سنگهای کلیه در واقع رسوبات سختی هستند که از تجمع مواد معدنی و نمک در داخل کلیه تشکیل شدهاند. علائمی مانند: درد در پشت یا پهلو، وجود خون در ادرار، حالت تهوع و استفراغ در کنار درد شدید نشان دهنده ابتلا به سنگ کلیه است. ابتلا به سنگ کلیه بسیار شایع است و به طور متوسط از ۱۰ نفر ۱ نفر را مبتلا میکند. در این مقاله به بررسی عارضه سنگ کلیه، علائم و آزمایش مشخص کننده ابتلا به آن که آزمایش pH ادرار است، خواهیم پرداخت. اگر به این موضوع علاقه مند هستید، تا انتهای مقاله همراه ما بمانید.
سنگ کلیه چیست؟
سنگ کلیه یک توده جامد یا کریستالی نامنظم است که میتواند به اندازه یک دانه شن تا اندازه یک توپ گلف باشد. بسته به اندازه سنگ کلیه (یا سنگها)، ممکن است علائم متفاوتی داشته باشید. در نظر داشته باشید حتی سنگهای کوچک نیز میتوانند باعث درد شدید شوند؛ زیرا باید از طریق دستگاه ادراری از بدن خارج شوند.
سنگ کلیه در چه افرادی بیشتر به وجود میآید؟
هر کسی در طول زندگی خود ممکن است دچار سنگ کلیه شود، اما ریسک ابتلا در برخی از افراد بیشتر از سایرین است. ثابت شده که مردان بیشتر از زنان به سنگ کلیه مبتلا میشوند. موارد مختلفی وجود دارد که احتمال ابتلا به سنگ کلیه را افزایش میدهند. از جمله این موارد:
- سابقه قبلی به بیماری سنگ کلیه
- سابقه ژنتیکی برای ابتلا به سنگ کلیه (وجود شخص مبتلا در خانواده)
- ننوشیدن آب کافی
- مصرف بیش از حد پروتئین، سدیم (نمک) یا شکر
- داشتن اضافه وزن
- افرادی که عملهای جراحی متعددی را در روده خود انجام دادهاند
- افراد مبتلا به بیماری کلیه پلی کیستیک
- وجود اختلالاتی که باعث میشود ادرار حاوی سطوح بالایی از سیستین، اگزالات، اسید اوریک یا کلسیم باشد.
- ابتلا به بیماریهایی که باعث تورم یا آسیب در سیستم گوارش یا مفاصل میشود
- مصرف داروهای خاصی مانند: دیورتیکها (قرصهای آب) یا آنتی اسیدهای مبتنی بر کلسیم
تشخیص احتمال بروز سنگ کلیه با آزمایش pH ادرار
مهمترین سوال این پاراگراف این است که آزمایش PH ادرار چیست؟ آزمایش سطح pH ادرار، اسیدیته یا قلیایی بودن نمونه ادرار را بررسی میکند. این بررسی یک آزمایش ساده و بدون عارضه است. ابتلا به بسیاری از بیماریها، رژیم غذایی نادرست و مصرف برخی از داروها میتوانند بر اسیدی یا بازی (قلیایی) شدن ادرار تأثیر بگذارند. نتایج این آزمایش میتواند مشخص کند که احتمال تشکیل سنگ کلیه در بدن شما چه میزان است.
اگر pH ادرار شما بسیار کم یا بسیار زیاد است، میتوانید از طریق تنظیم برنامه رژیم غذایی مناسب و استفاده از برخی داروها، pH ادرار را تنظیم کرده و احتمال ابتلا به سنگ کلیه را کاهش دهید. به طور خلاصه میزان pH ادرار نشانگر وضعیت دستگاه ادرار شما است. نتایج این آزمایش میتواند سرنخهای مهمی را در خصوص آنچه در بدن شما میگذرد به پزشک ارائه دهد.
