رم حافظه رایانه ای است که در هر زمان قابل خواندن و یا تغییر است. اطلاعات ذخیره شده در این نوع حافظه با خاموش شدن کامپیوتر یا لپ تاپ از بین میرود. رم به عنوان حافظه اصلی یا حافظه موقت یا حافظه پنهان رایانه نیز شناخته میشود. این حافظه برای برنامهها، دادهها و همچنین توسط سیستم عامل برای ذخیره سازی استفاده میشود.
اگر رایانه شما از رم استفاده نمیکند، سیستم عامل میتواند از دیسک سخت به عنوان حافظه مجازی استفاده کند. اگرچه هارد دیسک میتواند رم را جایگزین کند، نباید رم را با دستگاههای ذخیره انبوه مانند دیسکهای سخت یا SSD اشتباه بگیرید. ما در این مقاله در دانوتک قصد داریم به بررسی عملکرد رم های کامپیوتر و تفاوت رم DDR3 با DDR4 بپردازیم. با ما همراه باشید
رم به محض خاموش کردن رایانه، محتوای خود را از دست میدهد، در حالی که هارد دیسک میتواند دادهها را برای سالها نگه دارد. اگرچه محتوای رم موقتی است، اما بسیار سریعتر از هارد دیسک یا SSD است. سرعت رم در نانو ثانیه (میلیاردیم ثانیه) اندازه گیری میشود، در حالی که هارد و SSD بر حسب میلی ثانیه (هزارم ثانیه) اندازه گیری میشود. نیاز به رمها با قدرتمندتر شدن سیستم عاملها، برنامههای کاربردی در حال افزایش است.
از آنجا که رم یکی از محبوب ترین قطعات برای اضافه کردن به هر سیستم لپ تاپ یا دسکتاپ است، به همین دلیل نیاز است که شما عملکرد رم، انواع آن تفاوت رم DDR3 با DDR4 و همچنین نحوه اضافه کردن آن به سیستمهای خود را بدانید. با ما همراه باشید تا به طور کامل با این مفاهیم آشنا شوید و اگر قصد خرید رم را دارید بتوانید انتخاب آسان تری داشته باشید.
آشنایی با DDR
اصطلاح “DDR” مخفف عبارت Double Data Rate RAM است. این اصطلاح با ورود اولین ماژولهای RAM Double Data Rate مورد استفاده قرار گرفت. Double Data Rate RAM قادر به دو انتقال داده در هر ساعت بود و به آن دو برابر حداکثر پهنای باند نظری SDRAM قبلی را میدهد در حالی که با همان سرعت کار میکند.
DDR3 چیست؟
DDR3 نوع اساسی SDRAM نسل 3 است که برای حافظه سیستم استفاده میشود. این نوع رم قادر به انتقال دادهها از یک مکان به مکان دیگر با سرعت بالاتر است. فرم کامل RAM DDR3 Double Data Rate است.
DDR4 چیست؟
RAM DDR4 آخرین نوع رم است که به طور گسترده ای در نسل بعدی محاسبات استفاده میشود. کاهش ولتاژ و افزایش سرعت انتقال DDR4 میتواند بهره وری مطلوب و سرعت بالاتر را ارائه دهد. فرم کامل DDR4 SDRAM حافظه دسترسی تصادفی همزمان پویا با تولید همزمان داده دوگانه است.
تفاوت رم DDR3 با DDR4 کدام اند ؟
- DDR4 در مقایسه با DDR3 دارای مصرف انرژی کمتری است ولی در عین حال سرعت بیشتری را نیز ارائه میدهد.
- برخلاف DDR4، DDR3 با نسل قبلی رم سازگار است و این یک تفاوت مهم به شمار میرود.
- DDR3 دارای رابط 240 پین است ولی RAM DDR4 دارای رابط 288 پین است.
- سرعت کلاک DDR3 از 800 مگاهرتز تا 2133 مگاهرتز متغیر است، در حالی که سرعت کلاک DDR4 2133 مگاهرتز است.
DDR3 چه ویژگیهایی دارد؟
حال به بررسی ویژگیهای DDR3 میپردازیم. سرعت انتقال داده در این رم بین 800 تا 1600 مگابایت انتقال در ثانیه میباشد. ولتاژ کاری آن نیز 1.8 ولت است. استاندارد سیگنالینگ پایین، ODT پویا برای بهبود سیگنالینگ نوشتن، معماری پرواز، خواندن / نوشتن تسطیح، کالیبراسیون درایور، قابلیت تنظیم مجدد دستگاه و بهبود Pinout دستگاه از ویژگیهای دیگر آن است.
مزیتهای DDR3 کدام اند؟
در اینجا به جنبههای مثبت استفاده از DDR3 در بخش تفاوت رم DDR3 با DDR4 اشاره خواهیم کرد. انقال دادهها با سرعت بیشتر یعنی 6400 مگابایت بر ثانیه، پنهای باند با حداکثر نرخ داده و مصرف برق کم را میتوان از جنبههای مثبت این رم به شمار آورد.
DDR4 چه ویژگیهایی دارد؟
در اینجا به ویژگیهای مهم نوع DDR4 SDRAM اشاره میکنیم. استاندارد سیگنالینگ پایین، کاهش قدرت Prefetch، ODT پویا برای بهبود سیگنالینگ نوشتن، سرعت انتقال داده 2133 به 3200MT/s، معماری پرواز، خواندن / نوشتن تسطیح، کالیبراسیون درایور، قابلیت تنظیم مجدد دستگاه، بهبود Pinout دستگاه نیز را میتوان از ویژگیهای این نوع رم به حساب آورد.
