در این مقاله به بررسی کردن فرایندهایی که در پی آنها ورق استیل 310 تولید میشود و همچنین به بررسی دو مورد از مهمترین ویژگیهای این ورق خواهیم پرداخت. در صورتی که در خصوص هر کدام از این موارد سوالی دارید، میتوانید ادامه مقاله را که توسط شرکت توان فلز با آدرس اینترنتی www.felez.biz شناخته میشود، با دقت و به طور کامل مطالعه کنید.
ورق استیل 310 چیست؟
گرید 310 یکی از گریدهایی است که در بین فلزات و آلیاژهای ضد زنگ ورق استیل میتوانیم از آن نام ببریم. این گرید دارای ویژگیهای خاص خودش و همچنین ویژگیهای مختلفی است که با دیگر ورقهای استیل مشترک است. به طور مثال از جمله ویژگیهای خاص ورق استیل 310 میتوانیم به وجود مقدار زیاد کروم و نیکل در این گرید اشاره کنیم که برخلاف مقدار این دو عنصر در گرید 304 است.
ویژگیهای دیگری همچون مقاومت بالا نسبت به خوردگی، مقاومت در برابر کشش و فشار و همچنین مقاومت در برابر گرما و زنگ زدگی نیز در این فلزات وجود دارد که کم و بیش با دیگر گریدهای گروه 300 و 400 یکسان است.
برای ساخت ورق استیل 310 و یا 310 s و همچنین 310 H نیاز است تا فرایندهایی انجام شود. این فرایندها به نحوی طراحی شدهاند که در نهایت ورق مورد نظر ما را تولید کنند. دو روش کلی برای ساخت ورقهای استیل وجود دارد که بهتر است ابتدا به آنها بپردازیم.
روش اول که با نام شکل دهی گرم شناخته میشود را میتوانیم به سادگی و با قرار دادن ورق استیل در دمایی بین 950 تا 1200 درجه سانتی گراد انجام دهیم. البته یک نکته مهم در این زمینه وجود دارد و آن هم در خصوص این میباشد که در این دما باید حرارت به صورت یکنواخت بر روی تمام فلز پخش شود. زمانی که این مرحله به اتمام رسید، یک مرحله نهایی آنیل کاری نیز بر روی فلز انجام میشود. در این مرحله فلز را در دمایی بین هزار تا 1150 قرار میدهند و پس از آن به صورت ناگهانی و بدون فوت وقت، فلز مورد نظر را سرد میکنند. به این ترتیب با استفاده از روش شکل دهی گرم، ورق استیل نهایی 310 تولید میشود.
روش دوم که با نام شکل دهی سرد شناخته میشود بیشتر به این دلیل انجام میشود که ورق استیل 310 انعطاف پذیری بالایی دارد و در واقع میتوان از روش یکسانی با فلز 316 برای شکل دهی به آن استفاده کرد. در این روش از دماهای بالا استفاده نمیکنند، زیرا امکان تشکیل شدن رسوب کاربید و فاز سیگما بر روی آلیاژ و فلز وجود دارد.
بررسی دو ویژگی مهم گرید 310
در این قسمت قصد داریم تا به دو ویژگی مهم گرید 310 یعنی مقاومت به خوردگی و مقاومت به اکسیداسیون صحبت کنیم. این دو مورد از جمله مهمترین مواردی هستند که در هنگام خرید یک فلز ضد زن، یک آلیاژ خاص و… باید به آن توجه نشان دهید.
اولین مورد مقاومت به خوردگی است که باید در نظر بگیریم. همان طور که میدانید در ورق های استیل 310 از میزان بالای کروم استفاده میشود. این مقدار از کروم علاوه بر آن که سبب میشود تا ورق مورد نظر ما بتواند در برابر حرارت و دمای بالا مقاومت خوبی از خودش نشان دهد، سبب بروز مقاومت بسیار خوب در برابر خوردگی های ناشی از آب و رطوبت نیز میشود. از ورق استیل 310 در آب دریا که معمولا دارای دمای 22 درجه است و املاح و نمک زیادی نیز دارد، میتوانید استفاده کنید و نگران بروز خوردگی و حفره نیز نباشید.
مقاومت بعدی که از ورق استیل 310 میتوانیم ببینیم مربوط به استحکام و ماندگاری در دماهای بالا و در برابر اتمسفرهای اکسید کننده و کربوریزاسیون است. این موارد بیشتر در محیط های صنعتی و شیمیایی دیده میشوند و استفاده از ورق استیل مناسب که در برابر مواد خورنده هستند، تاثیر بسیار زیادی بر روی روند کار دارد.
مقاومت این ورق های استیل در برابر اسید نیتریک با دمای اتاق یا همان دمای 25 درجه و نیترات های ذوبی با دمای 425 درجه نیز مثال زدنی است. این دو ماده میتوانند در موارد مختلفی کاربرد داشته باشند اما در نهایت باید بدانید که اگر فلز نگهداره و مخزن نگهداری از آن ها مقاوم به خوردگی در برابر این مواد نباشد، میتواند مشکلات بسیار زیادی را به وجود بیاورد.
آیا ورق استیل 310 دارای ضعفهایی در بخش خوردگی نیز میباشد؟ متاسفانه بله. در آلیاژهای گرید 310 از کربن بسیار زیادی استفاده میشود. این کربن سبب میشود که میزان حساسیت این فلز بسیار زیاد شود و در موقعیت حساس دچار خوردگی گردد؛ در نتیجه خوردگیهای بین دانهای بعد از قرار گرفتن در معرض دماهای بالا و یا در زمان عملیات های جوشکاری، بسیار محتمل است.
یکی دیگر از موارد نیز در خصوص خوردگی های تنشی است. این خوردگیها بر اثر بروز فشارها و تنش های ناگهانی رخ میدهند. با این وجود باید بدانید که با تمام این ضعفها و قوتها، فلز 310 میتواند مقاومت به خوردگی بیشتری را نسبت به دو گرید 304 و 316 از خودش نشان دهد.
مورد بعدی که لازم است به آن پرداخته شود در خصوص مقاومت این فلز به اکسیداسیون است. یکی از مهمترین گریدهای ورق استیل 310، با نام 310 H شناخته میشود. این نوع از ورق استیل میتواند در کاربردهای متناوب و معمول تا دمای 1040 درجه سانتی گراد و در کاربردهای مداوم و دائمی تا دمای 1150 درجه سانتی گراد در برابر اکسیداسیون دوام بیاورد. اکسیداسیون معمولا در بالاترین حجم در برابر آب و رطوبت انجام میشود. اگر نیاز است تا از ورق استیل 310 مورد نظر در محیطهای کاملا مرطوب استفاده شود، بهتر است در محدوده دمایی 425 تا 860 درجه سانتی گراد از این نوع فلز استفاده نکنید، زیرا خطر رسوب کاربید و عدم مقاومت به اکسیداسیون وجود دارد.
جمع بندی
موارد مطرح شده در این زمینه در حدی هستند که بتوانید در مورد مشخصات بارز و کلی ورق استیل 310 اطلاعاتی را به دست آورید. در صورتی که در خصوص قیمت ورق استیل 310 و همچنین دیگر جزئیات و مطالب مربوط به این ورقهای استیل نیاز به اطلاعات دارید، کافی است تا به سایت توان فلز با آدرس www.felez.biz مراجعه کرده و اطلاعات کامل و کاربردی را به دست آورید.