نحوه تفسیر آزمایش pH ادرار
PH طبیعی ادرار، خنثی یعنی ۷ است. نتایج طبیعی آزمایش PH نمونه ادرار در حدود ۶ برآورد شده است. با این حال pH ادرار معمولی ممکن است بین ۴.۵-۸ باشد. هرچه این عدد بیشتر باشد، ادرار شما قلیاییتر است و در مقابل هرچه این عدد کمتر باشد، ادرار شما اسیدیتر است.
سنگهای کلیه معمولاً در یک محیط بسیار اسیدی یا بازی تشکیل میشوند، بنابراین پزشک ممکن است ادرار شما را آزمایش کند تا احتمال ابتلا به سنگ کلیه را تعیین کند. این کریستالهای کوچک مواد معدنی میتوانند در کلیهها جمع شده و سبب بروز درد شوند؛ زیرا از عبور ادرار از کلیه و سیستم ادراری جلوگیری میکنند.
مصرف برخی از داروها نیز میتوانند بر PH ادرار شما تأثیر بگذارند. پزشک متخصص ممکن است آزمایش سطح pH ادرار را برای تعیین اینکه آیا داروها ادرار شما را بیش از حد اسیدی یا قلیایی میکنند، تجویز کنند. آزمایش سطح pH ادرار همچنین میتواند به پزشک کمک کند تا بهترین دارو را در هنگام ابتلا به عفونت ادراری (UTI) تجویز کند.

شرایط انجام آزمایش pH ادرار
قبل از انجام آزمایش pH ادرار، پزشک از شما میخواهد که مصرف برخی از داروهایی که بر pH ادرار تأثیر میگذارد را متوقف کنید. تعدادی از این داروها عبارتند از:
- استازولامید که برای درمان گلوکوم، صرع و سایر اختلالات استفاده میشود
- کلرید آمونیوم که یکی از مواد تشکیل دهنده داروهای ضد سرفه است
- متنامین ماندلیت برای درمان عفونتهای ادراری تجویز میشود
- سیترات پتاسیم (Urocit-K) برای درمان نقرس و سنگ کلیه استفاده میشود
- بی کربنات سدیم (یا جوش شیرین) که برای درمان سوزش سر دل تجویز میشود
- دیورتیکهای تیازیدی که مصرف آن برای درمان فشار خون بالا و کاهش خطر سکته مغزی و حمله قلبی است.
غذاهایی که مصرف میکنید نیز بر میزان PH ادرار شما تأثیر میگذارند. با این حال دقت کنید! اگر میخواهید نتایج این آزمایش تا حد امکان درخصوص پیش بینی سطح pH ادرار شما دقیق باشد باید رژیم غذایی معمول خود را داشته باشید. آزمایش PH به پزشک شما کمک میکند تا احتمال ابتلا به سنگ کلیه را تعیین کند.

آزمایش pH ادرار در منزل با هومکا!
سنگ کلیه میتواند در ۱ یا هر ۲ کلیه ایجاد شود. این مشکل اغلب افراد ۳۰ تا ۶۰ سال را تحت تاثیر قرار میدهد. به دلیل عوارض زیاد ابتلا به سنگ کلیه بسیاری از پزشکان توصیه میکنند آزمایش pH ادرار را جدی بگیرید.
شرکت هومکا با بهره گیری از بهترین متخصصان، خدمات آزمایش در منزل را زیر نظر خدمات بیمه پایه و تکمیلی به همه ساکنین استان تهران و سایر شهرهای کرج، مشهد، تبریز، اصفهان، شیراز، اهواز، قزوین و رشت ارائه میدهد. برای رزرو خدمات آزمایشگاه سیار در تهران یا سایر استانها میتوانید با شماره ۰۲۱۶۷۳۷۱ تماس گرفته یا به وبسایت هومکا به نشانی www.homeca.ir مراجعه فرمایید.