مدتی است که شرکت هواوی به دلیل برخی مسائل تجاری دچار مشکلات زیادی شده است در این مقاله دلیل این اختلافات و اثر آن بر دیگر عوامل را بررسی میکنیم. اگر طی یک سال گذشته صنعت فناوری را دنبال کرده باشید، بدون شک میدانید که هواوی در گرفتار مشکلاتی از سمت ایالات متحده قرار دارد. از ماه مه سال 2019، این شرکت چینی مورد انتقاد دولت ایالات متحده قرار گرفته است، در نتیجه آنچه تحت عنوان “ممنوعیت هواوی” خوانده میشود. هواوی را مجبور کرده است تا به شدت شیوه های تجاری خود را تغییر دهد.
هواوی یکی از بزرگترین شرکت های ارتباط از راه دور در جهان است. در ابتدای سال 2019 انتظار میرفت این شرکت با سبقت از سامسونگ، تا پایان همان سال به بزرگترین تولید کننده گوشی های هوشمند جهان تبدیل شود. علی رغم این موفقیت، هواوی در طی سالیان متمادی به اتهامات زیادی برخورد کرده است. همچنين متهم شده که از محصولات خود براي جاسوسي استفاده کرده است.
تحریم هواوی توسط دونالد ترامپ
با توجه به روابط نزدیک این شرکت با دولت چین، در ماه مه 2019 دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده اعلام کرد که هواوی به همراه چندین شرکت چینی دیگر اکنون در “لیست موجودیت” قرار دارند. شرکت های موجود در این لیست نمیتوانند با هیچ سازمانی که در ایالات متحده فعالیت میکند تجارت کنند.
طبق این دستور ممنوعیت هواوی آغاز شد، به طوری که هواوی در حال حاضر قادر به همکاری با شرکت هایی مانند گوگل، کوالکام و اینتل و بسیاری دیگر نیست. در مورد گوگل، این بدان معناست که تلفن های هوشمند جدید هواوی دیگر نمیتوانند از برنامه های از پیش نصب شده متعلق به Google استفاده کنند.

با اجرایی شدن ممنوعیت هواوی توسط ایالات متحده، این شرکت مجبور شده نحوه ایجاد و عرضه تلفن های هوشمند را کاملاً اصلاح کند. همچنین با نظارت دقیق سایر کشورها روبرو است، بسیاری از کشورها برای تجهیزات شبکه بیسیم به هواوی اعتماد میکنند.
از ماه مه سال 2019، هواوی امکانات جزئی داشته است، اما بخش عمده ای از این ممنوعیت هنوز برقرار است. به نظر میرسد که ممنوعیت Huawei به طور همیشگی ادامه خواهد داشت و این شرکت باید تا اطلاع ثانوی در مورد آن دنبال راه حل هایی باشد.
هواوی یک شرکت نسبتاً جوان است. رن ژنگفی پس از مرخص شدن از ارتش آزادی بخش خلق در چین، با شرکت هواوی در سال 1987 شروع به کار کرد. تاریخچه نظامی ژنگفی به هواوی کمک کرد تا اولین قراردادهای بزرگ خود را بدست آورد. این یکی از دلایل اصلی است که هواوی به عنوان یک شاخه دولت چین تلقی میشود.
هواوی از ابتدا به دلیل سرقت مالکیت معنوی با تذکراتی روبرو شده است. به طور خلاصه، این شرکت در طول دهه ها به سرقت فناوری از شرکت های دیگر و سپس انتقال آن توسط ایالات متحده متهم شده است.
توقف رشد فوق العاده هواوی
در اواخر دهه 2000، هواوی با سرعت فوق العاده سریع در حال رشد بود. این شرکت برای گسترش فعالیت های خود شروع به خرید شرکت های دیگر کرد. چندین بار اقدام به خرید شرکت های غیر چینی کرده که فروش آن توسط نهادهای نظارتی مسدود شد. این اتفاق در ایالات متحده و انگلیس و سایر مناطق رخ داده است. هر بار، دلیل این اتفاقات به روابط عمیق هواوی با چین و تهدید امنیتی احتمالی مربوط میشود.

