محاسبه وزن میلگرد به مهندس سازه کمک میکند تا معادلاتی را که برای ساختوساز ساختمان نیاز دارد، جایگذاری کند. همچنین، وزن میله، در تعداد نهایی میلگردهای مورد نیاز نیز تاثیر دارد. در نهایت با محاسبه وزن میلگرد، مهندس سازه میتواند تعداد کل میلگردهای مورد نیاز یا وزن نهایی آنها را محاسبه کرده و قیمت را مشخص کند.
با توجه به اهمیت زیاد بهدستآوردن وزن هر میله، ما در اینجا 7 روش ساده و کاربردی محاسبه وزن میلگرد را آوردهایم.
این 7 روش برای محاسبه وزن میلگرد کلیه کارخانه های برند تولید کننده قابل استفاده می باشد که برخی از این کارخانجات در ادامه نام برده شده اند. همچنین شما می توانید قیمت میلگرد تمامی این کارخانجات را در سایت هایی مانند اصفهان آهن، آهن باکس و آهن پرایس به صورت آنلاین مشاهده نمایید:
- میلگرد کویر کاشان
- میلگرد بافق یزد
- میلگرد ظفر بناب
- میلگرد جهان فولاد سیرجان
- میلگرد روهینا جنوب دزفول
- میلگرد آناهیتا گیلان
- میلگرد شاهین بناب (BS)
روش اول: استفاده از ماشینحسابهای آنلاین
بسیاری از سایتهای مرتبط با ساختوساز، امکان محاسبه وزن میلگرد را بهشکل آنلاین فراهم کردهاند. ماشینحسابهای درجشده در این وبسایتها، برمبنای فرمولهای محاسبه وزن میلگرد، طراحی شدهاند. آنها چگالی هر فلز و وزن قطرهای مختلف را بهصورت پیشفرض دارند.
برای استفاده از این ماشینحسابها کافی است قطر میلگرد (میلیمتر)، طول آن (متر) و جنس آلیاژ را انتخاب کنید تا وزن نهایی نمایش داده شود.
البته ماشین حسابهای آنلاین سادهتری هم وجود دارند که تنها قطر میله را از شما درخواست میکنند و وزن را بر اساس متر گزارش میدهند. دقت این ابزارها کمتر از انواعی است که نوع آلیاژ را نیز شامل میشوند.
روش دوم: استفاده از جدول اشتال
STAHLBAU PROFILE نام کتابی است که جداول استانداردی را برای محاسبه وزن سطح مقطعهای مختلف انواع پروفیل فولادی ارائه میدهد. این پروفیلها شامل میلگرد، نبشی، قوطی و…. هستند. جدول اشتال بر اساس استاندارد DIN آلمان نگاشته شده و با توجه به اینکه این استاندارد در ایران برای ساخت مقاطع فولادی استفاده میشود، جدول اشتال، کاربرد زیادی در کشور ما دارد.
وزن میلگرد در این جداول بر اساس یک متر محاسبه میشود و دو نوع جدول اشتال برای میلگرد استاندارد و غیراستاندارد وجود دارد.
شما میتوانید در شکل زیر، نمونهای از این جدول را ببینید.
جدول اشتال برای محاسبه وزن میلگرد
توضیحات علائم اختصاری جدول:
- U: سطح روکش میلگرد
- W: گشتاور مقاوم برای تخمین مقاومت پروفیل در برابر تنش برشی
- G: وزن هر متر از میلگرد
روش سوم: استفاده از جدول لیستوفر
جدول لیستوفر یا bar bending schedule (BBS)، نوعی جدول برای محاسبه وزن میلگرد که دارای اطلاعاتی مانند طول، قطر، تعداد، زوایا، سایز و شکل خمش آرماتور است. این جدول به شکل دستی و همچنین، با استفاده از نرمافزار توسط مهندس سازه تهیه میشود. اما انواعی از این جدول به شکل آنلاین در دسترس هستند که وزن میلگرد را بر اساس ویژگیهای از قبل تعیینشده سنجش میکنند. در این روش محاسبه وزن میلگرد، وزن از ضربکردن سه پارامتر زیر حاصل میشود:
- وزن واحد طول میلگرد
- تعداد میلگرد
- طول آن
در شکل زیر یک نمونه از جدول لیستوفر برای فونداسیون به نمایش گذاشته شده است:
جدول لیستوفر ونداسیون
روش چهارم: استفاده از جداول وزنی کارخانه
برای دقت در محاسبات، هر کارخانهای جداول مخصوص به خود را ارائه میدهد. این جداول بر اساس نوع آلیاژ و قطر میلگردِ ساختهشده در کارخانه تنظیم شده است. اگرچه استانداردهای ساخت میلگرد در همه کارخانهها یکی است، اما معمولا قطر میلگرد کارخانههای مختلف، در حد چند میلیمتر با هم فرق دارد. این تفاوت در قطر، اگرچه در استانداردهای ساخت اختلالی ایجاد نمیکند، اما در پروژههای عظیم، سبب تفاوت قابل توجهی در وزن نهایی و قیمت میشود.
