کشور استرالیا با مناظر زیبا و بکر، دانشگاههای مطرح، بازار کار گسترده و برنامههای مهاجرتی متنوع یکی از بهترین کشورها برای مهاجرت و اقامت است. همۀ کسانی که قصد دیدار از این کشور و یا اقامت در آن را دارند و شهروند استرالیایی یا نیوزلندی بهشمار نمیروند، باید برای دریافت ویزای این کشور اقدام کنند. اقامت استرالیا، ویزا استرالیا و مشاغل موردنیاز استرالیا مباحثی هستند که در این مقاله مرور شدهاند.
اقامت استرالیا
ظرف چند دهۀ گذشته کشور استرالیا تبدیل به یکی از مقاصد محبوب مهاجرت برای مردم کشورهای جهان سوم شده است. در عین حال، کشور استرالیا نیز که اکنون در بسیاری از صنایع مهم دنیا پیشگام است، به دنبال جذب هرچه بیشتر سرمایهگذار و نیروهای متخصص و کارامد خارجی است تا بتواند به رشد و توسعۀ روزافزون خود ادامه دهد.
برای گرفتن اقامت استرالیا اولین گام اقدام برای ویزای استرالیا است. ویزا استرالیا انواع مختلفی دارد که باید متناسب با شرایط فرد انتخاب شود. برای افرادی که اقامت استرالیا از طریق کار را انتخاب میکنند، آگاهی در مورد مشاغل موردنیاز استرالیا نیز مهم است.
ویزا استرالیا دو نوع اصلی دارد: دائم و موقت. با گرفتن این ویزاها، متقاضیان مهاجرت به استرالیا میتوانند اقامت استرالیا را بهصورت موقت یا دائم بهدست آورند.
ویزا استرالیا در کلاسهای سرمایهگذاری، کاری، تحصیلی، گردشگری و … تعریف شده است که هرکدام از چندین سابکلاس تشکیل شدهاند.
ویزا استرالیا سابکلاسهای 600 (برای دورههای آموزشی کوتاه یا گردشگری)، 601 (برای گردشگری)، 602 (برای اهداف درمانی) و 651 (برای گردشگری یا دیدار از اقوام) در دستۀ ویزاهای گردشگری استرالیا هستند. اقامت استرالیا برای این دسته، موقت بوده و از سه ماه تا 12 ماه، بسته به نوع ویزا متفاوت است.
ویزا استرالیا برای اهداف تحصیلی
ویزاهای سابکلاس 500، 407 و 590 که اقامت استرالیا برای آنها از نوع موقت است، برای اهداف تحصیلی و آموزشی در نظر گرفته شدهاند. ویزا استرالیا سابکلاس 500 برای متقاضیان تحصیل در مدارس و دانشگاههای استرالیا در نظر گرفته شده که پیش شرط آن، گرفتن نامۀ پذیرش از مدارس و دانشگاههای این کشور است. همچنین ویزا سابکلاس 407، اجازۀ اقامت استرالیا را به کسانی میدهد که میخواهند با استفاده از دعوتنامه، دورههای فنیوحرفهای کشور استرالیا را طی کنند.
اقامت استرالیا برای والدین دانشآموزان خارجی پذیرفته شده در مدارس استرالیا، با استفاده از ویزای سابکلاس 590 میسر میشود. طول مدت این ویزا به مدت زمان ویزای دانشآموز بستگی دارد.
انواع ویزا استرالیا برای سرمایهگذاری
ویزای سابکلاس 132 استرالیا مخصوص کسانی است که میخواهند یک کسبوکار جدید در کشور استرالیا راهاندازی کنند و یا قصد یک کسبوکار موجود در این کشور را توسعه دهند. ویزا استرالیا سابکلاس 132 از نوع دائم است و برای دریافت آن، داشتن سرمایهای بالغ بر 1.5 میلیون دلار استرالیا لازم است. اقامت استرالیا برای خانوادۀ سرمایهگذار از همان ابتدا ممکن است.
ویزا استرالیا سابکلاس 891 مخصوص سرمایهگذارانی است که در کارنامۀ خود سابقۀ سرمایهگذاری موفق دارند. این ویزا از نوع موقت است و برای کسانی صادر میشوند که سابقۀ اقامت استرالیا به مدت دستکم 4 سال را داشته باشند. شرط سنی برای ویزا استرالیا سابکلاس 891، حداکثر 55 سال است.
ویزا استرالیا سابکلاسهای 160 تا 165 از نوع ویزای موقت هستند که با داشتن آنها، شخصی که سابقۀ دو سالۀ مدیریت یک کسبوکار را دارد، میتواند برای دریافت ویزای سابکلاس 890 که اقامت استرالیا از نوع دائم را بههمراه دارد، اقدام کند.
ظرف چند دهۀ گذشته، برای توسعۀ نواحی کمجمعیتتر استرالیا که شرایط جغرافیایی و جوّی دشوارتری دارند، برنامههای مهاجرتی بسیاری تعریف شده که نظارت و مدیریت آنها برعهدۀ دولتهای استانی و قلمرویی کشور استرالیا گذاشته شده است. ویزا استرالیا سابکلاس 893 مخصوص سرمایهگذارانی است که اسپانسری دولتهای محلی استرالیا را دریافت کردهاند و قصد دارند اقامت استرالیا از نوع دائم را دریافت کنند.
