وقتی انسان را به عنوان مخاطب محتوا تعریف میکنیم، مرز بین محتوا و ترافیک مشخص میشود.
بسیاری از ارائهدهندگان بسترهای ارتباط دیجیتال (از جمله شرکتهای اینترنتی و اپراتورهای تلفن همراه) مفهوم محتوا را تا حد زیادی به ترافیک نزدیک میدانند.
بخش مهمی از مدل درآمدی آنها بر فروش ترافیک بنا شده است و طبیعی است که محتوا در نگاه آنها، چیزی است که بتواند ترافیکشان را افزایش دهد.
تقریباً همهی ارائهدهندگان خدمات ارتباط اینترنتی در ایران، پروژههای تولید و عرضهی محتوای خود را روی سایتهای دانلود و تلویزیونها اینترنتی و ابزارهایی مانند اینها متمرکز کردهاند تا بتوانند به شیوههای مختلف، از مصرف ترافیک درآمدزایی کنند.
ارزش نرمافزارهای پیامرسان و شبکههای اجتماعی هم برای این شرکتها، به علت ترافیکی است که ایجاد میکنند.
اگر یک فایل چند گیگابایتی را از اعداد و ارقام تصادفی پر کرده و برای دوست دیگری ارسال کنید، همهی پیامرسانهای اینترنتی خوشحال میشوند؛ حتی بیشتر از وقتی که یک ویدئو یا فایل صوتی یا کتاب و مقاله را ارسال کنید. چون از نگاه اغلب این شبکهها، اصالت با حجم محتوا است و نه اصل محتوا.
تأکید بر ساختار هم، محتوای حرفهای تولید شده را از اطلاعات به شکل خام متمایز میکند.
واقعیت این است که اگر یک متن چندهزارکلمهای به شکل خام و بدون هر گونه صدر و ذیل و توضیح و اطلاعات جنبی، در فضای دیجیتال منتشر کنید، میتوانید بگویید یک محتوای دیجیتال ارائه کردهاید.
اما چنین محتوایی، موضوع بحث دوره تولید محتوا، استراتژی محتوا، بازاریابی محتوا و تولیدمحتوا نیست.
بنابراین، ضمن تأکید بر اینکه از نظر ماهیت، ساختار یک ویژگی ضروری برای محتوا نیست، ولی ما با توجه به محتوای درسهایمان، ترجیح میدهیم از همین ابتدا، ساختار را به عنوان یکی از ویژگیهای محتوا در نظر بگیریم و تعریف خود را محدودتر کنیم تا سایر شکلهای محتوا (چه در فضای فیزیکی و چه دیجیتال) از حوزهی بحثمان خارج شوند.
ویرایش را هم مانند ساختار، ما عمداً به تعریف محتوا افزودهایم.
به این مثالها توجه کنید:
برای انتشار نوشتهای در سایت یا وبلاگ خود، معمولاً آن را پیش از انتشار ویرایش میکنید. چه بسا پس از انتشار و در طول زمان، بارها به سراغ آن بازگردید و دوباره ویرایش انجام دهید.
وقتی یک کتاب منتشر میکنید، در طول زمان برای چاپهای مختلف، میتوانید آن را ویرایش کنید. ضمن اینکه قبل از نخستین عرضه هم، جدیترین شکل ویرایش روی آن اعمال میشود.
عرضهی یک فایل صوتی، نوشتن توضیح برای یک پست اینستاگرام، ارسال مطلبی روی کانال تلگرام و نیز تولید یک کلیپ تصویری یا انیمیشن، همگی با ویرایش سر و کار دارند.
با لحاظ کردن فرایند ویرایش در تعریف محتوا، ما مواردی مانند لایو در اینستاگرام، یا فیلمها و مصاحبههای پخش زنده را از تعریف محتوا حذف کردهایم (مگر اینکه آنها هم ثبت و ضبط شده و شکل آرشیوی آنها را بعداً مورد استفاده قرار دهیم).
در اینجا هم، تأکید داریم که این شیوهی استثنا کردن، با در نظر گرفتن درسهای استراتژی محتوا و بازاریابی محتوا و سایر مطالب مشابه در متمم انجام شده است.
کسانی که در فضای رسانه و ژورنالیسم فعالیت میکنند، زنده بودن و گزارشهای لایو را شکل مرغوب محتوا تلقی میکنند (دیدهایم که علامت Live معمولاً با افتخار بر کنار تصاویر چنین گزارشهایی نقش میبندد).
