جراحی قلب، نوعی از جراحی میباشد که بر روی عروق بزرگ و قلب انجام میشود. جراحی قلب معمولاً برای مواردی چون درمان بیماری دریچه های قلب، برطرف کردن عیوب مادرزادی، بیماری ایسکمیک قلب و… صورت میگیرد. وهمچنین لازم به ذکر است که تمام اعمال جراحی قلب و عروق به دو صورت زیر صورت میگیرد:
عمل جراحی قلب بسته:
این جراحی قلب بدون استفاده از ریه مصنوعی و دستگاه گردش جریان خون قلب صورت میگیرد.
عمل جراحی قلب باز:
جراحی قلب باز، با استفاده از ماشین جریان خون و ریه های مصنوعی انجام میشود.
انواع جراحی قلب
عمل جراحی قلب برای برطرف کردن اختلالات مربوط به نارسایی قلب، درمان مشکلات قلبی، باهدف اصلاح و… انجام میشود که توصیه میشود توسط متخصص جراحی قلب صورت بگیرد. در این اینجا میخواهیم به انواع روش های مختلف جراحی قلب و نحوه انجام آنها بپردازیم:
- استنت گذاری یا آنژِوپلاستی
آنزوپلاستی شریان هایی که مسدود شده است، با استفاده از یک بالون باز خواهد شد و یک سیم فلزی در شریان کرونر قرار میگیرد. پس هدف از انجام این روش، باز کردن رگ های مسدود شده که خون درون ماهیچه قلب را تامین میکنند نیز میباشد.
به طور کلی، آنوریسم یک برآمدگی داخل دیواره های سرخرگ ها میباشد و زمانی اتفاق خواهد افتاد که فشارخون در داخل شریان ها یا قلب منطقه ایی ضعیف شود که این امر با خونریزی همراه میباشد و بیشتر اوقات خطرناک است و حتی در امتداد لایه های دیواره عروق ممکن است با خونریزی داخلی همراه باشد. دراین صورت برای اصلاح و بهبودی آنوریسم از گرافت برای بخش های ضعیف قلب استفاده میشود.
کاردیوورژن، با استفاده از دستگاهی به نام دفیبرپلاکتور برای برگشت ریتم طبیعی قلب انجام میشود این روش معمولا با بیهوشی عمومی صورت میگیرد و در صورت احتیاج شوک قلب را میتوان تکرار کرد. و همچنین در برخی موارد از دفیبرپلاتور هایی که در بدن قرار گرفته است استفاده خواهد شد.
عمل قلب باز یا بای پس عروق کرونر
جراحی قلب باز یا بای پس قلب، یکی از شایع ترین روش های جراحی قلب میباشد که بین 4 تا 6 ساعت طول خواهد کشید که برای بهبود جریان خون درداخل قلب و برای درمان بیماری های شدید رگ های کرونر قلب انجام میشود. این بیماری معمولا به دلیل گرفتگی عروق کرونری بر اثر پلاک های چربی صورت میگیرد و با درد در ناحیه قفسه سینه و کلاهش جریان خون همراه میباشد و اگر این پلاک ها، پاره شود باعث سکته قلبی خواهد شد. اما توجه داشته باشید، که امروزه از جراحی آنژیو پلاستس یه جای بای پس عروق کرونر انجام میشود.
جراحی قلب باز در چه مواردی انجام میشود:
- آنژیوپلاستی
- انجام پبوند قلب
- تعویض کردن دریچه های قلب
- بهبود نقض مادر زادی قلبی در نوزادان
- اصلاح نقص هایی که در عملکرد قلب به وجود آمده است.
- برطرف کردن شریان های منتهی به قلب که مسدود شده است
مراقبت های بعد از عمل جراحی قلب باز
- سبک زندگی سالم
- داشت وزن مناسب
- کنترل کردن استرس
- پرهیز از مصرف دخانیات
- ورزش کردن به صورت منظم
- مصرف منظم دارو ها که از لخته شدن خون جلوگیری میکند
علائم هشدار دهنده حمله قلبی
از دلایلی که ممکن است باعث حمله قلبی شود شامل موارد زیر خواهد بود:
- تنگی نفس داشتن
- استفراغ یا تهوع داشتن
- تپش قلب یه صورت نامنظم
- درد در پشت، گردن، دستها و…
- لیزر عروق Transmyocardial
این جراحی که با آن TMR هم گفته میشود با استفاده از لیزر از راه کانال های کوچک در میان ماهیچه قلب به داخل بطن چپ قلب وارد خواهد شد و به رشد و ترمیم عروق خونی کوچک و جدید کمک میکند. و معمولا، این جراحی همراه با عمل قلب باز صورت میگیرد.
جراحی بیماری های قلبی کودکان
درمان و جراحی بیماری های قلبی کودکان، حتما باید در سریع ترین زمان ممکن صورت گیرد و در صورت تاخیر در درمان عواقب خطرناکی را به همراه دارد معمولا درمان بیماری های قلبی بستگی به وضعیت هر کودک خواهد داشت با توجه به روش های زیر انجام میشود:
- آنژیوگرافی : با قرار گرفت در مسیر عروق باعث باز شدن گرفتگی های قلب خواهد شد.
- درمان دارویی: مصرف دارو هایی که حتما با تجویز پزشک باید انجام شود.
- درمان آریتمی نوعی درمان است که با پرهیز از مصرف دارو های خاص صورت میگیرد.
- جراحی: این روش، آخرین راه جراحی بیماری های قلبی میباشد با استفاده از جراحی قلب کودک درمان میشود.
بهترین متخصص جراحی قلب
دکتر رامین بقایی، جزء یکی از بهترین متخصصان جراحی قلب و عروق کودکان و بزرگسالان میباشد که عضو هیئت علمی دانشگاه و بورد جراحی قلب میباشد که با تجربه فراوان فعالیت خود را در زمینه بیماری های قلبی انجام میدهد. از خدمات دکتر بقایی میتوان به جراحی آئورت، بیماری عروق کرونر، مشاوره به مادران باردار، جراحی کم تهاجمی قلبی، پیوند قلب و… اشاره کرد. برای اطلاع بیشتر و مشاوره رایگان میتوانید با شماره های درج شده درداخل سایت تماس حاصل بفرمایید.