انواع ویزا استرالیا برای کار
همانطور که گفتیم نیاز کشور استرالیا به نیروی کار متخصص و ماهر، بهویژه در بخشهای استانی و قلمرویی این کشور، بسیار زیاد است و به همین دلیل، تنوع ویزاهای کاری این کشور نیز بسیار بالا است. با این همه، در نظر داشته باشید که بهواسطۀ تغییرات آییننامهای و مسائل مربوط به پاندمی کرونا، برخی از سابکلاسهای مهاجرتی کشور استرالیا، محدود و یا بسته شدهاند.
ویزا استرالیا سابکلاسهای 400 و 401 بهترتیب از نوع ویزاهای موقت کوتاهمدت و بلندمدت مخصوص فعالیت نیروهای خارجی با تخصص و مهارت بسیار بالا در کشور استرالیا هستند. ویزای سابکلاس 400 مخصوص اقامت استرالیا با اهداف کاری برای حداکثر 6 ماه است. ویزا استرالیا سابکلاس 401 در نوامبر 2016 متوقف شده و جای خود را به ویزای سابکلاس 408 داده است. این ویزاها برای افرادی صادر میشوند که دانش، تخصص و مهارت آنها در کشور استرالیا در دسترس نیست.
ویزا استرالیا سابکلاس 402 که در نوامبر 2016 بسته شده، ویزای کارآموزی و پژوهش نام دارد و بهجای آن، میتوان بسته به شرایط شخص متقاضی برای ویزاهای سابکلاس 407 (ویزای کارآموزی) یا ویزای 408 (ویزای فعالیت موقت) درخواست داد. همۀ این ویزاها از نوع موقت هستند.
ویزا استرالیا سابکلاسهای 124 و 858، برای اهداف کاری جهت افرادی که جزء استعدادهای درخشان هستند صادر میشوند. سابکلاس 124 برای استعدادهای درخشان خارجی است که خارج از کشور استرالیا درخواست میدهند و ویزای 858 مخصوص گروههایی است که در زمان درخواست برای ویزا، در کشور استرالیا حضور دارند. اقامت استرالیا برای هر دوی این ویزاها از نوع دائم است.
ویزا استرالیا سابکلاسهای 191، 887 و 491، مخصوص نیروهای کار ماهر خارجی است که تمایل دارند در بخشهای کمجمعیتتر استرالیا کار کنند. اقامت استرالیا برای سابکلاسهای 887 و 491 از نوع موقت طولانیمدت است ولی ویزای سابکلاس 191، اقامت دائم استرالیا را شامل میشود.
ویزا استرالیا سابکلاسهای 482 و 186، مخصوص کار نیروهای ماهر خارجی در کشور استرالیا است و اقامت استرالیا از نوع دائم را بههمراه دارند.
نکتۀ مهم درمورد همۀ ویزاهای کاری این است که برای درخواست آنها، لازم است فرد متقاضی از یک کارفرمای استرالیایی یک پیشنهاد کار (جاب آفر) معتبر دریافت کرده باشد. تسلط به زبان انگلیسی نیز از جمله پیششرطهای دیگر درخواست ویزای کاری استرالیا است.
مشاغل موردنیاز استرالیا
مشاغل موردنیاز استرالیا هرساله توسط دولت استرالیا معرفی میشوند. در حال حاضر شغلهای پرستاری، آموزگاری دبیرستان، برنامهنویسی، رشتههای مهندسی همچون برق، مکانیک، عمران و غیره، نجاری، لوله کشی و غیره از جمله مشاغل موردنیاز استرالیا عنوان شدهاند.
همچنین افراد شاغل در رشتههای پزشکی، پیراپزشکی، مدیریت، و بهویژه افرادی که در حوزههای کشاورزی و دامپروی دارای سوابق کاری، مدرک و مهارت بالا هستند میتوانند تخصص خود را در فهرست مشاغل موردنیاز استرالیا جستجو کرده و درصورتی که شغل آنها در دستۀ مشاغل مورنیاز استرالیا قرار دارد برای اقامت استرالیا (موقت و دائم) اقدام کنند.
چنانچه شغل فرد در لیست مشاغل موردنیاز استرالیا نیست؛ بهترین راه، اقدام برای گرفتن ویزای حمایت مالی توسط کارفرما بهویژه کارفرمایان استانی است. ویزاهایی که براساس حمایت و اسپانسری کارفرمایان استرالیا (جاب آفر) تعریف شدهاند، این اجازه را به کارفرمایان کشوری و استانی استرالیا میدهند که براساس شرایط خاصی، نیروهای متخصص خارجی را بدون در نظر گرفتن اینکه شغل آنها در فهرست مشاغل موردنیاز استرالیا هست یا نه، دعوت به کار کنند.
جمعبندی
کسانی که اقامت استرالیا را در سر میپروارنند میتوانند از طرق مختلف برای این کار اقدام کنند. شروع پروسۀ مهاجرت به استرالیا، اقدام برای گرفتن ویزای این کشور است. ویزا استرالیا انواع مختلفی دارد که ویزای کاری، ویزای سرمایهگذاری و ویزای تحصیلی جزء پرطرفدارترین آنها هستند. شانس اقامت استرالیا و کار در این کشور برای افرادی که شغل آنها جزء مشاغل موردنیاز استرالیا است و یا توانستهاند دعوتنامۀ کاری از یک کارفرمای استرالیای دریافت کنند، بسیار زیاد است.