همه ما ممکن است در موقعیتی قرار بگیریم که برای دفاع از حقمان به وکیل و یا مشاوره حقوقی نیاز داشته باشیم. کسی که بتواند در مقابل قاضی به کمک دانش خود و بر اساس قوانین موجود از ما و حق مان دفاع کند. گاهی هم با کمک و راهنماییهای یک مشاور حقوقی کارمان راه میافتد. به هر حال در شرایط خاصی در جستجوی وکیل خوب خواهیم بود. اما آیا پیدا کردن فردی کاربلد کار سادهای است؟!
در خصوص پرسش فوق اگر یک راهنمای خوب داشته باشید و وکیلی مناسب و مرتبط با موضوع پرونده تان پیدا کنید، انتخاب آنقدرها هم سخت نخواهد بود. در این مقاله ضمن تعریف وکیل و بیان ویژگی ها و انواع آن، روش های پیدا کردن وکلای خوب را هم به شما خواهیم گفت. همچنین در مورد تفاوت وکیل حقوقی با مشاوره حقوقی صحبت میکنیم و وکیل خانواده را هم شرح میدهیم. پس لطفاً تا پایان مطلب همراه ما بمانید.
روشهای پیدا کردن وکیل خوب
با توجه به اینکه وکلای زیادی در شهرهای مختلف مشغول به فعالیت هستند، ممکن است در انتخاب وکیل خوب دچار چالش شوید. در حقیقت شما باید کسی را انتخاب کنید که علاوه بر دانش و تخصص از تجربه کافی نیز برخوردار باشد. گاهی وکلای با تجربه به واسطه پروندههای متعددی که در اختیارشان قرار میگیرد، راهکارهای خوبی جهت حل مشکل موکل خود پیدا میکنند.
علاوه بر این یک نماینده خوب باید از اخلاق و وجدان کاری برخوردار باشد؛ چرا که چنین اشخاصی به دلیل آگاهی از قوانین میتوانند جریان پرونده شما را در مسیر دیگری قرار دهند. بنا بر همه مواردی که ذکر شد باید در انتخاب نماینده شایسته و کاربلد نهایت دقت را به خرج دهید.
در ادامه چند روش برای پیدا کردن وکیل خوب را به شما خواهیم گفت. اما قبل از آن بهتر است مطلب کوتاه زیر در خصوص تعریف واژه وکیل و انواع آن را مطالعه کنید. سپس شما را با ویژگی و روشهای پیدا کردن وکلای خوب آشنا خواهیم کرد.
وکیل چیست؟
واژه وکیل معانی گستردهای دارد. بر همین اساس تعاریف متعددی در خصوص این واژه و شخصی که به عنوان نماینده انتخاب میشود وجود دارد. به طور کلی وکیل شخصی است که به واسطهی امضای قرارداد وکالت میتواند نماینده طرف دیگر قرارداد شود.
در یکی از معانی، وکیل به شخصی گفته میشود که در رشته حقوق فارغ التحصیل شده و در آزمون وکالت قبول شده باشد. همچنین توسط قوه قضاییه یا کانون وکلا برای شغل وکالت انتخاب شده باشد. بر اساس این شغل او میتواند در دادگاه و در مقام نماینده با تکیه بر تخصص و علم از حق موکل خود دفاع کند. همچنین وی میتواند اموری را به نمایندگی از موکل خود انجام دهد.
انواع وکیل
وکلا را میتوان به چند نوع دستهبندی کرد:
- وکلای انتخابی
- وکلای معاضدتی
- وکلای تسخیری
- وکلای سازمانی
- وکلای اتفاقی
- وکلای کارآموز
- وکلای قوه قضائیه
- وکلای حمایتی
ویژگیهای وکلای خوب
- یک وکیل خوب باید موضوع پرونده را به خوبی بررسی کرده و به طور کامل در جریان جزئیات آن قرار بگیرد. تا بتواند مشاوره حقوقی خوبی ارائه دهد. وکلا اگر اطلاعات کاملی در خصوص پرونده نداشته باشند، قطعاً در دفاع از حق موکل دچار مشکل خواهند شد.
- وکلای خوب باید واقعیت را کشف کنند. سپس دلایل و مدارک لازم و مناسب را به دست آورده و به قاضی ارائه بدهند. به عبارتی با این کار به قاضی کمک کنند تا رأی عادلانه صادر کند.
- وکلای خوب خودشان را با قوانین و اصلاحات جدید وفق میدهند. به بیانی دیگر وکلا جهت ارائه مشاوره حقوقی باید در زمینه قوانین و مباحث حقوقی و کیفری مطالعه داشته باشند. در این صورت اگر قانونی تغییر کرد یا اصلاحاتی بر آن صورت گرفت، به خوبی از عهده آن بر میآیند. همچنین مطالعه در خصوص پروندههای مشابه به وکلا کمک میکند تا کار خود را به بهترین شکل انجام دهند.