سرانجام، هواوی ساخت گوشی های هوشمند را آغاز کرد. تلفن های آن بلافاصله محبوب شدند زیرا دستگاه های بسیار خوبی با قیمت مناسب بودند. در سال 2016، هواوی این افتخار را به دست آورد که طی پنج سال بزرگترین تولید کننده تلفن های هوشمند در جهان است. تا سال 2018، جایگاه دوم را قبل از اپل و کمی جلوتر از سامسونگ به دست آورده بود. با توجه به اینکه هواوی با عدم حضور در ایالات متحده، که سومین بازار بزرگ جهان است، رتبه دوم میتونست افتخار خوبی برای این کمپانی باشد.
دلیل تحریم هواوی
اگرچه جنگ تجاری ارتباط زیادی با سیاست و حقوق بین الملل دارد، اما بر سرقت مالکیت معنوی نیز موثر است. وقتی صحبت از سرقت IP میشود، این شرکت را در معرض دید ترامپ قرار میدهد.
یکی از جنبه های اصلی جنگ تجاری ایالات متحده و چین سرقت IP است، چیزی که برای دهه ها اعتبار هواوی را از بین برده است.
با این حال، منتقدان در آن زمان خاطرنشان كردند كه جنگ تجاری طولانی مدت آمریكا و چین به طور قابل توجهی به هر دو كشور آسیب میرساند. به همین دلیل، فرض بر این بود که ترامپ تلاش خواهد کرد معاملات سنگین با چین را انجام دهد که برای ایالات متحده مفید باشد، با این وجود اوضاع اینگونه نبود.
علی رغم این واقعیت که این جنگ تجاری با دونالد ترامپ ارتباط دارد، اما در واقع یکی از معدود اقداماتی است که وی در دوران ریاست جمهوری خود با حمایت دو حزب انجام داده است. جو بایدن، رئیس جمهور فعلی ایالات متحده هیچ تلاشی برای رفع ممنوعیت هواوی یا تضعیف جنگ تجاری ایالات متحده و چین نکرده است. اعضای کارمندان وی و افرادی که منصوب کردهاند نیز از حمایت از ادامه این ممنوعیت خبر داده اند.
هواوی همچنین بیانیه ای به نام Android Authority گفت: “محدود کردن Huawei برای انجام تجارت در ایالات متحده باعث افزایش امنیت و قویتر شدن ایالات متحده نخواهد شد. در عوض، باعث عقب ماندن ایالات متحده در استقرار 5G خواهد شد.”
این چه فرصت دیگری به رقبا میدهد؟

سامسونگ، بزرگترین رقیب هواوی در گوشی های هوشمند، در عرضه محصولات جدید حرفهای عمل کرده است. نسل دوم تلفن های هوشمند تاشو اخیراً در بسیاری از کشورها از جمله تایوان به فروش رسیده است، اما تلفن های هوشمند تاشو هواوی هنوز فقط در چین موجود است.
در همین حال شیائومی، اوپو و Realme و همه مارک های رقیب چینی در حال گسترش سهم خود در بازارهای اروپا هستند.
چیو شی فانگ، تحلیلگر تایوان گفت: “شیائومی از آن جا که بازار داخلی تحت سلطه هواوی است، در خارج از کشور بسیار قوی عمل کرده است. اما اگر هواوی نتواند به اندازه تلفن های هوشمند قبلی عرضه کند، شیائومی میتواند سهم بازار خود را در چین دوباره پس گیرد.
اپل همچنین تولید آیفون 5G آن به تأخیر افتاده است، اما این شرکت آمریکایی قرار است در 15 سپتامبر از یک محصول جدید رونمایی کند و از تامین کنندگان خواسته است تا قطعات 80 میلیون آیفون جدید را تهیه کنند.
اثر آن برای تأمین کنندگان چیست؟
عجله برای دریافت آخرین دسته موجودی محصولات هواوی، در ماه آگوست آسیب زیادی به بسیاری از تأمین کنندگان فناوری زده است. فروش ماهانه مدیاتک نسبت به سال گذشته 42٪ جهش داشته است. Novatek، تأمین کننده تراشه های درایور مدار یکپارچه نمایشگر، افزایش بیش از 30٪ درآمد ماهانه را گزارش داد و TSMC رشد 16٪ در سال را نشان داد.
به طور کلی صادرات قطعات الکترونیکی تایوان به چین، بزرگترین شریک تجاری آن، به ترتیب در ژوئن، جولای و آگوست حدود 30 درصد رشد سالانه گزارش شده است.

به گفته تحلیلگران، تراشه سازان کره جنوبی، مانند سامسونگ و SK Hynix نیز انتظار تأثیرات منفی را دارند، در حالی که بازار تراشه های حافظه پس از ممنوعیت هواوی ممکن است با اصلاحاتی روبرو شود. هواوی دومین مشتری بزرگ سامسونگ است که 3.2 درصد از فروش این شرکت را به خود اختصاص داده است.
سخن پایانی
برخی از تأمین کنندگان میگویند انتظار دارند تقاضا برای 5G همچنان رشد کند و پس از برخی آشفتگی ها بازار آنها تثبیت خواهد شد. Semiconductors، تهیه کننده قدیمی هواوی، گفت: “ما نمیتوانیم از برخی تأثیرات کوتاه مدت جلوگیری کنیم.” “اما برای بلند مدت ما معتقدیم که تقاضای کلی هنوز وجود خواهد داشت، بازار ثبات و تعادل برقرار خواهد شد و تقاضای 5G همچنان قوی است.”