میزان مطالعه و کتاب خوانی یکی از شاخص های ارزیابی رشد فرهنگی یک کشور به شمار میرود. در دهه های گذشته جایگاه کتاب در بین مردم به اندازه ای بالا بوده که سازمان جهانی یونسکو روز 23 آوریل در سال 1991 را با عنوان روز کتاب و حق مولف معرفی کرده است. در کشور ایران نیز 24 آبان ماه روز کتاب و کتاب خوانی نام گذاری شده است.
سرانه ی مطالعه در کشورهای جهان اول و پیشرفته بیش تر از کشورهای جهان سوم و فقیر است. بیش تر از 10 میلیون ایرانی یا بی سواد هستند یا در حد کلاس اول سواد دارند. سرانه ی مطالعه در ایران 15 دقیقه است. بیش تر از 2 هزار و 200 کتابخانه در کشور ایران وجود دارد اما متاسفانه وضعیت مطالعه اصلا خوب نیست.
بر طبق آمار منتشر شده کشورهایی همچون هند، تایلند، چین، فیلیپین، مصر، چک، سوئد، فرانسه، مجارستان و عربستان در لیست کتاب خوان ترین کشورها قرار دارند.
فرهنگ مطالعه در کشور های غربی:
با توجه به آمار منتشر شده در سال 2018 مشخص شد که کشورهای غربی و اروپایی کم تر از 6 ساعت در هفته برای مطالعه زمان میگذارند و مثل گذشته دیگر علاقه ای به کتاب خوانی ندارند.
نکتهی جالب اینجاست که کشورهای شرقی بیشتر از کشورهای غربی برای مطالعه وقت میگذارند.
بر طبق آمار منتشر شده در سال 2018 کشورهایی مثل هند، چین، فیلیپین جزو کشورهایی هستند که بیش تر از هفت ساعت برای مطالعه وقت میگذارند و کتاب خوانی در کشورهای شرقی به یک عادت تبدیل شده است. اما کشورهای غربی وقت کم تری میگذارند که از میانگین جهانی هم پایین تر است. کشورهایی همچون آمریکا، کانادا و آلمان نیز کم تر از 6 ساعت برای مطالعه وقت میگذارند. مردم کشورهای غربی دیگر علاقه ای به مطالعه ندارند.
عادت مطالعهی کشورهای مختلف:
مردم کشور استرالیا به داستان های هری پاتر علاقه ی خاصی دارند. بر طبق آمار از هر 8 کتابی که مردم استرالیا از کتابخانه به امانت میگیرند 7 کتاب از داستان های هری پاتر است.
57 درصد از مردم انگلستان عضو کتابخانه های کشورشان هستند در حالی که در ایران فقط 5 درصد مردم عضو کتابخانه هستند.
کتابخانه ی ملی فرانسه دارای 50 هزار صندلی است اما در روزهای تعطیل آنقدر شلوغ میشود که افراد برای تهیه ی کتاب باید چند ساعت در صف بمانند. هم چنین در فرانسه هر روز بیش تر از 350 هزار جلد کتاب به فروش میرود.
در مکزیک سالانه بزگسالان کم تر از 2 کتاب میخوانند. در این کشور علاقه به کتاب خوانی کم است و تعداد کمی کتابخانه وجود دارد. بر اساس یک نظر سنجی در سال 2015 برای تعداد کتاب های خوانده شده برای 108 کشور، مکزیک در رتبه ی 107 قرار گرفت.
در کشور ایسلند بیشتر مردم کتاب خوان هستند و نرخ سواد آموزی در این کشور 99 درصد است. در سال 2013 بر طبق بررسی های منتشر شده 50 درصد از مردم این کشور سالانه 8 کتاب میخوانند.
مردم نیوزیلند عاشق شعر هستند. در سال 2018 به گفته ی 86 درصد از مردم یا کتابی را تمام کرده بودند یا میخواستند کتاب جدیدی را شروع کنند. البته مردم نیوزیلند عاشق شعر هستند، 30 درصد از افراد کتاب خوان این کشور شعر مطالعه میکنند و 57 درصد از متن های مطالعه شده از آثار شاعران نیوزیلندی است.
مردم کشورهای استونی، نروژ و چک نیز علاقه ی زیادی به کتاب خوانی دارند. هر خانواده ی نروژی 212 کتاب و هر خانواده ی چک 204 کتاب دارند.
مردم آفریقا نیز بیش تر از طریق گوشی موبایل مطالعه میکنند. در سال 2018 مردم آفریقا 4 میلیون ساعت برای مطالعه از طریق گوشی و اینترنت وقت گذاشته بودند. زنان آفریقایی روزانه یازده و نیم دقیقه برای مطالعه وقت میگذارند اما مردان فقط شش و نیم دقیقه وقت میگذارند.
بیشترین سهم مطالعه ی جهان برای چه کشوری است؟
هند:
بر اساس آمار مردم هند بالاترین سهم مطالعه را دارند. مردم هند در طول هفته 10 ساعت و 42 دقیقه مطالعه میکنند. البته فقط کتاب های چاپی نمیخوانند بلکه کتاب های الکترونیکی نیز مطالعه میکنند. در سال 2001 بر طبق سرشماری بیش تر از یک میلیون از هندی ها به سی زبان مختلف و بیش تر از ده هزار نفر به 122 زبان صحبت میکردند. هم چنین در سال 2011 نرخ سواد بزرگسالان در هند 74.04 درصد بوده است.
تایلند:
کشور تایلند نیز در رتبه ی دوم قرار دارد که مردم این کشور 9 ساعت و 24 دقیقه به صورت هفتگی به مطالعه میپردازند. البته فقط 28 دقیقه از این زمان مختص کتاب های چاپی است.
چین:
مردم کشور چین نیز در طول هفته به مدت 8 ساعت مطالعه میکنند که این کشور در رتبه ی سوم قرار دارد. نرخ سواد در کشور چین 96.4 درصد است یعنی از میانگین جهانی نیز بالاتر است.
برای خرید کتاب با تخفیف و ارسال رایگان توصیه میشود به وب سایت آسیابوک مراجعه نمایید.