اما در حوزهی استراتژی و بازاریابی محتوا، اگر محتوا بلافاصله پس از تولید از دست برود و امکان هیچ نوع مدیریتی بر روی آن وجود نداشته باشد، با محتوای مرده تفاوت ندارد. زنده بودن محتوا در حوزهی دیجیتال مارکتینگ، زمانی معنا پیدا میکند که کنترل کافی بر روی چرخه عمر محتوا وجود داشته باشد و بتوانیم محتوای تولید شده را در تمام مراحل عمر خود مدیریت کنیم.
بنابراین، ضمن تأکید بر اینکه این محدود کردن تعریف، با در نظر گرفتن اهداف آموزشی متمم انجام شده، توجه شما را به مثال زیر جلب میکنیم:
اگر فرضاً کسی یک برنامهی لایو در اینستاگرام داشته باشد و همان لحظه یا ساعاتی بعد، آن برنامه از بین برود و به کلی معدوم شود، ما آن را در بحث استراتژی محتوا و تولید محتوا وبین سئو، به عنوان مصداقی از محتوا در نظر نمیگیریم.
در واقع برای کسی که این نوع فعالیت رسانهای را انجام میدهد، از دست استراتژیست محتوا و متخصص بازاریابی محتوا کار چندانی برنمیآید (انتخاب موضوع و زمان پخش هم که تخصص کارشناسان تبلیغات است و یک قرن قدمت دارد و لازم نیست آن را گردن استراتژیست محتوا بیندازیم).
اما اگر همین برنامهی لایو، ثبت و ضبط شود و بعداً به شکل دیگری عرضه و ارائه شود (مثلاً در قالب چند پست اینستاگرام یا یک ویدئو روی سایت یا مونتاژ بخشهایی از آن و عرضهی عمومی یا حتی تنظیم یک گزارش متنی از آن) حالا با یک محتوا روبرو هستیم. محتوایی که میتوانیم روی آن کار کنیم و سوالهای زیر را دربارهاش بپرسیم:
- این محتوا چه جایگاهی در استراتژی محتوای من دارد؟
- تکنیکهای بازاریابی محتوا چگونه میتوانند به من کمک کنند تا از این محتوا، ارزش اقتصادی ایجاد کنم؟
- چگونه میتوانم چرخهی عمر این محتوا را طولانیتر کنم؟

طراحی سایت فروشگاهی گامی نوین در تولید محتوای دیجیتال
طراحی سایت فروشگاهی در حال حاضر به پراهمیت ترین راه های فروش آنلاین تبدیل شده است. برای اینکه کسب و کارهای فروشگاهی بتوانند در تمام ساعات شبانه روز به مشتری خدمت رسانی کنند و از همه فرصت ها بهترین استفاده را داشته باشند نیاز است که یک فروشگاه اینترنتی داشته باشند که مشتری بتواند بدون نیاز به مراجعه به فروشگاه فیزیکی محصولات مورد نظر خود را تهیه کند و همینطور فروش آنلاین، خود به عنوان شعبه دوم فروشگاه به صاحب کسب و کار سودرسانی کند.
وبین سئو در راستای ارائه خدمات طراحی سایت، برای ایجاد شعبه دوم (فروش آنلاین) کسب و کار شما به شما کمک کند تا با کمترین هزینه طراحی سایت فروشگاهی بتوانید سایتی بهینه و با کیفیت برای شعبه آنلاین خود داشته باشید.
محمد نصیری مشاور سئو و کسب و کارهای اینترنتی بنیان گذار شرکت وبین سئو در کنار سایت های معتبری همچون newseo , websima, novin, webinseo فعالیت دارد و از رزومه حرفه ای بسیار پرباری برخوردار است.
به منظور دریافت مشاوره از کارشناسان متخصص وبین سئو وارد وب سایت webinseo.com شده و می توانید در هر حوزه ای از طراحی سایت (طراحی سایت شرکتی، طراحی سایت فروشگاهی، طراحی سایت آموزشی و هر طراحی سایت دیگر مطابق با کسب و کار خود) درخواست مشاوره خود را ثبت نمایید.
در زمینه های آموزشی مانند دوره آموزش سئو و دوره تولید محتوا وبین سئو نیز حضور دارد و می توانید بصورت آنلاین در این دوره های معتبر شرکت نمایید.