هنر گویندگی و مهارتی که گوینده برای بیان موضوع و انتقال احساسات مختلف به مخاطب دارد، همه عواملی هستند که باعث میشوند ما از گوش کردن به یک پادکست صوتی لذت ببریم و یا درک بهتری از صحنه های یک برنامه مستند داشته باشیم. در ادامه درباره مفهوم نریشن و کاربردهای آن توضیح داده ایم. شاید شما هم مانند بسیاری دیگر به این هنر علاقه داشته و قصد داشته باشید به عنوان یک گوینده مشغول به کار شوید. با خواندن این مقاله اطلاعات زیادی درباره نریشن یا گویندگی کسب خواهید کرد. در اتنها میتوانید درباره شروع حرفه گویندگی و یا یادگیری مهارت های لازم برای آن تصمیم بگیرید.
نریشن چیست و نریتور کیست؟
نریشن یک کلمه انگلیسی (Narration) است که در فارسی به متن خوانی و به طور کلی گویندگی ترجمه میشود. بنابراین نریتور (Narrator) یا گوینده فردیست که یک متن یا نوشته را نه تنها خوانده بلکه آن را به شیوه ای گویندگی میکند که تاثیر لازم را بر مخاطب بگذارد. به عبارتی دیگر این مهارت و نحوه گویندگی نریتور است که به برنامه های تصویری و شنیداری اعتبار میبخشد. تمامی گویندگان برای رسیدن به این هدف، آموزش های لازم را دریافت میکنند و با تمرین و کسب تجربه، در پروژه های مختلف نریشن شرکت مینمایند. اگر شما نیز فکر میکنید صدای مناسبی برای گویندگی دارید، میتوانید مهارت های مختلف را در این حوزه فرا بگیرید. چرا از رو خوانی کردن یک متن با صدای بلند برای دیگران شروع نمیکنید؟!
گویندگی چه انواعی دارد؟
همان طور که گفته شد، گویندگی مفهوم کلی تری است و شاخه ها و انواع مختلفی دارد. در هر کدام از این انواع، گوینده باید مهارت های خاصی را به کار ببرد. برای نمونه، نحوه گویندگی یک گزارشگر خبری تفاوت بسیاری با گویندگی یک مجری برنامه کودک دارد. در ادامه نگاهی به انواع گویندگی میاندازیم:
- گویندگی برنامه های رادیویی
- مجری گری برنامه های تلویزیونی
- گویندگی یا گزارشگری خبرها
- متن خوانی
هرچند باقی موارد نیز از انواع گویندگی به شمار میآیند، اما در این مقاله ما تنها به متن خوانی یا همان نریشن میپردازیم و مهارت های مربوط به آن را بررسی میکنیم.
گویندگان موفق چه مهارت و توانایی هایی دارند؟
داشتن صدای خوب و پرقدرت تنها یکی از ویژگی هاییست که افراد علاقمند به این حوزه باید از آن برخوردار باشند. در کنار آن، داشتن مهارت و توانایی های دیگر به موفقیت شما در زمینه نریشن کمک میکند. گویندگان اغلب در پشت صحنه هنر نمایی میکنند و تنها صدای آن هاست که به مخاطب ارائه میشود. بنابراین تبدیل شدن به یک گوینده نریشن موفق بدون دیده شدن توسط مخاطبان میتواند بسیار چالش برانگیز باشد. با خواندن ادامه مطلب با مهارت های گویندگان موفق بیشتر آشنا شوید.
1. داشتن علاقه و اشتیاق به گویندگی حرف اول را میزند
حتما قبول دارید که شروع کردن یک کار و موفق شدن در آن، علاقه و عشق به آن را میطلبد. مخاطبان میتوانند اشتیاق و انرژی شما را از طرز بیان داستان و یا خواندن متن متوجه شوند. اگر بهترین صدا و بالاترین مهارت را در نریشن داشته باشید، اما علاقه ی شما به این کار در صدایتان شنیده نشود، محصول نهایی چندان به مذاق شنونده خوش نخواهد آمد. هر چقدر به این کار علاقه و اشتیاق بیشتری داشته باشید، در عرصه نریشن موفق تر خواهید بود.