علاوه بر این، نوع آلیاژی که در هرکارخانه بهکار گرفته میشود، با آلیاژ کارخانجات دیگر متفاوت است. این تفاوتها بر وزن نهایی تاثیر میگذارد.
استفاده از جداول وزنی میلگرد هر کارخانه، یک راه دقیق برای محاسبه وزن میلگرد است.
روش پنجم: استفاده از جداول استاندارد
استاندارد ملی شماره ۳۱۳۲، استاندارد GOST 5781 روسیه، استاندارد BS 4449 و استاندارد DIN 488:86 از جمله استانداردهایی هستند که مبنای ساخت میلگرد در ایران محسوب میشوند. هرکدام از این استانداردها، دارای جداول خاصی هستند که وزن میلگرد را بر اساس واحد طول ارائه میدهد. با بهدستآوردن وزن میلگرد در واحد طول و ضرب آن در طول یک عدد میلگرد (که معمولا 12 متر است) میتوان وزن نهایی را بهدست آورد.
روش ششم: استفاده از فرمول ساده
برای محاسبه وزن میلگرد، انواع فرمولها طراحی شدهاند. برخی از آنها پیچیدهتر و برخی ساده هستند. سادهترین فرمول محاسبه وزن میلگرد به شرح زیر است:
W = D² / ۱۶۲
برای استفاده از فرمول فوق، کافی است که به جای D، قطر میلگرد را قرار دهید تا وزن یک متر از آن (W) حاصل شود.
روش هفتم: استفاده از فرمول پیچیدهتر
فرمول زیر قدری پیچیدهتر است و بر اساس استاندارد DIN طراحی شده است:
W = D² X L X 3.14 X 1000/ 7.8
در فرمول فوق W وزن هر متر میلگرد به کیلوگرم، D قطر به میلیمتر و L طول به متر است.
سخن آخر
همانطور که میبینید، روشهای مختلفی برای محاسبه وزن میلگرد وجود دارد. مهندسان معمار بر اساس شرایط سازه، از انواع مختلف این روشها استفاده میکنند. محاسبه دقیق وزن، در مواردی که میزان میلگرد مورد نیاز بسیار زیاد بوده و سازه از حساسیتهای خاصی برخوردار است، اهمیت بیشتری دارد.
سوالات رایج درباره محاسبه وزن میلگرد
سوال: چرا محاسبه وزن میلگرد ضروری است؟
پاسخ: وزن میلگرد در قیمت آن تاثیر زیادی دارد. بنابراین، برای محاسبه قیمت نهایی میلگردِ سازه لازم است وزن هر میلگرد محاسبه شده و در تعداد آن ضرب شود تا وزن نهایی بهدست بیاید. از آنجایی که قیمت میلگرد بر اساس کیلوگرم است، وزن نهایی برای محاسبه قیمت استفاده میشود. از این گذشته وزن میلگرد، در محاسبات مربوط به سازه نیز دخیل است.
سوال: وزن هر میلگرد چقدر است؟
پاسخ: وزن میلگرد ثابت نیست و با توجه به قطر و نوع آلیاژ میتواند متفاوت باشد. برای محاسبه وزن میلگرد لازم است قطر، طول و نوع آلیاژ را بدانید تا بتوانید با استفاده از جداول یا فرمول ، وزن را محاسبه کنید.
سوال: چه عواملی در وزن یک میلگرد دخیل هستند؟
پاسخ: قطر، طول و جنس آلیاژ عوامل موثر بر وزن هستند.