جعبه آتشنشانی یا فایرباکس یکی از تجهیزات ایمنی است که طبق قانون باید در مکانهایی که احتمال آتشسوزی وجود دارد نصب شود. در جعبه آتش نشانی لوازم و تجهیزات مورد نیاز برای مقابله با آتشسوزی مانند کپسول و قرقره شیلنگ آتشنشانی و دیگر وسایل اولیه امدادی تعبیه میشود تا در هنگام بروز حادثه برای کنترل آتش و کاهش آسیب احتمالی ناشی از آتش سوزی استفاده شود.
جعبه آتش نشانی f و ادوات موجود در آن از اصلیترین تجهیزات آتشنشانی در هنگام آتشسوزی در ساختمانها هستند. مردم همیشه سعی کردهاند از قبل برای رویارویی با آتش آماده شوند. امروزه با پیشرفت تکنولوژی در زمینه تجهیزات اطفای حریق و همچنین لزوم استفاده از آنها برای اطمینان از ایمنی و جلوگیری از آسیب ناشی از آتشسوزی در ساختمانها، روشهای مختلف استفاده از تجهیزاتی مانند کپسول آتشنشانی و جعبه آتشنشانی پنهان از دید هرکسی مورد نیاز است. بنابراین استفاده از جعبههای آتشنشانی به عنوان یکی از عناصر مهم در طراحی و ساخت ساختمانها و سازههای مختلف ضروری است.
جعبه آتش نشانی یا فایرباکس(firebox) چیست؟
یکی از بهترین و کارآمدترین دستگاهها در سیستم اطفای حریق دستی در ساختمانهای اداری، مسکونی، کارگاهی و… جعبه آتش نشانی است که در حال حاضر جعبههای آتش نشانی به یکی از مفیدترین و موثرترین تجهیزاتهای آتش نشانی برای کنترل آتش در ابتدای آتشسوزی است و میتواند به شما در کاهش گرمای محیط، کاهش دود و جلوگیری از آتش سوزی کمک کند. همچنین، جعبههای آتشنشانیها میتوانند توسط آتشنشانها برای خاموش کردن کامل آتش سوزی مورد استفاده قرار گیرند.
در ادامه این مقاله، میخواهیم اطلاعات مفید و دقیقی در مورد فایر باکس به شما ارائه دهیم و آن را بهتر معرفی کنیم و برای این منظور از انواع جعبه های آتش نشانی شروع میکنیم.
انوع مختلف جعبه های آتش نشانی
این جعبهها به طور کلی شامل موارد زیر میباشد که به صورت سفارشی و بسته به نیاز مصرف کننده و نظر تخصصی طراح دکوراسیون ساخته میشود.
جعبه آتش نشانی تک کابین و دو کابین، جعبه آتش نشانی دو کابین افقی، جعبه آتش نشانی سه کابین، جعبه نگهداری کپسول آتش نشانی، جعبه ایستاده دو طبقه (دو کابین عمودی).
جعبه آتش نشانی تک کابین برای نگهداری اقلامی مانند قرقره، شیلنگ، شیر، نازل و سایر اتصالات مانند کپسول، جفت شیلنگ نازل و غیره طراحی شده است. جعبه آتش نشانی دو کابینی همانطور که از نام آن پیداست، دو کابین آتش نشانی دارای دو محفظه و یک در است. مصرفکنندگان میتوانند از یکی از محفظهها برای نگهداری وسایل و دیگری برای قرار دادن کپسولهای آتشنشانی استفاده کنند.
جعبه آتش نشانی سه کابین یا سه قلو همان جعبه آتش نشانی دو کابین است. امکان نگهداری شیلنگهای برزنت، کپسولهای آتشنشانی، تجهیزات سیستم خشک و قرقره یا هوزریل آتش نشانی وجود دارد. این جعبه فضای بیشتر از جعبه های دوقلو دارد.
