بلاکچین بیتکوین به دلیل استفاده از تکنیکهای رمزنگاری پیچیده، از امنیت خارق العادهای برخوردار است؛ اما اگر در آیندهای نزدیک، کامپیوترها به حدی از پیشرفت برسند که بتوانند الگوریتمهای رمزنگاری را بشکنند، چه اتفاقی خواهد افتاد؟ آیا بلاکچین بیت کوین نابود خواهد شد؟ اخیرا این موضوع به یکی از نگرانیهای مهم کارشناسان رمزنگاری تبدیل شده است. اما کامپیوتر کوانتومی چیست و چه تاثیری بر بلاکچین و ارزهای دیجیتال خواهد داشت؟ برای پی بردن به پاسخ این پرسش با ما در این مقاله همراه باشید.
کامپیوتر کوانتومی چیست؟
کامپیوتر کوانتومی در حقیقت یک ایده است و هنوز به مرحله نهایی نرسیده است. در حال حاضر سختافزارهایی ساخته شدهاند اما هنوز به مرحلهای نرسیدهایم که بگوییم کامپیوتری ساختهایم که با قوانین فیزیک کوانتوم کار میکند. ایده اصلی کامپیوترهای کوانتومی این است: رایانهای که با استفاده از قوانین فیزیک کوانتوم، بسیار سریعتر و بسیار دقیقتر از سیستمهای فعلی محاسبه کند.
محاسبات کوانتومی شامل استفاده از پدیده مکانیک کوانتوم مانند برهمنهی و درهمتنیدگی برای اجرای محاسبات است. محاسبات کوانتومی در اوایل دهه ۸۰ میلادی آغاز گردید، زمانی که ریچارد فیمن و یوری مانین ایده این که کامپیوترهای کوانتومی قادر به انجام کارهایی هستند که کامپیوترهای امروزی در انجام آن عاجزاند، را مطرح کردند.

پردازش کوانتومی با توجه به سرعت فوق العاده بالای آن، هم یک اتفاق خوب است و هم یک خطر جدی محسوب میشود؛ چراکه کامپیوترهای کوانتومی، از تکنولوژی و قوانین فیزیک کوانتوم جهت سرعت بخشیدن به محاسبات و پردازشهای انبوهی از دادهها بهره میبرند؛ به طوری که کامپیوترهای فعلی قادر به انجام این کارها نیستند.
گفتنی است، گوگل نمونهای از کامپیوترهای کوانتومی را ساخته اما هنوز موفق نشده با آن محاسبههای پایدار و مطمئن انجام دهد.
آیا شکستن کلید خصوصی بیتکوین امکانپذیر است؟
تاکنون هیچ فناوری موفق به شکستن کلید خصوصی بیت کوین نشده است؛ اما از لحاظ تئوری، با حملهای به نام حمله فراگیر (Brute Force)، امکان دستیابی به کلید خصوصی یک کیف پول بیتکوین وجود دارد.
در این نوع حمله، یک جستجوی فراگیر و خودکار در میان ترکیبهای ممکن برای حدس زدن کلید خصوصی، توسط یک ابرکامپیوتر انجام میشود که در نهایت به یک شخص اجازه دسترسی به بیت کوین های فرد دیگری را میدهد. بدین منظور، هکرها باید یکی از دو به توان 256 حالت ممکنی که برای هر کلید خصوصی وجود دارد را حدس بزنند که این کار بسیار زمانبر است!
برای اینکه عظمت این عدد را درک کنید، باید بگوییم که احتمالا تعداد کل اتمهای موجود در جهان کمتر از این عدد است و کامپیوترهای امروزی قادر به حدس زدن آن نیستند؛ مگر اینکه چند صد سال به طور مدام در حال پردازش باشند.
استخراج بیت کوین با کامپیوترهای کوانتومی!
همانور که میدانید، در استخراج بیت کوین از الگوریتمهای رمزنگاری استفاده میشود. تمام رقابتی که بر سر استخراج بیت کوین وجود دارد نیز از پیدا کردن جواب معمایی است که در دل الگوریتمهای بیت کوین نهفته شده است. در حال حاضر، تمام ماینرها، از کامپیوترهای کلاسیک برای یافتن جواب معما استفاده میکنند. حال تصور کنید که تنها یک ماینر بتواند با استفاده از کامپیوتر کوانتومی، اقدام به استخراج بیت کوین نماید.
این موضوع میتواند باعث شود که تنها همان استخراج کننده، به کل شبکه بیت کوین مسلط شود و امنیت کل شبکه را از بین ببرد.
آیا واقعا بیتکوین در معرض خطر است؟
در جهان پسا-کوانتومی بله! بیتکوین در معرض خطر قرار دارد. در بلاکچین بیتکوین، بهطور متوسط هر 10 دقیقه یک بار، بلاکهای جدید تولید میشوند و مسئله این است که تمام تراکنشهای واجد شرایط، وارد اولین بلاک در دسترس نمیشوند و بخشی از آنها وارد صف میشوند.
بهمحض خروج یک تراکنش از صف انتظار و درج آن در یکی از بلاکهای شبکه، دیگر امکان دستکاری آن وجود نخواهد داشت. با این حال در تئوری، امکان شبیهسازی کلید خصوصی یک کیف پول (آدرس) قبل از تأیید تراکنش، وجود دارد. در این حالت هکر این امکان را دارد تا قبل از تأیید بلاک جدید در شبکه، رمزارزهای آدرس را سرقت کند.

