یونولیت به عنوان یکی از اصلیترین مصالح ساختمانی در صنعت ساختمانسازی مدرن شناخته میشود و به واسطه داشتن ویژگیهای و قابلیتهای منحصربهفرد جایگزین بسیاری از مصالح سنتی مانند بلوکهای سفالی و سیمانی شده است. هرچند که یکی از مهمترین و بارزترین ویژگیهای یونولیت در سالهای گذشته قیمت مناسب آن در مقایسه با سایر مصالح بود اما متاسفانه شرایط اقتصادی کشور و نرخ بالای تورم باعث شده که قیمت این ماده نیز در مدت کوتاهی سیری صعودی داشته باشد. در اصل یکی از مهمترین دلایل استفاده از یونولیت در ساختمانسازی کاهش هزینهها است اما با افزایش قیمت این ماده، هزینههای ساخت نیز دستخوش تغییرات زیادی خواهد شد. در ادامه مطلب به بررسی اثرات گرانی یونولیت در هزینه ساختوساز پرداخته خواهد شد.
یونولیت چیست و استفاده از آن در ساختمانسازی چه اهمیتی دارد؟
یونولیت نوعی ماده پلیمری متخلخل، سبک و خنثی است که از نوعی پلاستیک تهیه شده از استایرن مونومر تولید میشود. این ماده اولین بار در سال 1839 توسط ادوارد سیمون به صورت اتفاقی کشف شد و امروزه با نامهای مختلفی همچون آکاسیف، پلاستوفوم، استایروفوم و پلی استایرن انبساطی (EPS) شناخته میشود. تولید یونولیت در سه مرحله اصلی پیش انبساط، تثبیت و قالبگیری انجام میشود و بلوکهای یونولیت مادر توسط دستگاه CNC و المنتهای برقی به انواع مختلفی همچون یونولیت سقفی، یونولیت دیواری، یونولیت بستهبندی و … تبدیل میشوند.
ویژگیهایی همچون وزن کم، طول عمر بالا، مقاومت در برابر فشار و ضربه، عایق صوت و حرارت و رطوبت بودن، استفاده راحت و … باعث شده که استفاده از یونولیت در ساختمانسازی اهمیت بالایی داشته باشد. در حقیقت این ماده میتواند در کاهش وزن کلی ساختمان، افزایش میزان ایمنی و طول عمر ساختمان، افزایش آسایش و آرامش، عایقبندی ساختمان، کاهش میزان مصرف مصالح، افزایش سرعت ساختوساز و کاهش هزینهها نقش پررنگی داشته باشد هرچند که معایبی همچون مقاومت کم در برابر آتش و حلالهای آلی نیز دارد.
دلایل افزایش قیمت یونولیت
همانطور که گفته شد یکی از مهمترین مزیتهای یونولیت در سالهای گذشته قیمت مناسب آن در مقایسه با سایر مصالح ساختمانی بود اما متاسفانه امروزه قیمت این ماده نیز دستخوش تغییرات متعددی شده و در مدت زمان کوتاهی افزایش قابل توجهی داشته است. قیمت یونولیت در ماههای اخیر بیش از 300 درصد افزایش قیمت داشته است که مهمترین دلایل آن به شرح زیر هستند:
- افزایش میزان تولید شرکتهای تولید کننده در فصل تابستان به دلیل کاهش مصرف انرژی و استفاده از دمای بالای تابستان.
- افزایش قیمت مواد اولیه به دلیل عدم تولید شرکتهای پتروشیمی و عرضه قطره چکانی آنها به بازار و همچنین افزایش نرخ ارز و کاهش واردات مواد اولیه
- افزایش تقاضا و کاهش میزان عرضه
- افزایش هزینههای مربوط به انرژی، حملونقل و تولید در اثر نوسانات نرخ ارز و …
در مقالهای تحت عنوان کاهش قیمت یونولیت همین امروز از سایت مادفوم به بررسی مهمترین راهکارها و روشهای کاهش سریع قیمت یونولیت پرداخته شده که میتواند اطلاعات دقیقی در اختیار خوانندگان قرار بدهد.
