در فرهنگ امروزی، مهاجرت به معنی عزیمت از کشور خودمان به کشوری دیگر با هدف رسیدن به زندگی بهتر، کار پردرآمدتر یا تحصیل در محیطهای آموزشی بهتر است. هدف مهاجرت هرچه که باشد، قبل از شروع این پروسه طولانی و در برخی موارد دشوار، لازم است دو کار مهم انجام شود: اول آمادگی پیدا کردن برای مهاجرت و دوم آشنایی با کشور مقصد. آمادگی پیدا کردن برای مهاجرت نیز، خود به دو بخش تقسیم میشود.
آمادگی برای مهاجرت
در بخش اول، شما باید از نظر ذهنی و روانی، خود و کسانی که قصد همراهی با شما دارند را برای مهاجرت، یعنی رفتن به یک کشور دیگر با فرهنگ و سنن متفاوت و ساخت یک زندگی جدید آماده کنید. همچنین باید نزدیکان شما، این تصمیمتان را بپذیرند تا در طی پروسه مهاجرت، بار روانی اضافی برای شما ایجاد نکنند.
بخش دوم آماده شدن برای مهاجرت، مربوط به آمادهسازی مدارک و پیشنیازهایی است که در پروسه مهاجرت به آن نیاز پیدا خواهید کرد. یادگیری زبان کشور مقصد، گرفتن مدارک تحصیلی و سوابق کاری و ترجمۀ آنها به زبان کشور مقصد، گرفتن گواهینامههایی مانند نداشتن سابقه کیفری یا برگۀ آزمایش سلامت و همچنین تهیه مدارک و اسنادی که نشان میدهند شما از لحاظ مالی، توانایی زندگی در کشور مقصد را دارید، از جمله مواردی هستند که قبل از شروع پروسه مهاجرت باید انجام دهید.
کسب آگاهی و اطلاعات برای مهاجرت
بسته به هدف مهاجرت که در اینجا ما به دو مورد هدف کاری و هدف تحصیلی میپردازیم، لازم است نسبت به کشوری که قصد مهاجرت به آنجا را دارید، اطلاعاتی کسب کنید. فرهنگ کاری و تحصیلی در کشورهای مختلف با هم فرق میکند. بهعنوان نمونه اگر قصد مهاجرت کاری به کشور ژاپن را دارید، باید علاوه بر یادگیری زبان این کشور، با فرهنگ محیطهای کاری کشور ژاپن نیز آشنا شوید. مهاجرت دشوار و پیچیده است و اگر آمادگی و آگاهیهای لازم را پیدا نکنید، دشوارتر هم میشود.
مهاجرت کاری
بیشتر مهاجرت کاری از کشورهای با اقتصاد ضعیفتر به کشورهای با قدرت اقتصادی بالا اتفاق میافتد. افراد با هدف زندگی بهتر برای خود و فرزندانشان، بالا بردن اعتبار و سابقۀ کاری خود و رسیدن به درآمد بالاتر اقدام به مهاجرت کاری میکنند. اما چه پیشنیازهایی برای مهاجرت کاری لازم است؟
پیشنهاد کاری (جاب آفر)
برای مهاجرت کاری به بیشتر کشورهای دنیا، گرفتن پیشنهاد کاری یا جاب آفر از یک کارفرمای بومی یا مقیم کشور مقصد، شرط اصلی و پیشنیاز اول است. البته برخی از کشورهای دنیا مانند کانادا، استرالیا یا آلمان گزینههای دیگری را برای علاقهمندان به مهاجرت کاری عرضه میکنند. اما حتی در این کشورها هم، داشتن پیشنهاد کاری، کار مهاجرت و دریافت ویزا را برای شما آسانتر میکند. بهترین روش برای پیدا کردن کارفرمای خارجی و دریافت جاب آفر، گشتن در آگهیهای جذب نیرویی است که در پرتالها و سایتهای کاریابی بینالمللی یا کشور موردنظر درج میشوند.
پیشنیازهای مهاجرت کاری
پیشنیازهای هر شغل در هر کشور، متفاوت هستند. بهعنوان نمونه در کشور آلمان به مدرک تحصیلی مرتبط به کار و موقعیت کاری که برای آن استخدام میشوید، اهمیت زیادی داده میشود. در بسیاری از برنامههای مهاجرت کاری کشور کانادا و استرالیا، سابقه کاری بسیار مهم است. در نتیجه باید ببینید شما شرایط و پیشنیازهای لازم برای مهاجرت کاری به یک کشور را دارید یا نه و سپس اقدام به مهاجرت کنید.
یکی دیگر از پیشنیازهای مهم مهاجرت کاری به بیشتر کشورهای دنیا، آشنایی با زبان آن کشورها است. زبان انگلیسی، یک زبان بینالمللی است که در بیشتر شرکتهای بینالمللی کشورهای مختلف، تسلط به آن یک امتیاز و ویژگی پسندیده بهشمار میرود. با این همه، شما باید بتوانید با همکاران و رؤسای خود و همینطور کسانی که در زندگی روزمره با آنها برخورد دارید، ارتباط مؤثری برقرار کنید. برای این کار، لازم است خود را مقید کنید که قبل از اقدام به مهاجرت، زبان کشور مقصد را بیاموزید.