جعبه آتش نشانی دو طبقه (دو کابین عمودی) امکان جای دادن اتصالات در فضای بالای جعبههای آتش نشانی دو طبقه وجود دارد، همچنین برای جلوگیری از آسیب دیدگی و سرقت در قسمت پایین این جعبه میتوانید دو تا سه کپسول آتش نشانی پودری، گازی یا CO2 قرار دهید.
نکات مهم هنگام خرید جعبه آتش نشانی
در انتخاب جعبه آتش نشانی مسائل مهمی وجود دارند که برای خرید این تجهیز باید به آن دقت شود، این موضوعات مهم شامل موارد زیر است.
- در جعبه آتش نشانی طول شیلنگ مورد استفاده نباید از 20 متر بیشتر باشد
- سیستم آب رسانی بایستی فشاری برابر 2.2 بار یا 220 پاسکال داشته باشد
- اگر سیستم اطفاء حریق ساختمان شما طوری طراحی شده است که قرقره خارج از جعبه باشد، باید از یک شیلنگ و قرقره آتش نشانی جداگانه در ساختمان خود استفاده کنید.
- شیلنگ آتش نشانی به کار رفته حتما دارای دبی حداقل 45 لیتر در دقیقه باشد.
- بایستی همه تجهیزاتی که در جعبه آتشنشانی به کار میرود مقاومت هیدرو استاتیک 12 بار باشند و آزمایشات لازم در این خصوص روی آنها انجام شده باشد.

نصب جعبه آتش نشانی
فایرباکسها باید در مکانهای مناسب نصب شوند. مکانهای خوب بخشهایی از یک ساختمان هستند که میتوان به راحتی و به سرعت به آنها دسترسی پیدا کرد. این به افراد امکان میدهد در صورت آتشسوزی فرار کنند و در اسرع وقت به جعبههای آتش نشاتی دسترسی پیدا کنند.
در کل هم به صورت روکار و توکار امکان نصب فایر فاکس های دیواری وجود دارد. این جعبهها حداکثر 130 سانتیمتر بالاتر از زمین نصب میشوند و بنابراین برای همه افراد در سنین مختلف قابل دسترسی هستند. ضمناً فاصله فایرباکسها از یکدیگر نباید بیشتر از 30 متر باشد در غیر این صورت مشکل همپوشانی خواهد داشت.
همانطور که اشاره شد کپسولهای آتشنشانی باید در مکان مناسبی نصب شوند که به راحتی در دسترس باشد و به وضوح قابل مشاهده باشد. اگر جعبههای آتشنشانی در پشت دیوارها و یا مکانهایی که در محدوه افراد ساختمان نیست نصب شود، دسترسی به آنها بسیار دشوار است و احتمالاً میتواند باعث آسیب بیشتر شود. معمولا بهترین مکان برای نصب جعبههای آتش نشانی، درهای ورودی و خروجی، پلهها، پلههای فرار و غیره است.
در نتیجه
فایرباکسها یا جعبههای آتش نشانی یکی از اساسیترین اجزای سیستم های اطفای حریق هستند که در مراحل اولیه تشخیص حریق مورد استفاده قرار میگیرند. ضمنا با استفاده از تجهیزات جعبه آتش نشانی میتوان به تندی جلوی آتشسوزی را گرفت و مهلت و وقفهای را ایجاد کرد تا ساکنینی که در آتشسوزی گیر افتادهاند بتوانند محل را به آسانی ترک کنند.
جعبههای آتش نشانی با اهمیتترین بخشهای تامین آب برای خدمه عملیاتی هستند زیرا جعبههای آتش نشانی را به شبکه آتش و دود متصل میکنند. محتویات جعبه های آتش نشانی شامل کپسولهای آتشنشانی و شیلنگهای اطفای حریق میباشد. از دیگر موارد موجود در فایرفاکس برای نگهداری تجهیزات و لوازم اولیه آتشنشانی، میتوان به قرقره آتشنشانی و شیر اشاره کرد.
منبع: ایمن پیشتاز