- وکلای حرفهای در انجام امور پرونده صبور بوده و آرامش دارند. همچنین این آرامش را به موکلین خود نیز منتقل میکنند. آرامش و تمرکز در جلسات دادگاه در پیش برد بهتر پرونده نقش به سزایی دارد.
- یکی دیگر از ویژگیهای وکلای خوب داشتن ادب و احترام در برخورد با قاضی، دادگاه و همکاران است.
- نداشتن ترس و شجاعت در بیان دفاعیات و توانایی اثبات حقانیت موکل
چطور یک وکیل خوب پیدا کنیم
اکنون به موضوع اصلی این مقاله یعنی روشهای انتخاب وکیل خوب میرسیم. اگر در انتخاب وکیل مردد هستید میتوانید از طریق روش ها و راهکارهای زیر بهترین شخص را برای انجام امور حقوقی و مشاوره حقوقی مورد نیاز خود انتخاب کنید. در ادامه نیز موضوعی را مطرح میکنیم که به شما کمک میکند در انتخاب وکیل خوب هوشمندانهتر عمل کنید.
- پرس و جو و راهنمایی دوستان و آشنایان: گاهی کسی که پرونده مشابه موفقی در دادگاه داشته میتواند بهترین معرف باشد و بر اساس نمونه کاری که مشاهده میکنید، با اطمینان خاطر بیشتری نماینده قانونی خود را انتخاب خواهید کرد.
- مراجعه به سایتهای اینترنتی یا از طریق صفحات وکلا در شبکههای اجتماعی: روش دیگری که به شما کمک میکند یک وکیل مناسب پیدا کنید، مراجعه به سایت های اینترنتی نظیر ایران جابینو یا شبکههای اجتماعی است. بدین ترتیب از طریق سایت وکلا میتوانید در خصوص سطح دانش یا تجربه وکیل نیز اطلاعاتی کسب کنید. لازم به ذکر است پس از انتخاب مورد مناسب از طریق اینترنت باید با وکیلی که انتخاب کردهاید، طی یک جلسه حضوری در مورد پرونده و شرایط آن صحبت کنید.
تفاوت وکیل حقوقی با مشاور حقوقی
بسیاری از افراد تفاوت بین وکیل با مشاوره حقوقی یا کارشناس حقوقی را نمیدانند. به همین سبب گاهی در انتخاب دچار مشکل میشوند. وکلا و مشاوران حقوقی همگی دارای مدرک دانشگاهی حقوق در سطح کارشناسی یا بالاتر هستند. اما فقط کسانی میتوانند به عنوان نماینده شخص در دادگاه ها و سایر مراجع قضایی حاضر شوند که در آزمون وکالت قبول شده و پس از آن دورهی کارآموزی را گذرانده باشند. حتی پس از این مرحله نیز باید در آزمون دیگری تحت عنوان آزمون اختیار شرکت کرده و قبول شوند که در این صورت عنوان وکلای پایه یک دادگستری را کسب خواهند کرد.
بر اساس آنچه گفته شد کسی که صرفاً تحصیلات حقوقی دارد فقط میتواند در مقام کارشناس یا مشاوره حقوقی فعالیت کند. ناگفته نماند که گاهی مراجعه به مراکز مشاوره حقوقی میتواند در حل برخی مشکلات کارساز باشد.
وکیل خانواده
بحث وکالت و زیرشاخههای آن به حدی گسترده است که توضیح دادن درباره تمامی آنها در این مقاله نمیگنجد. در این بخش وکیل خانواده را تعریف میکنیم؛ وکیل خانواده شخصی است که وکالت دعواهای مربوط به خانواده مانند شروط ضمن عقد ازدواج، طلاق، مهریه، نفقه، حضارت، نفقه طفل و… را بر عهده میگیرد.
این شخص نیز با استناد به مدرک دانشگاهی و مدرک قانونی در این حوزه فعالیت دارد. برای انتخاب وکیل خانواده خوب هم باید ویژگیها و موارد فوقالذکر از قبیل داشتن تجربه و دانش، اخلاق مداری، تسلط در کار و… را مد نظر قرار دهید.
کلام پایانی
وکیل واژه گستردهای است و انواع وکلای حقوقی و کیفری، وکیل معالواسطه و مدنی و… را شامل میشود. در این مقاله در خصوص شرایط، ویژگیها و انتخاب یک وکیل خوب دادگستری که بتواند در موضوعات مختلف حقوقی و کیفری از حق موکل خود دفاع کند صحبت کردیم. امیدوارم مطالب گفته شده برایتان مفید بوده باشد.