منظور از سوکت زدن کابل شبکه، وصل کردن سوکت شبکه ((RJ-45 به دو سر آن است تا بتوان کابل را به اجزای اصلی شبکه متصل کرد. گرچه شاید فکر کنید این کار با وجود پچ کوردهایی که از قبل به سوکت متصل هستند، بی معنی باشد. ولی باید بگوییم که پچ کوردها در طولهایی از پیش تعیین شده تولید میشوند و ممکن است طول مورد نیازمان وجود نداشته باشد. از طرف دیگر فقط استفاده از پچ کورد، هزینهی بیشتری نسبت به استفاده از کابل شبکه دارد. حالا که ضرورت یادگیری این مبحث را دریافتیم، سراغ بررسی و آموزش روش سوکت زدن کابل شبکه میرویم.
ابزارهای موردنیاز برای سوکت زدن کابل شبکه
- کابل شبکه: انتخاب کابل لن از بین انواع UTP، STP، Cat6، Cat7 و … باید بر اساس نوع کاربری و انتظارات شما از شبکه باشد.
- سوکت شبکه: برای شبکه از کانکتور یا سوکت RJ-45 استفاده میکنیم. این سوکت 8 پین مختلف دارد که در نهایت با سوکت زدن کابل شبکه تیغههای این 8 پین وارد 8 رشته سیم کابل میشود.
- استریپر: برای جدا کردن روکش کابل و بیرون آمدن رشته سیمها به کار میرود.
- آچارپانچ: آچار پانج یا همان آچار شبکه، سیمهای کابل را به سوکت RJ-45 پانچ میکند.
- سیمچین: برای بردین سیمهای اضافه استفاده میشود.
- کاور سوکت: استفاده از کاور سوکت، از آسیب رسیدن به کابل و سوکت در اثر جابجایی جلوگیری میکند.
- تستر کابل شبکه: پس از اتمام مراحل، صحت کابل سوکت زده شده، توسط تستر کابل شبکه بررسی میشود.
آشنایی با استانداردها و رنگ بندی کابل شبکه
برای سوکت زدن کابل شبکه سیمها با رنگهای مختلف، مطابق دو استاندارد T-568A و T-568B به ترتیب داخل پینهای سوکت قرار میگیرند. این دو استاندارد از لحاظ فنی تفاوتی با یکدیگر ندارند و تفاوتشان در ترتیب رنگبندی آنهاست.
استاندارد T-568A
نحوهی قرار گرفتن رنگها در این استاندارد به ترتیب زیر است:
- سفید سبز
- سبز
- سفید نارنجی
- آبی
- سفید آبی
- نارنجی
- سفید قهوهای
- قهوهای
برای اینکه این ترتیب را به راحتی به حافظه بپرسید، توجه کنید که در هر دو استاندارد سیمهای دورنگ، در پینهای فرد و سیمهای تکرنگ در پینهای زوج قرار دارند.
استاندارد T-568B
استفاده از این استاندارد رایج تر است. ترتیب رنگ بندی هم در ادامه نام میبریم.
- سفید نارنجی
- نارنجی
- سفید سبز
- آبی
- سفید آبی
- سبز
- سفید قهوهای
- قهوهای
آموزش سوکت زدن کابل شبکه
در این بخش طریقه سوکت زدن کابل شبکه را مرحله به مرحله به شما آموزش میدهیم.
- در ابتدا کاور سوکت را از کابل عبور دهید.
- برای بیرون آوردن رشتههای سیم توسط استریپر، روکش کابل را جدا کنید. به این صورت که اول کابل را بین دهانه و تیغهی استریپر قرار دهید. سپس دو یا سه دور استریپر را بچرخانید تا روکش کابل جدا شود.
- سیمهایی که دو به دو برای کاهش نویز به هم پیچ خوردهاند را از هم جدا کنید. سیمها را صاف کنید و به ترتیب یکی از استانداردهای رنگ بندی در کنار هم قرار دهید.