اندرسن چنگ (Andersen Cheng)، مدیرعامل شرکت پست کوانتوم (Post-Quantum)، که در زمینه امنیت شبکه و پردازش کوانتومی فعالیت دارد، در این باره گفت:
“هنگامی که یک کلید عمومی در معرض عموم قرار میگیرد، کامپیوتر کوانتومی قادر است کلید خصوصی مربوط به آن را خیلی سریع و در عرض چند دقیقه یا حداکثر چند ساعت پیدا کند.”
تهدید اصلی، تنها مربوط به لو رفتن کلیدهای خصوصی نیست؛ بلکه موضوع مهمتر این است که کامپیوترهای کوانتومی میتوانند بدون اینکه قربانی متوجه شود، کلید خصوصی او را شبیهسازی کنند و این امر باعث میشود اعتماد سرمایهگذاران به ماهیت بلاکچین از بین برود.”
میتوان گفت که خوشبختانه، فعلا به چنین نقطهای نرسیدهایم. مارک وبر (Mark Webber) یکی از اساتید دانشگاه بریتانیا، معتقد است که برای شکستن چنین سطحی از رمزنگاری، به 1.9 میلیارد کیوبیت (Qubit) قدرت پردازشی نیاز است.این عدد بسیار بزرگی است؛ به طوری که هماکنون توان پردازشی بهترین کامپیوترهای کوانتومی شرکت IBM، تنها 127 کیوبیت است.
کامپیوترهای مقاوم در برابر کوانتوم
به گفته متخصصان، میتوان بلاکچین ها را طوری طراحی کرد که از توابع رمزنگاری متفاوتی استفاده کنند. یکی از این مدلها که توسط مهندسان بلاکچین نیوزلندی مطرح شده است، ایجاد یک مجموعه زنجیرهای از بیتهایی است که برخلاف ساختار فعلی بلاکچین، علاوه بر بعد فضا، دارای بعد زمان هم هستند. در این صورت نمیتوان به هیچ روشی اطلاعات گذشته را که مربوط به زمان دیگری هستند، تغییر داد.
در مجموع سایر راهکارهایی که متخصصان در حال کار روی آن هستند نیز ما را به این نتیجه میرساند که ایجاد الگوریتمی مقاوم درمقابل کامپیوترهای کوانتومی در بلاکچین، کاری است که دیر یا زود توسط توسعهدهندگان انجام خواهد شد. ضمن اینکه کامپیوترهای کوانتومی نیز همچنان به مرحله ساخت نزدیک نشدهاند. این کامپیوترها بسیار پر هزینه هستند و می بایست موانع زیادی را پشت سر بگذارند.
ایا اقدامی برای مقابله با تهدیدات کامپیوترهای کوانتومی انجام شده است؟
بسیاری از افراد، در حال بررسی مسائلی هستند که نه تنها بر بیتکوین و ارزهای دیجیتال، بلکه بر سایر سیستمهای وابسته به رمزنگاری مانند بانکها نیز تأثیرگذار هستند.
به عنوان مثال، محققان دانشگاه امپریال کالج (Imperial College)، یک سافت فورک برای بلاکچین بیتکوین پیشنهاد دادهاند که امکان انتقال امن داراییها را به کیف پولهای مقاوم در برابر فناوری کوانتومی فراهم میکند.
شرکت کوین شیرز (CoinShares) که در حوزه مدیریت ارزهای دیجیتال فعالیت دارد، در وبسایت خود درباره فناوری کوانتومی این گونه نوشته است: «استفاده از محاسبات کوانتومی برای شکستن ساختار رمزنگاری بیتکوین حتی اگر تلاشی بیهوده نباشد، کاری غیرمنطقی و غیرعقلانی خواهد بود.»
«ما معتقدیم که در حال حاضر و شاید تا ابد، حتی با ترکیب هزینههای توسعه و قابلیتهای یک سیستم کوانتومی، امکان رقابت با ماینرهای ASIC از نظر فنی و اقتصادی وجود نخواهد داشت». اما همچنان با وجود این اظهارات، کارشناسان کوین شیرز توصیه کردهاند که بهمنظور جلوگیری از تهدیدات احتمالی، بهتر است در دهه بعدی نسبت به تغییر زیرساختهای رمزنگاری فعلی اقدام شود.
سخن پایانی
همانطور که در این مقاله از نظر گذرانیدم، ممکن است پیشرفت تکنولوژی و فناوری کامپیوترهای کوانتومی، منجر به تهدید ماهیت بلاکچین و ارزهای دیجیتال از جمله بیت کوین شود. در این مقاله با خطرات بالقوه کامپیوترهای کوانتومی، تاثیر آنها بر بلاکچین و ارزهای دیجیتالی همچون بیتکوین و نحوه مقابله با این تهدیدات آشنا شدیم. در آخر برای خرید اتریوم به Tabdeal.org مراجعه کنید.
توجه : دانوتک هیچ مسئولیتی در قبال صحت مطالب منتشر شده با تگ تبلیغات در سایت ندارد.