مزیتهای DDR4 کدام اند؟
از جنبههای مثبت DDR4 میتوان به داشتن چگالی ماژول بیشتر، مصرف برق بسیار کمتر، مناسب بودن برای بازیهای پر سرعت، ارائه قابلیتهای بیشتر DIMM، سرعت بیشتر در انتقال داده نسبت به نسخههای قبلی، کار در ولتاژ بسیار پایین، عدم نیاز به خنک سازی، بهتر بودن تأخیر و مصرف انرژی کمتر را نیز میتوان از ویژگیهای مثبت این مدل دانست.
تفاوت رم DDR3 با DDR4
تفاوت رم DDR3 با DDR4 چیست؟ DDR3 عملکرد خوبی داشت، در حالی که DDR4 حافظه جدید انتخابی است. DDR3 اولین بار در سال 2007 منتشر شد و از LGA1366 اینتل از طریق LGA1151 (فقط هسته 6 / 7th Gen) به همراه AM3 / AM3 + و FM1 / 2/2+ در همه موارد استفاده شد.
با این حال، همه سیستم عاملهای مدرن (از سال 2017) فقط به DDR4 تبدیل شده اند و اکثر سیستمعاملهای Intel با پردازندههای 6 ژنرال Skylake از DDR3 فاصله گرفتند. بنابراین اگر به پردازنده 8 هسته ای یا 9 هسته ای Core یا بالاتر یا پردازنده AMD Ryzen نیاز دارید باید DDR4 را در نظر داشته باشید.
اما در مورد پردازندههای مرکزی قدیمی چه میتوان گفت و آیا واقعاً تفاوت بین DDR3 و DDR4 وجود دارد؟ بله میتوان گفت که بین این دو تفاوت زیادی وجود دارد. در واقع اختلافات زیادی وجود دارد اما بیشتر اوقات مادربرد نقش موثری را ایفا میکند. مادربردی با اسلات DDR4 نمیتواند از DDR3 استفاده کند و همچنین نمیتوانید DDR4 را در اسلات DDR3 قرار دهید. اما بیایید کمی اختلافات را بیشتر بررسی کنیم.
دیگر تفاوت رم DDR3 با DDR4 ولتاژ این دو سخت افزار میباشد. DDR4 با ولتاژ کمتری نسبت به DDR3 کار میکند. DDR4 به طور معمول با ولتاژ 1.2 ولت و DDR3 با ولتاژ 1.5 ولت کار می کنند. اختلاف زیاد به نظر نمی رسد و ماژولهای ولتاژ پایین DDR3L و همچنین ماژولهای علاقه مند DDR4 وجود دارند که میتوانند در ولتاژهای یکسان کار کنند اما ماژولهای استاندارد 1.2 ولت در مقابل 1.5 ولت هستند.
این اختلاف ولتاژ ممکن است در DDR4 باعث صرفه جویی 15 وات بیش از DDR3 شود که برای یک کاربر خانگی زیاد نیست.
تفاوت بزرگ دیگر DDR3 با DDR4 سرعت است. مشخصات DDR3 رسماً از 800MT/s (یا میلیونها انتقال در ثانیه) شروع میشود و با 2133MT/s پایان میرسد. برخی از ماژولهای اورکلاک به DDR3 به 3200MT/s و بیشتر نیز رسیده اند، اما این سرعتها غیر رسمی هستند. در همین حال DDR4 با پشتیبانی رسمی تا 3200MT/s از 1600 مگاهرتز شروع میشود و کیتهای اورکلاک می توانند به 4800MT/s برسند.
تفاوت رم DDR3 با DDR4 در ماژولهای این دو نیز وجود دارد. تهیه ماژولهای حافظه DDR3 بزرگتر امکان پذیر است، اما بسیاری از آنها در مادربردهای رومیزی استاندارد کار نمیکنند. Core i7-4770K رسماً 32 گیگابایت را به عنوان حداکثر حافظه RAM پشتیبانی میکند، در حالی که i7-6700K دو برابر آن یعنی به 64 گیگابایت میرساند. در همین حال، Core i7-8700K دو برابر شده و به 128 گیگابایت میرسد که تا حد زیادی به دلیل وجود ظرفیتهای بالاتر DIMM میباشد.
نتیجه گیری
در این مطلب سعی شد تا اطلاعات کاملی را از هر رمها و تفاوت رم DDR3 با DD4 در اختیار شما قرار بگیرد. به این نکته توجه داشته باشید که انتخاب DDR3 و یا DDR4 به نوع پردازنده و مادربرد شما برمیگردد.
چند مورد وجود دارد که در هر دو نوع حافظه پشتیبانی میشوند، اما در نهایت با نیمی از اسلات (به عنوان مثال، دو DDR3 و دو DDR4، به جای چهار DDR4). و حتی اگر هزینه DDR4 کمی بیشتر از DDR3 باشد (حدود 70 دلار برای 16 گیگابایت DDR4-2666 در مقایسه با 60 دلار برای DDR3-1600) ، برای هر کامپیوتر جدید گزینه بهتری است.
امیدوارم مطلب مفیدی بوده باشد. نظرات خود را با ما در میان بگذارید.