تأثیر قیمت یونولیت بر قیمت تمام شده ساختمان
افزایش قیمت هر کدام از انواع مصالح ساختمانی میتواند تأثیر زیادی در روند ساختوساز داشته باشد و یونولیت نیز از این قاعده خارج نیست چرا که از اصلیترین مصالح ساختمان به شمار میرود. در حقیقت افزایش قیمت یونولیت باعث شده است که بسیاری از انبوه سازان با چالشهای متعددی مواجه شوند و حتی طرحهای عظیم دولتی مانند طرح ملی مسکن نیز با مشکلات متعددی مواجه شود.
در حقیقت افزایش قیمت یونولیت به معنی خرید کمتر محصول و در نهایت ساختوساز کمتر است و این باعث میشود که بافتهای فرسوده و کهنه در شهرهای مختلف روز به روز افزایش پیدا کند و این به معنی کاهش امنیت جانی و مالی ساکنان و همچنین افزایش میزان مصرف انرژیهای مختلف است. در ماههای گذشته قیمت هر بلوک یونولیت سقفی ساختمان کمتر از 100 هزار تومان بود اما امروزه این محصول بیشتر از 400 هزار تومان به فروش میرسد. افزایش قیمت یونولیت در کنار افزایش قیمت سایر مصالح ساختمانی باعث شده است که هزینه ساخت ساختمانها نیز بسیار افزایش پیدا کند.
بر اساس تحقیقات انجام شده میزان مورد نیاز هر متر مربع یونولیت و پلاستوفوم تقریباً حدود ۳۵۰ هزار تومان بر روی هر متر مربع ساخت است و با توجه به آنکه در گذشته قیمت یک متر مربع پلاستوفوم حدوداً 80 هزار تومان بود، امروزه قیمت آن بیش از 3 برابر افزایش داشته است و این افزایش قیمت در نهایت میتواند بر روی قیمت تمام شده ساختمان مؤثر باشد و هزینه ساخت را به شدت افزایش بدهد.
اثرات افزایش هزینه ساخت ساختمان
بر اساس تحقیقاتی که انجام شده است میزان هزینه ساخت ساختمان در سال 1402 به بیش از 160 درصد خواهد رسید که مهمترین عامل آن افزایش قیمت مصالحی همچون یونولیت، آهن، سیمان و … است. در حقیقت افزایش هزینه ساخت ساختمان میتواند نتایج و اثرات مختلف داشته باشد که مهمترین آنها شامل موارد زیر هستند:
- میزان ساختوساز با رکود بسیار شدیدی مواجه خواهد شد و میزان ساختوساز در شهرها و کلانشهرها به شدت کاهش پیدا میکند.
- بسیاری از سرمایههای موجود در صنعت ساختوساز به دلیل عدم سوددهی مناسب به حوزههای دیگر منتقل خواهد شد که در نهایت باعث افزایش نرخ تورم خواهد شد.
- بافتهای فرسوده شهری افزایش پیدا کرده و این باعث میشود که هزینههای بیشتری در حوزه انرژی مصرف شود.
- بسیاری از پروژههای دولتی مانند طرح ملی مسکن با مشکلات و چالشهای متعددی مواجه شده و باعث افزایش نارضایتی خواهد شد.
جمعبندی نهایی
یونولیت به عنوان یک ماده پلیمری یکی از مهمترین مصالح ساختمانی به شمار میرود که در بخشهای مختلف ساختمان به کار رفته و استفادههای متعددی دارد. یکی از مهمترین ویژگیهای یونولیت قیمت مناسب آن بوده که باعث کاهش چشمگیر هزینههای ساخت ساختمان میشد اما امروزه افزایش قیمت این ماده چالشهای متعددی ایجاد کرده است. در حقیقت افزایش قیمت یونولیت باعث افزایش قابل توجه هزینههای ساخت ساختمان میشود و نتایجی همچون رکود ساختوساز، افزایش نرخ تورم، افزایش بافت فرسوده، افزایش مصرف انرژی و … را به همراه خواهد داشت.