- با سیمچین اندازهی سیمها را یکی کنید.
- سیمها را وارد سوکت شبکه کنید.
- در این مرحله با آچار پانچ، سوکت را پانچ کنید. دقت کنید تا تنها به اندازهای فشار وارد کنید که صدای پانچ شدن سوکت را بشنوید.
- انتهای سیمهایی را که از سوکت بیرون آمدهاند را هم با سیمچین ببرید.
- برای اطمینان از درست پانچ شدن، کابل را کمی بکشید و از شل نبودن سیمها در زیر تیغهها اطمینان حاصل کنید.
- حال کابل آماده است و در آخرین مرحله، برای تست اتصال صحیح کابل و سوکت از تستر کابل شبکه استفاده کنید.
تست کردن نهایی کابل شبکه
برای تست سالم بودن کابل و اطمینان از نبودن قطعی در دو سر آن، همچنین برای سنجش درست بودن رنگبندی در سوکت زدن کابل، از تسترهای کابل شبکه استفاده کنید. تسترهای زیادی در بازار وجود دارد که طول کابل، سرعت کابل، محل دقیق قطعی شبکه و … را هم اطلاع میدهند.
برای شروع تست گرفتن از کابل، دو سر آن را وارد ورودی یا جکهای RJ-45 کنید. دراین مرحله تستر را روشن کنید. هر قسمت تستر شامل 9 چراغ میشود که مربوط به یک سر کابل است. اعداد 1 تا 8 برای 8 رشته سیم است. نهمین چراغ که با حرف G (اختصار یافتهی کلمهی Ground) در کنار آن مشخص میشود، مربوط به اتصال به شیلد یا محافظ است.
اگر کابل سالم باشد، بعد از روشن شدن تستر، لامپها به ترتیب اعداد دو به دو باهم روشن میشوند. برای مثال لامپ 1 با لامپ 1 و همینطور تا انتها. در غیر این صورت در نحوه سوکت زدن کابل شبکه اشتباهی انجام دادید.
نکات قابل توجه هنگام سوکت زدن یک کابل شبکه
- در انتخاب سوکت شبکه دقت کنید که استاندارد سوکت با استاندارد کابل یکسان باشد. برای مثال اگر قصد سوکت زدن کابل شبکه Cat6 را دارید، از سوکت شبکه Cat6 استفاده کنید.
- همینطور اگر کابل شیلددار بود، سوکت شبکه را هم شیلددار انتخاب کنید.
- زمان کار با استریپر و لخت کردن سیم، استریپر را زیاد نچرخانید تا به کابل آسیبی وارد نشود.
- روی تستر کابل دکمههای S و On هم وجود دارد. اگر تستر روی حالت S تنظیم شود، سرعت انجام تست آهستهتر از حالت On خواهد بود.
- دقت کنید تا برای انجام تست حتما دو سر کابل فقط به تستر وصل باشد. در غیر این صورت امکان آسیب رسیدن به دستگاه تستر وجود خواهد داشت.
- برای اتصال دو وسیلهی غیر یکسان مثلا کامپیوتر و مودم دو طرف کابل به ضورت یکسان پانچ میشوند. ولی برای اتصال دو وسیلهی یکسان مانند کامپیوتر به کامپیوتر باید از کابل شبکه کراس استفاده شود.
- کابل شبکه کراس در یک سمت با استاندارد T-568A و در سمت دیگر با استاندارد T-568B پانچ میشود.
حرف آخر
تهیهی کابل شبکه و سوکت زدن آن به صرفهترین راه برای برقراری اتصالات در یک شبکه است. به همین دلیل در این مقاله سوکت زدن کابل شبکه را با تمام جزئیات به شما آموزش دادیم. اگر سوالی داشتید با ما در میان بگذارید تا کارشناسان تیم نتران در اسرع وقت مشکلتان را برطرف کنند.