در بیشتر کشورهای دنیا، سن، وضعیت تاهل، مدرک تحصیلی، سابقه کاری و میزان تسلط به زبان کشور مقصد، از جمله مواردی هستند که تاثیر زیادی در دریافت جاب آفر و صدور ویزای کاری کشور موردنظر دارند. برای بیشتر کشورها، متقاضیان مهاجرت کاری که سن بین 18 تا تقریباً 40 سال را دارند، شانس بیشتری برای دریافت جاب آفر و ویزای کاری دارند.
هرچه مدرک تحصیلی و سابقه کاری شما بالاتر و مرتبطتر با شغل درخواستی شما باشد، شانس بیشتری برای دریافت ویزای کاری و مهاجرت کاری به کشور موردنظر خود را دارید. در اینجا آگاهی نیز اهمیت زیادی پیدا میکند. شما باید قبل از هر کاری، نرخ بیکاری، میزان جذب و پذیرش مهاجران کاری، حداقل دستمزد و بیشترین درآمدها را در کشور موردنظر خود برای مهاجرت بررسی کرده و سپس اقدام به مهاجرت کاری کنید. شما باید ببینید در کشور موردنظر شما برای مهاجرت کاری چقدر تقاضا برای رشته و مهارت شما وجود دارد.
بیشتر کشورها مانند آلمان، استرالیا یا کانادا، هر ساله فهرستی از مشاغل موردنیاز خود را منتشر میکنند. با این همه، اگر شغل شما در میان حرفههای موردنیاز کشور موردنظرتان نیست، نباید ناامید شوید. اگر واقعاً تمایل به مهاجرت کاری به یک کشور را دارید و از آیندۀ شغلی خود در آن کشور مطمئن هستید، همیشه میتوان راهی برای این کار پیدا کرد.
مهاجرت تحصیلی
مهاجرت تحصیلی معمولاً یک نوع مهاجرت موقت است. البته در بیشتر کشورهای دنیا، گزینههای زیادی برای فارغالتحصیلانی که میخواهند در همان کشور بمانند و کار و زندگی کنند، وجود دارد.
سطح علم و کیفیت آموزشی در همۀ کشورها، یکسان نیست. افراد جویای تحصیل، همواره به دنبال مراکز علمی و آموزشی هستند که بتوانند با حضور در آنجا، سطح و کیفیت علمی و آکادمیک خود را بالا ببرند. تحصیل در برخی مراکز و دانشگاهها، شانس شما را برای استخدام در موقعیتهای شغلی بهتر بالا میبرد.
اما چه پیشنیازها و اقداماتی برای مهاجرت تحصیلی لازم هستند؟
اگر قصد مهاجرت تحصیلی دارید، قبل از هر کاری باید از دانشگاهی که موردنظر شما است، پذیرش بگیرید. برای این کار، باید سایت دانشگاه موردنظر را بررسی کنید و ببینید دورۀ موردنظر چه زمانی ارائه میشود، برای ثبتنام به چه مدارکی نیاز دارید و مهلت ثبتنام تا چه تاریخی است. همچنین در بیشتر کشورهای دنیا، دانشجویان بینالمللی ملزم به پرداخت شهریه هستند. اگر متقاضی مهاجرت تحصیلی هستید، باید ببینید قدرت پرداخت شهریه دانشگاه موردنظر خود را دارید یا نه.
بعد از گرفتن پذیرش از دانشگاه مورد نظر، در مرحله بعدی اقدام برای مهاجرت تحصیلی نوبت به درخواست ویزای تحصیلی کشور مربوطه میرسد. معمولاً نامه پذیرش از دانشگاه، مدارک تحصیلی قبلی، رزومه تحصیلی و کاری، انگیزه نامه (SOP) و اسناد مربوط به تمکن مالی، پیشنیازهایی هستند که باید تهیه کنید و همراه با فرم درخواست صدور ویزای تحصیلی ارائه دهید. مدت زمان ویزای تحصیلی صادر شده برای شما، به طول دوره تحصیلی که در آن پذیرفته شدهاید بستگی دارد.
جمعبندی
مهاجرت پروسهای دشوار، پرهزینه و زمانبر است و شما باید خود را برای همه اینها آماده کنید. برای مهاجرت کاری به یک کشور، باید با فرهنگ محیطهای کاری آن کشور و از همه مهمتر زبان آن کشور آشنا شوید. غذا، آداب و رسوم و فرهنگ هر کشور، منحصر به فرد است و اگر توانایی سازگاری با اینها را در خود نمیبینید، مطمئناً تجربه کاری و اقامتی خوبی در کشوری که به آنجا مهاجرت کاری کردهاید، نخواهید داشت. از سوی دیگر، برای مهاجرت تحصیلی حتی اگر دوره تحصیلی شما به زبان انگلیسی عرضه میشود و شما به این زبان تسلط کافی دارید، دانستن زبان کشور مقصد (درصورت انگلیسی نبودن) نقش زیادی در تعامل شما با اساتید، دانشجویان دیگر و مردم آن کشور خواهد داشت.
منبع : www.ramanapply.com