم تمکین چه مجازاتی دارد؟
اگر یک زن از همسرش تمکین نکند، مرد قادر به نپرداختن نفقه میباشد و میتواند از طریق مراجع قضایی و حقوقی درخواست الزام به تمکین همسرش و همچنین بازگشت زن به زندگی مشترک را در خواست کند. بعد از این که حکم توسط قاضی قطعی شد و در زمان اجرا زن میتواند از همسر خود تمکین نکند و به منزل مشترک با همسرش برنگردد که در این رابطه مجازاتی برای او وجود نخواهد داشت اما در زمان طلاق به مشکل برمی خورد و علاوه بر این در صورت وجود چنین مشکلاتی مرد میتواند درخواست ازدواج مجدد کند. البته بهتر است بدانید اگر زن بدون دلیل موجه زندگی مشترک خود را ترک کند به معنای اثبات عدم تمکین محسوب میشود.
چنانچه سوالی دارید، میتوانید از وکیل طلاق توافقی موسسه صلح میزان کمک بگیرید.
اثبات عدم تمکین زن
در رابطه با اثبات تمکین باید گفت زمانی که زن و شوهر در یک منزل مشترک زندگی میکنند این وظیفه زن است که از همسر خود اطاعت کند، مگر این که دلایلی برای عدم تمکین زن از مرد وجود داشته باشد و موجب شود زن خانه را ترک کند. در رابطه با تمکین عام میتوان از اظهارات و شهادت آشنایان استفاده کرد، اما در تمکین خاص ماجرا فرق میکند و زن تا زمانی که منزل خود را ترک نکند اثبات کردن این امر کار بسیار دشواری است.
ارتباط بین تمکین و نفقه
اگر زن و مرد به طور دائم با هم ازدواج کنند مرد وظیفه دارد که به زن نفقه بدهد، حال نفقه چیست؟ در اصل نفقه شامل؛ پوشاک، مسکن، اثاث منزل هزینههای خدماتی و بهداشتی میباشد. اگر مرد نفقه زن را پرداخت نکند زن میتواند این مورد را پیگیری کند، و از مرد تقاضای نفقه کند در این صورت زن میتواند از همسرش تمکین نکند، در این حالت اگر زن اثبات کند که به دلیل نپرداختن نفقه از مرد خود اطاعت نمیکند در دادگاه نیز دعوای تمکین مرد رد خواهد شد، در غیر این صورت زن باید از شوهر خود تمکین کند و حق دعوای با مرد است و می تواند نفقه زن را نپردازد.
همسر نافرمان، چگونه با او رفتار کنیم؟
خانههای شاد خانههایی هستند که بر اساس درک و عشق متقابل ساخته شده و بامحبت و شفقت بین همسران تثبیت شدهاند. هیچکدام از اینها بدون انجام وظایف مختص همسران به دست نمیآید. بهعنوانمثال؛ شوهر موظف است برای زن و فرزندان خود هزینه کند و زن موظف است از شوهر خود اطاعت کند. اگر زن بخواهد حق قوامه (سرپرستی خانه) را از شوهرش سلب کند یا عمداً نافرمانی کند و از اطاعت از او امتناع کند، خانه خود را با دست خود ویران میکند و او عامل مشکلات خواهد بود. بهطورکلی زنان باید درک کنند که اطاعت از شوهرانشان یک وظیفه اسلامی است که از آنها خواسته شده است. شوهر باید وظیفه خوبی را بر عهده داشته باشد تا مسئولیت همسر و خانواده خود را بر عهده بگیرد، زیرا آنها را به سمت منافع خود هدایت میکند و آنها را خوشبخت میکند.
بیشتر بخوانید: بهترین وکیل امور ثبتی در تهران کیست؟
عدم تمکین زن و مرد
اصل قرارداد ازدواج تمکین (تسلیم) همسر است که بهعنوان دسترسی جنسی بدون مانع که بهعنوان حق مرد و وظیفه زن تلقی میشود، تعریف شده است. در مقابل مهریه که مشابه قیمت “فروش” است، شوهر به شکل دسترسی جنسی یک نوع مالکیت را بر همسر خود به دست میآورد. همسر باید همیشه در دسترس او باشد بهگونهای ای که او کنترل کامل بر او را داشته باشد. از جمله حرکت رفتوآمد او به خانه. در عوض، او موظف است نافقه (نگهداری) خود را ارائه دهد. بدون عذر قابل قبول عدم پیروی زن از خواستههای قانونی شوهر به معنای نوشوز (نافرمانی) و به این معنی است که ممکن است حق نگهداری خود را از دست بدهد.
هنگامی که همسر برای مثال از برقراری رابطه جنسی با شوهر خود امتناع میورزد یا خانه شوهرش را بر خلاف میل او ترک میکند، نافرمان میشود. بهمحض توبه و اطاعت از خواستهها و دستورات حلال شوهر ناشزه شدن او متوقف میشود. همانطور که قبلاً بحث شد این چارچوب قانونی در حقوق خانواده ایران منعکس شده است. ماده 1105 قانون مدنی منحصراً شوهر را بهعنوان سرپرست خانواده به رسمیت میشناسد بدین معنا که دستورات وی باید توسط زن و فرزندانش اجرا شود.
سپس ماده 1108 تأکید میکند که در صورت امتناع زن از تمکین (اطاعت از شوهر) بدون عذر موجه حق خود را در ناکافه از دست میدهد. موسسه حقوقی صلح میزان با داشتن وکلای برتر پایه یک دادگستری تمام مشکلات حقوقی و کیفری شما اعم از طلاق توافقی، انحصار وراثت، مشاوره حقوقی اداره کار و… را با بهترین نتیجه انجام میدهد.
44461343-021 -0912-8482031