2. کنترل، تغییر لحن و تون صدای شما به راحتی مخاطبان را درگیر داستان میکند
یک گوینده موفق به خوبی میداند که چطور برای شخصیت ها و حالات مختلف آن ها، لحن و تون صدای خود را تغییر دهد. به طور مثال اگر دیالوگ مربوط به یک مرد مسن و عصبانی را میخواند، میتواند در خط بعدی لحن یک دختر بچه بازیگوش را به خود بگیرد. تغییر تون صدا نیز در موقعیت های مختلف ضروری است.
3. تلفظ صحیح کلمات و اسامی موجب رضایت مخاطبان میشود
اهمیت تلفظ صحیح کلمات موجود در متن شاید به نظر بی اهمیتی بیاید و یک مسئله بدیهی تلقی شود. اما در صورت رعایت نکردن آن، کیفیت فایل صوتی که به دست مخاطبان میرسد به شدت افت میکند. برای جلوگیری از چنین اشتباهی، متن را چندین بار روخوانی کرده و درمورد کلماتی که درباره تلفظ آن ها مطمئن نیستید، پرس و جو کنید.
نریشن چه کاربردهایی دارد؟
در برخی زمینه ها مانند برنامه های رادیویی یا صداگذاری بر روی فیلم و انیمیشن ها، نریشن همواره از مهم ترین مولفه های آن ها به حساب میآید. اما در برخی موارد، به تازگی گویندگی مورد توجه قرار گرفته است. به عنوان مثال با افزایش مشغله و کمبود وقت، افراد نمیتوانند زمان زیادی را برای خواندن کتاب ها صرف کنند. بنابراین ترجیح میدهند به نسخه صوتی آن هنگام انجام دادن کارهای دیگری گوش فرا دهند. به همین دلیل است که کتاب های صوتی محبوبیت بسیاری در بین مردم پیدا کرده اند. برخی از کاربردهای نریشن یا گویندگی عبارتند از:
- کتاب های صوتی
- پادکست ها
- برنامه های رادیویی
- تبلیغات
- صداگذاری یا دوبله
- مستندها
نحوه تولید نریشن چگونه است؟
تولید یک فایل صوتی و خلق یک محصول با کیفیت و حرفه ای کاری فراتر از گویندگی یک متن و به کار بردن مهارت های نریشن است. نریشن یا متن خوانی به طور کلی شامل چندین مرحله میشود که علاوه بر نریتور، افراد دیگری نیز در آن ها نقش مهمی را ایفا مینمایند. این مراحل به شرح زیر است:
- متن مورد با رعایت تمامی اصول نویسندگی نگارش میشود.
- سپس نریتور متن را در استودیو و یا محیطی که کیفیت صدا مطلوب باشد گویندگی میکند.
- فایل صوتی آماده شده به دست صدابردار میرسد و با انجام تغییرات فایل خام را به یک فایل صوتی با کیفیت تبدیل مینماید.
- در نهایت فایل صوتی از طریق پلتفرم های مختلف و دیگر موارد مشابه به مخاطبان ارائه میگردد.
چطور میتوانیم به یک نریتور تبدیل شویم؟
اگر قصد دارید این حرفه را به طور جدی شروع کنید، ابتدا به خوبی درباره این حرفه مطالعه کنید و گویندگان برتر را بشناسید. پس از این که به اندازه کافی درباره هنر نریشن و مهارت های مربوط به آن اطلاعات کسب کردید، وقت آن است که توانایی های خود را در این زمینه آزمایش کنید. برای این کار میتوانید صدای خود را چندین بار درحال خواندن یک متن ضبط نمایید. با گوش دادن به فایل ضبط شده سعی کنید خطا و ایرادهایتان را بسنجید. سپس چندین فایل صوتی از صدای خود را به عنوان رزومه و نمونه کار تهیه نمایید. اگر در دور و اطراف خود کسی را سراغ ندارید که در حوزه گویندگی و ساخت رسانه فعالیت داشته باشد، احتمالا پیدا کردن یک موقعیت کاری مناسب در گویندگی برای شما کمی دشوار به نظر بیاید. در وب سایت های مختلف که در زمینه سفارش گویندگی فعالیت دارند جستجو کنید. سپس در آن ها حساب باز کرده و درخواست نریشن دهید. با ارسال رزومه و نمونه کار خود، توانایی های خود را به صاحب وب سایت نشان دهید. در صورت تایید درخواست شما، دیگر میتوانید خود را یک گوینده بنامید.